Afrika op z'n best (ZZK)

BOTSWANA, NAMIBIË EN ZUID-AFRIKA - Hotelreis - 23 dagen



Groepsgrootte: 6 t/m 20 deelnemers | Reisduur: 23 dagen

Inhoudsopgave
  • Kaartje
  • De reis zelf
     - Koning Aap - Verre reizen voor levensgenieters
     - Karakter van de reis
     - Uitgebreid dag-tot-dagprogramma
     - Excursies en excursiespakketten
     - Nieuws
     - Reisdocumenten (paspoort en visa)
     - Aankomst
     - Achterblijvers
     - Bagage en kleding
     - Accommodatie
     - Vervoer
     - Geldzaken
     - Literatuur en kaarten
  • Achtergrondinformatie over het land van A tot Z (samengesteld door IVR)
     - Adressen en ambassades
     - Communicatie (post, telefoon, internet)
     - Culturele verschillen en gebruiken
     - Douanebepalingen
     - Electriciteit
     - Eten en drinken
     - Feesten en festivals
     - Fooien
     - Fotografie en filmen
     - Financiën (valuta)
     - Gezondheid
     - Inkopen
     - Klimaat
     - Land en bevolking
     - Landschap
     - Openingstijden
     - Religie
     - Taal
     - Tijdsverschil
     - Veiligheid
  • Algemene informatie - Koning Aap
     - Koning Aap reisformule
     - Reisbegeleiding
     - Bewust op reis
     - SGR / ANVR en Calamiteitenfonds
     - Reis- en / of annuleringsverzekering
     - Partners
     - Vluchtverlengingen en landarrangementen
     - Handige links
     - Tot slot
     - Adresgegevens Koning Aap
Kaartje


De reis zelf

Koning Aap - Verre reizen voor levensgenietersdbesparende binnenlandse vluchten
  • Bezoek bijzondere wildparken
  • Entreegelden t.w.v. ± € 45 inbegrepen
  • Comfortabele lodges en hotels


  • Karakter van de reis

    Tijdens deze 23-daagse reis maak je kennis met het prachtige Zuid Afrika, Namibië en Botswana, schitterende landen, elk met hun eigen schoonheid, diversiteit en karakter. De reis eindigt (of begint) in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ga mee op ontdekkingsreis door het ongerepte Zuidelijk-Afrika en laat je verrassen door de enorme wildstand in de uitgestrekte parken, de unieke ecosystemen, de bijzondere fauna van baobabs en kokerbomen, de prachtige zonsondergangen en de grote afwisseling in landschappen van de hoogste zandduinen ter wereld tot de imposante watervallen van Victoria Falls en het duizelingwekkende uitzicht over de Fish River Canyon. Maak kennis met de verschillende stammen in dit dunbevolkte gebied. Beleef de veelzijdige hoogtepunten van Zuidelijk Afrika in één reis!!!

    Deze hotelreis start of in Kaapstad of in Johannesburg en per overlandtruck reis je door het uitgestrekte gebied van Zuidelijk Afrika. Op de route liggen diverse wereldberoemde wildparken zoals Etosha Nationaal Park, de Okavango-delta en Chobe Nationaal Park evenals de enorme zeeleeuwenkolonie van Cape Cross en de duinenrijen van het Namib Naukluft Park.

    Het bezoek aan de grote wildreservaten zal een diepe indruk op je maken. Zuidelijk-Afrika is enorm rijk aan wild en je hebt een grote kans om olifanten, buffels, struisvogels, giraffen, zebra's, leeuwen, nijlpaarden, gnoes, impala's, springbokken, kudu's, neushoorn en allerlei tropische vogelsoorten te zien. Garanties voor het zien van bepaalde soorten zijn er natuurlijk niet. Waarnemingen kunnen seizoensafhankelijk zijn, maar in welk jaargetijde je ook naar dit deel van Afrika reist, je zult je verbazen over de grote hoeveelheden wilde dieren die je pad kruisen.

    Botswana is een groot, dunbevolkt en rijk land. Het land strekt zich uit over gigantische vlaktes van savannen, zoutpannen, woestijn en moeras. Haar rijkdom dankt het aan de diamantmijnen in het zuiden. Botswana is een democratisch bestuurd land. De wildreservaten worden nergens zo gekoesterd en beschermd als in Botswana.

    Namibië biedt niet alleen prachtige landschappen, maar er woont ook een grote verscheidenheid aan inheemse volkeren, zoals de San (bosjesmannen), Herero, Ovambo en Kavango. Het historische verleden van Namibië zal niet aan je voorbij gaan, zeker wanneer je Swakopmund bezoekt, een stad die nog altijd Europees aandoet.

    De combinatie van overweldigend natuurschoon, wilde dieren, tropische vogels en de speciale geschiedenis en bevolking van deze landen, zullen deze reis onvergetelijk maken.

    Houd rekening met slechte, stoffige wegen en lange reisdagen. Het is mogelijk dat wegen tijdelijk slecht of onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Ook onrustige politieke situaties kunnen roet in het eten gooien waardoor de route moet worden aangepast. Je staat meestal erg vroeg op vanwege het feit dat de koele ochtend prettiger is om te reizen, vanwege de lange reisafstanden of vanwege het wild dat 's ochtends actiever is.

    Als je je positief op alle bovengenoemde factoren instelt en rekening houdt met het wilde en onverwachte karakter van reizen in het Afrikaanse continent, dan zul je ongetwijfeld een fantastische reis hebben.



    Uitgebreid dag-tot-dag-programma
    Dag 1 Vertrek Amsterdam, Johannesburg - Victoria Watervallen
    Vandaag vertrek je in pricipe met een nachtvlucht  vanuit Amsterdam naar Johannesburg en vlieg je door naar de Victoria watervallen.  Het kan voorkomen dat je met een dagvlucht naar Johannesburg vliegt en eerst een nacht nabij het vliegveld van Johannesburg overnacht om in de ochtend van dag 2 door te vliegen naar de Victoria watervallen. 

    Dag 2-4 Aankomst Victoria Watervallen
    Bij aankomst word je verwelkomd door de reisbegeleider op de luchthaven bij de Victoria Falls. De trekpleister van dit gebied hoor je natuurlijk al uit de verte. Het geluid van de Mosi-oa Tunya (oftewel ’rook die dondert’) wordt veroorzaakt door de kracht waarmee de Zambezi-rivier over een lengte van bijna 1800 meter breedte ongeveer 100 meter naar beneden dondert. Gemiddeld valt hier 550.000 kubieke meter water per minuut naar beneden en de waternevel heeft in de nabijheid een dichte vegetatie doen ontstaan, een waar regenwoud. Hier tref je de anders zeer schuwe bosbok aan en een groot aantal apen. Het wereldwonder ’de Victoria-watervallen’ zal een diepe indruk op je maken. Je verblijft 2 nachten in een bungalow met meerdere personen (2-6) in een 2-persoonsslaapkamer met gedeeld sanitair in het plaatsje Victoria Falls.

    Op dag 3 heb je de tijd om op eigen houtje het gebied te verkennen. Je kunt een kanotocht maken op de rustige bovenloop van de Zambezi genietend van de natuur. Doe dit zeker onder begeleiding van een deskundige gids. Hij loodst je niet alleen langs krokodillen maar ook langs de zeer territoriumzuchtige nijlpaarden. Met een beetje geluk zie je olifanten en ander wild aan de rand van de rivier. Vic Falls is de adrenaline hoofdstad van Zimbabwe. Wie durft, kan tijdens een raftingtocht met een rubberboot de witschuimende stroomversnellingen van de Zambezi trotseren die namen dragen als ’Washing Machine’ en ’Terminator’. Na een uurtje oefenen kun je al met een groepje en een ervaren gids de wilde rivier afzakken waar je je best moet doen niet uit de boot te vallen. ’s Middags is er een heerlijke lunch voordat je weer de kolkende golven in gaat. Spectaculaire foto’s voor de thuisblijvers! De klimtocht uit de kloof na afloop van de raftingtocht is een uitdaging op zich. Nog grotere waaghalzen kunnen vanaf de Zambezibrug één van de hoogste bungy-jumps van de wereld maken (110m!). 

    Verder kun je er plaatselijke dansen bijwonen of de ’Flight of the Angels’ maken. Dit laatste is zeer indrukwekkend. Met een klein vliegtuigje of een ultralight vliegtuigje vlieg je vlak over en langs de watervallen! Deze vlucht over de watervallen heet de ’Flight of the Angels’ omdat David Livingstone na het zien van de watervallen in zijn dagboek schreef dat: ’engelen in hun vlucht langs de watervallen sprakeloos geweest moesten zijn bij het zien van zoveel schoonheid’. Van Livingstone rest ons alleen een standbeeld, maar de watervallen zijn gelukkig nog even spectaculair als toen. 

    Vic Falls is ook een goede plaats om te ontspannen en beschikt over een groot aantal bars en hotels. Het bekendste hotel is het Victoria Falls Hotel. Het werd in 1904 gebouwd en is, met haar oude koloniale stijl, nog altijd het meest romantische van het land. Onder het genot van High Tea kom je helemaal in koloniale sferen terwijl op de achtergrond het geruis van de gigantische watervallen te horen is. Om je verblijf in Vic Falls in stijl af te sluiten kun je in de namiddag een cruise maken op de bovenloop van de Zambezi. Onder het genot van een drankje en een hapje maak je een wel hele relaxte ’gamedrive’. Laat maar komen die zonsondergang. N.B.: Alle activiteiten in Vic Falls zijn voor eigen rekening. Daar je maar beperkte tijd in Victorai Falls bent, zul je een keuze moeten maken uit de vele excursie mogelijkheden die ter plaatse te boeken zijn.

    Dag 5 Chobe 
    Een korte rit vandaag naar Kasane. De Chobe Safari Lodge is de uitvalsbasis voor een bezoek aan één van Botswana’s mooiste wildparken: Chobe. De lodge ligt aan de Chobe-rivier. Dit garandeert je prachtige uitzichten op één van de belangrijkste levensaders van dit gebied. 
    Vanmiddag maak je een "sunset Cruise"over de Chobe rivier (inbegrepen in de reissom). Aan de oevers van de rivier vind je grote concentraties wild zoals impala’s, buffels, waterbokken en puku, een antilopensoort die zich nergens anders beter laat spotten als in dit gebied. Grote kans dat je tijdens de boottocht nijlpaarden en krokodillen ziet. Vanuit de boot worden de kuddes olifanten, die meestal uit 15 - 25 olifanten bestaan onder leiding van een vrouwtje, zo dicht mogelijk benaderd. In de droge wintertijd worden veel dieren gedreven naar de rivier, terwijl ze in de zomer van Chobe en Okavango naar de groene grasvlakten van de Kalahari gaan in het zuidwesten van Botswana. Er is een grote rijkdom aan vogelsoorten zoals de aparte hamerkop, de kleurrijke bijeneters, neushoornvogels en verschillende soorten ijsvogels en ooievaars. Vanaf de boot zie je visarenden een duikvlucht maken. 

    Dag 6 Chobe - Gweta 
    Vandaag ga je op weg naar de Okavango delta. Onderweg wordt een tussenstop gemaakt in Gweta. Hier maak je kennis met een ruraal dorp in Botswana waar het moderne leven van alle dag hand in hand gaat met eeuwenoude Afrikaanse tradities.Je overnacht in een eenvoudige lodge op basis van logies.

    Dag 7  Gweta - Maun
    Maun is de uitvalsbasis voor het 3-daagse bezoek aan de Okavango-delta, Afrika's grootste inlandse waterdelta (inbegrepen in de reissom). Verken dit waterrijke gebied met zijn enorme variatie aan vogels al kanoënd per mokoro, een uitgeholde boomstam. 

    Dag 8 - 9 Okavango Delta
    Met een vliegtuigje wordt je het Okavango gebied ingevlogen. Onder luidruchtig geroep van de lokale bevolking, beland je uiteindelijk in een twee persoons mokoro. Laat het allemaal gebeuren en geniet van wat er zich om je heen afspeelt. Een zogenaamde 'poler' duwt je bootje door het labyrint aan stroompjes en riviertjes omzoomd met riet en papyrus. Vergeet niet je zonnebrandcrème mee te nemen noch je verrekijker. 
    De Okavango is één van de weinige nationale parken waarin je wandelend tsessebes of kudu's kunt tegenkomen of waterbokken, zebra's, buffels, nijlpaarden of olifanten. Onder begeleiding van een gids ga je in de namiddag en/of in de vrioege ochtend wandelingen maken om het wild te verkennen. Je kampeert op een van de eilandjes in een tented camp. Er staan ruime tenten met echte bedden. We adviseren je wel voor deze dagen een lakenzak mee te nemen en denk ook aan een zaklamp. het campement heeft wel stroom maar deze wordt vaak in de avond uitgezet. De overnachtingen zijn op basis van logies, ontbijt, lunch en diner.

    Dag 10 Bangani
    In de ochtend vlieg je terug naar Maun waar de truck je op staat te wachten. De route gaat verder door de Caprivi-strook. De smalle strook land heeft een historisch karakter. Ooit hebben Duitse kolonialisten gepoogd Oost- en Zuid-West Afrika met elkaar te verbinden. De Caprivi-bevolking staat bekend om haar ambachten, prachtige manden en aardewerk, vervaardigd door vrouwen die zijn georganiseerd in kleine ondernemingen. Je  overnacht in een lodge of bungalow bij Bangani op basis van logies en ontbijt.

    Dag 11 - 12 Etosha Nationaal Park 
    Het beroemde nationale park Etosha is het volgende reisdoel. ’Etosha’ betekent ’Grote Witte Plaats van Droog Water’. Een naam die het ontleent aan de enorme zoutpannen die het landschap domineren. Zo ver als het oog reikt, zie je een vlakke zoutwoestijn. Slechts in de regentijd bevat het zoutmeer water. In die tijd vind je er duizenden flamingo’s die hier hun broedkolonies hebben. Al in 1907 werd dit gebied uitgeroepen tot nationaal park. Het enorme natuurgebied beslaat zo’n 23.000 km, bestaande uit savanne met centraal gelegen een pan (depressie) ter grootte van 110 bij 60 km. De pan is waarschijnlijk van oorsprong een meer, maar doordat de Kunene rivier duizenden jaar geleden haar loop verlegde bleef er niets anders over dan een plantloze, gebarsten zoutvlakte. Als de zon de lucht heeft verwarmd zijn er vaak luchtspiegelingen te zien. De mineraalrijkdom en de regenval trekken grote aantallen dieren aan. 

    Voor de allereerste bewoners van het gebied, de San en de Ovambo speelde de zoutpan een belangrijke rol in hun economie en geloof. Het winnen van zout was een van de belangrijkste religieuze rituelen. Vooraf werd een ceremonie uitgevoerd om de goden te eren opdat er voldoende regen zou vallen zodat er dat jaar goed geoogst kon worden. 

    Rondom de pan en elders in het park groeit een voedzame vegetatie van grassen, vetplanten en acacia’s, die de voedselbron zijn van duizenden antilopen, springbokken, koedoes, impala’s, zebra’s, gnoes en vele giraffen, olifanten en oryxen. Ook de zeldzame zwarte neushoorn laat zich hier regelmatig zien. Al deze vegetariërs trekken natuurlijk ook de carnivoren aan: leeuwen, cheeta’s, jakhalzen, hyena’s en luipaarden kun je observeren tijdens de jacht of rustend in de schaduw van de bomen. Ten bate van de dieren zijn een aantal permanente drinkplaatsen gegraven, waar vooral in de namiddag veel dieren op afkomen, ideale plaatsen om de dieren te observeren. Soms bevinden er zich wel 10 verschillende soorten gebroederlijk bijeen, afwisselend drinkend en op de uitkijk voor de grote jagers. Bij elkaar zijn er in Etosha 110 verschillende zoogdiersoorten waargenomen en 340 vogelsoorten. Een daarvan is de mooi gekleurde ’crimson-breasted shrike’ de nationale vogel van Namibië. 

    Je logeert 2 nachten in bungalows (die je met meerdere personen deelt (2-6 personen), je verblijft wel op een 2-persoonskamer, maar wel gedeeld sanitair) in het park en gaat met eigen truck op safari. Deze gamedrives zullen met name vroeg in de ochtend en laat in de middag plaatsvinden. ’s Avonds zal het heerlijk zijn om na de traditionele ’braai’ naar een van de verlichte waterplaatsen te lopen, om daar heerlijk te gaan zitten kijken naar wat moeder natuur je die avond weer voorschotelt. Afhankelijk van plaatsbeschikbaarheid verblijf je in 1 of op 2 verschillende plaatsen in het park. In een enkel geval kan het voorkomen dat je net aan de rand van het parko overnacht in een mooie lodge.

    Dag 13 Kamanjab
    De route gaat verder naar Kamanjab. In het nabijgelegen cheeta reservaat heb je de mogelijkheid oog in oog te staan met cheeta's en andere wilde dieren. Mooi is om te zien hoe de dieren gevoerd worden in de late namiddag. Alle activiteiten hier zijn voor eigen rekening.

    Dag 14-15 Swakopmund
    Een lange reisdag. De route gaat richting de kust. Je bezoekt vandaag de Himba, een bijzonder fraai volk, zowel qua uiterlijk als de manier waarop ze leven. Ze concentreren zich voornamelijk in de regio Kaokoveld in het noordwesten en tellen slechts zo'n 12.000 leden. Iedere familie beschikt over verschillende hutten die zijn gemaakt van takken, modder en mest. De hutten staan verspreid over een groot gebied. Himba zijn semi-nomaden en ze trekken op zoek naar weidegrond met hun kuddes schapen, runderen en voornamelijk geiten over de woestijnsteppe. Een Himbafamilie verhuist diverse malen per jaar. In Kaokoland zie je daardoor soms dorpen die tijdelijk zijn verlaten. Als de natuur zich heeft hersteld, komen de mensen terug. Opmerkelijk aan de Himba is de bruinrode kleur van hun huid, haar en kleding (vaak alleen een geitenleren rok). Deze rode kleur wordt verkregen doordat ze zich insmeren met een mengsel van rode aarde, kruiden, boomschors en vet als bescherming tegen het woestijnklimaat. Mannen, vrouwen en kinderen dragen kettingen, arm-, heup- en enkelbanden die gemaakt zijn van schelpen en ijzeren kralen. Belangrijk sieraad van de vrouwen is de ohumba, een witte schelp die aan een ketting tussen de borsten hangt. 

    Indien de tijd het nog toelaat, brengen we een bezoek aan Cape Cross gelegen aan de ruige kust van de Atlantische Oceaan net boven Swakopmund. Cape Cross herbergt een reusachtige kolonie zeeleeuwen. Onder luidruchtig kabaal strijden tienduizenden zeeleeuwen om een plaatsje op de rotsen of zwemmen in het koude zeewater. 

    Je arriveert aan het einde van de dag in de bewoonde wereld van Swakopmund, dat vanwege zijn aangename gematigde klimaat, zijn prachtige omgeving en de typische Duitse architectuur voor Namibiërs het vakantieoord bij uitstek is. 
    Je verblijft in Swakopmund in een eenvoudige bungalow met meerdere personen (2-6 personen), waar je een 2-persoonskamer hebt met gedeeld sanitair. 

    Swakopmund ligt ingeklemd tussen de woestijn en de oceaan en straalt een relaxte sfeer uit. Het oude havenstadje verwelkomt je met de karakteristieke vuurtoren die hoog boven de koloniale Duitse huizen oprijst. De Duitse architectuur vind je terug in talrijke gebouwen zoals het Woermannhaus, de Alte Kaserne (eens de verblijfplaats van het regiment verantwoordelijk voor de aanleg van de spoorverbinding Windhoek-Swakopmund ) en het oude treinstation dat tot nationaal monument is uitgeroepen. Het Swakopmund Museum heeft een interessante tentoonstelling over de geschiedenis en de diverse bevolkingsgroepen van het land. 

    Hoewel het water wel wat koud is, is er een heerlijk breed strand en is Swakopmund welhaast een badplaats te noemen. De dolfijnen die hier voorkomen komen soms tot aan het strand gezwommen! 

    Swakopmund is het uitgangspunt vanwaar diverse facultatieve excursies gemaakt kunnen worden. Je kunt gaan sandboarden op een van de vele omliggende duinen of in het duinlandschap gaan quad-biken (met een soort gemotoriseerde fiets op vier wielen). Zorg er wel voor dat je het precaire ecosysteem van korstmossen niet verstoort door op de reeds gebruikte paden te blijven. Ook kun je kamelentochtjes maken, gaan paragliden of een onvergetelijke vlucht maken over het Namib Naukluft-gebied en de Skeleton-coast met zijn scheepswrakken en zeldzame woestijnolifanten en woestijnleeuwen. Een ballonvaart of skydiven behoort ook tot de mogelijkheden. Of, maak een excursie naar een van de indrukwekkende Townships of een tour naar de eeuwenoude Welwitschia. Een onvergetelijke ervaring! Swakopmund kent talloze restaurantjes waar je terecht kunt voor typische Duitse gerechten zoals een lekker stukje appeltaart of typisch Afrikaanse menu’s zoals een stukje koedoe, struisvogel of zebra. 

    Voor wie contrasten wil is een tocht naar het Township bij Swakopmund een must. Tijdens deze 3 uur durende excursie kom je in contact met de verschillende lokale bevolking van Namibie. Je krijgt een rondleiding en proeft het lokale eten.Deze excursie is voorafgaand aan de reis te boeken (of ter plaatse) en inclusief het excursiepakket. Meer informatie hierover vind je onder het hoofdstuk "Excursies". 

    Dag 16 Sesriem 
    Je hebt een lange reisdag voor de boeg op weg naar Sesriem dat aan de rand van het Namib Naukluft Park ligt. Je rijdt over gravelwegen en passeert de Remhoogte pas voordat je aan het eind van de middag arriveert bij de lodge. 

    Het Namib Naukluft Park behoort met zijn 50.000 km2 tot een van de grootste en droogste woestijngebieden ter wereld. Het is een oase aan rust door zijn uitgestrektheid en de aanwezigheid van talloze van abrikoos tot dieprood gekleurde zandduinen die een hoogte kunnen bereiken van wel 300 meter en tot de hoogste zandduinen ter wereld behoren.
    Je overnacht hier 2 nachten  in een lodge op basis van logies en ontbijt. 

    Dag 17 Sesriem- excursie Sossusvlei
    Vandaag bezoek je de Sossusvlei. De entree is inbegrepen in de reissom. Om de hitte te mijden reis je al voor dag en dauw richting de Sossusvlei. Met de truck rijd je langs de rivierbedding van de Tsauchab op weg naar Dune 45. Deze stervormige duin kun je beklimmen om vanaf de 150 meter hoge top te genieten van de zonsopkomst. Het ploeteren door het rulle zand, is een behoorlijke inspanning, maar deze wordt ruimschoots beloond met een grandioos uitzicht. In een oase van rust kleurt de opkomende zon de duinen van zacht oranje roze tot een warm dieprood, een adembenemend schouwspel. Je kijkt uit over het diep in het Namib Naukluft Park gelegen Sossusvlei, een grote zoutpan omgeven intens rode zandduinen die scherp afsteken tegen de diepblauwe lucht. 

    De truck rijdt tot aan de parkeerplaats en vervolgens kun je te voet of per auto (facultatief) verder. Kale bomen wachten eenzaam op de eeuwigheid, hun wortels diep verankerd in de droge aarde. De wind onderwerpt de dynamische duinen aan een continu vormingsproces. Het is verbazingwekkend hoe zich temidden van zoveel blakerend zand toch acacia's en kleinere struiken kunnen handhaven. Let op de 'verse' zandsporen, een teken leven in deze ogenschijnlijke levenloze omgeving. Gekko's, kevers, kameleons, hagedissen en andere dieren hebben zich aan deze moeilijke leefomgeving weten aan te passen. Omdat overdag de temperatuur van het oppervlaktezand tot 70 graden kan oplopen (!), zoeken de meeste dieren verkoeling onder het zand. Ook maak je kans onderweg gems- en spiesbokken te zien, de laatste makkelijk te herkennen aan zijn bijna kaarsrechte horens. Een surrealistisch schouwspel biedt het zicht op de Deadvlei, een zoutmeer aan de voet van enorme zandduinen waarin verschillende gemummificeerde bomen te zien zijn. Een excursie dieper de woestijn in is inbegrepen in het excursie pakket en voorafgaand aan de reis te boeken, of ter plaatse (indien plaats beschikbaar). Meer informatie vind je in het hoofdstuk Excursies. 
    Je overnacht wederom in Sesriem op basis van logies en ontbijt.

    Dag 18 Fish River Canyon
    Afrika's grootste canyon: de Fish River Canyon is het volgende reisdoel. Je reist over redelijk begaanbare gravelwegen naar deze adembenemende kloof. De eroderende werking van de Fish River in het rotslandschap heeft na miljoenen jaren een 161 km lange kloof gevormd die op sommige plaatsen een breedte bereikt van 27 km en een diepte van 550 meter. Tegenwoordig staat de rivier bijna het hele jaar droog afgezien van wat poelen her en der. Alleen in de maanden maart en april stroomt de rivier door de kloof.
    De allereerste bewoners van het gebied schreven het spectaculaire meanderen toe aan bovennatuurlijke krachten. Volgens een legende van de San is de canyon ontstaan toen de slang Kouteig Kooru zich terugtrok in de woestijn op de vlucht voor jagers, en zo diepe sporen in het landschap achterliet.

    Het Ministerie van Milieu en Toerisme in Namibië heeft 2001 besloten om tot nader order dagtochten in de canyon te verbieden i.v.m. de extreme hitte. Hierdoor is het helaas niet meer mogelijk om af te dalen in de kloof.

    Je overnacht afhankelijk van plaatsbeschikbaarheid in het laaggelegen Ais Ais of in het hooggelegen Hobas op basis van logies en ontbijt.
    Beide accommodaties beschikken over twee persoons kamers met gedeelde douche en toilet. De entree voor Fish River Canyon is inbegrepen in de reissom.

    Dag 19 Oranje Rivier 
    Na het ontbijt vertrek je in de overland truck richting Zuid-Afrika. Vannacht verblijf je in een lodge vlak bij de grens aan de Oranje rivier. 

    Dag 20  -21 Kaapstad 
    Het is een lange rit naar Kaapstad. De binnenstad is oud en hoewel er ook enkele hoge kantoren zijn neergezet, is er nog veel om van te genieten. Centraal ligt de vroegere groentetuin van de VOC, de Compagniestuin, wat tegenwoordig een mooi park is (deels botanische tuin) met een prettig terrasje. Om het park liggen fraaie historische gebouwen. Maak een stadswandeling langs de bezienswaardigheden van de stad zoals het Kasteel de Goede Hoop en de St-George Kathedraal. Liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen in het South Africa Museum waar een tentoonstelling over de San je informeert over de levenswijze van deze eerste bewoners van Zuid-Afrika. 

    Iets buiten het centrum ligt het historische Victoria en Alfred Waterfront, de vroegere haven. De statige gebouwen zijn geheel opgeknapt en gerenoveerd en de voormalige pakhuizen zijn nu in gebruik als restaurants, bars en winkels. Je kunt er lekker kuieren en shoppen, waarna het goed uitrusten is op één van de terrassen aan het water. 

    Kaapstad is natuurlijk wereldberoemd vanwege z’n ligging aan de voet van de Tafelberg, een silhouet dat velen kennen van foto’s. Wie wil kan bij goed weer de kabelbaan naar de top waar je een overweldigend uitzicht hebt over de stad, de baai, Lion’s Head en de populaire zandstranden. Er zijn paden langs de rand van de bergwand, dus wie wil, kan wandelend van het panorama genieten. Onderweg zie je veel klipdassen. Wie niet opziet tegen een steile klim van anderhalf uur kan ook via een redelijk goed pad lopend de top van de Tafelberg bereiken. 
    Een populaire excursie is een bezoek aan Robben Island waar Nelson Mandela jaren in gevangenschap doorbracht. 

    Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden, eigenlijk te veel om op te noemen, zoals de Botanische Tuinen van Kirstenbosch, Signal Hill en meerdere musea. Daarnaast heeft Kaapstad veel antiek- en kunstwinkels waar nog wel eens leuke dingen op de kop te tikken zijn. 

    Zelfs het avondleven mag er zijn: je kunt er prima eten, van eenvoudige fish ’n chips tot uitgelezen buffetten. Er zijn gezellige muziekbars, waar livemuziek wordt opgevoerd. 

    Je verblijft in een eenvoudig hotel in een 2 persoons kamer op basis van logies en ontbijt. 

    NB: Voor diegene die graag de Tafelberg wil bezoeken, moet rekening houden met het feit dat het soms door weersomstandigheden niet mogelijk is de Tafelberg te betreden en tevens dat het regelmatig gebeurd dat de kabelbaan buiten gebruik is. Voor een bezoek aan Robben Island geldt ook dat deze excursie afgeblazen kan worden wegens weersomstandigheden. Deze excursie is ook heel erg populair. Helaas is het niet mogelijk om vooraf door onze agent deze excursie te laten reserveren. Bij aankomst in Kaapstad is het dus pas mogelijk om deze excursie te reserveren en dat is dus sterk afhankelijk van de plaatsbeschikbaarheid. 

    Dag 22 Vertrek Kaapstad 

    In de avond vertrek je vanuit Kaapstad weer terug naar Nederland. 

    Dag 23 Aankomst in Nederland 

    Aankomst in Amsterdam.



    Nieuws
    financien tijdens de reis reis, adviserenAangezien er op reizen die in Victoria Falls beginnen, geen Zuid Afrikaanse randen kunnen worden gepind bij aanvang van de reis, adviseren we om op deze reizen een bedrag van ca 500 USD aan cash geld mee te nemen. In Rundu kan gebruik worden gemaakt van je pinpas. Voor de Euro krijg je een erg slechte wisselkoers dus je kunt beter USD meenemen.  (17 juni 2009)



    Reisdocumenten (paspoort en visa)zoeken, moeten beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij vertrek. Let op: In verband met het verkrijgen de benodigde stempels aan de grens voor Namibië is het verplicht minimaal 2 lege bladzijden in je paspoort te hebben!!

    Indien je niet de Nederlandse nationaliteit hebt dien je zelf bij de desbetreffende ambassade(s) na te gaan of een visum voor jou voor de desbetreffende landen wel of niet vereist is. Indien het wel vereist is verzoeken wij je vriendelijk dit visum zelf te regelen.



    Bagage & kleding

    Aangezien je een reis maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een roltas of een rugzak met inwendig frame te gebruiken. Een koffer of rugzak met uitwendig frame raden we sterk af voor onze reizen waar met een overlandtruck gereisd wordt. Deze kunnen schade toebrengen aan de bagage van je reisgenoten en zijn bovendien moeilijker te stapelen in de truck Het is dus niet zo dat je een rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken (dat gebeurt dus niet!) We raden je aan om maximaal 15 kilo bagage mee te nemen. Verder is een klein rugzakje, een zgn. "day-pack", voor je handbagage ook handig.

    Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Wij raden je aan om met name in de periode mei t/m september een stel warme en wind-dichte kleren mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen. Denk in deze periode ook aan handschoenen een sjaal of muts. Buiten die periode is een lichte sweater, fleece jas of blouse met lange mouwen voldoende voor de avonden. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig voor het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit.

    Respecteer de waarden en normen van de lokale bevolking. Topless zonnen is uit den boze en ook mannen kunnen niet zomaar in hun blote buik rond gaan lopen. We vragen je in je kleding respect te tonen voor de locale cultuur en religie. We raden ten sterkste af kleding van militaire makelij of daarop lijkende kleding mee te nemen. Je kunt hier problemen mee krijgen bij grensovergangen en met politie en militairen. Je kunt tijdens de reis altijd zelf het één en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee!). Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen.

    We gaan er vanuit dat deelnemers hun eigen medicijnen meenemen. Handig is een middel tegen maag- en darmstoornissen, wagenziekte, paracetamol, een setje spuiten/naalden, O.R.S., muggenolie, zonnebrandolie, pleisters, jodium, steriele hydrofiele gaasjes en wat verband.
    In Namibië en Zuid-Afrika maakt men gebruik van een vreemd soort stopcontact. In Nederland zijn geen verloopstekkers te koop die hier passen. Ter plaatse zijn deze verloopstekkers voor een paar euro overal te koop dus wij adviseren deze stekker ter plaatse te kopen. Voor Botswana kun je vanuit Nederland een verloopstekker meenemen.

    Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan stevige, halfhoge en makkelijk zittende wandelschoenen met een goed profiel, (Teva-)sandalen en/of gympen, verrekijker, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, handdoeken, reservebatterijen, reis- en taalgids, oordopjes, voldoende fotomateriaal, lakenzak (kan handig zijn voor de excursie naar de Okavango delta), badslippers, zwemkleding, zonnewerende crème (voor gezicht hoge factor), zonnebril, contactlensvloeistof, reservebril (contactlensdragers kunnen last geïrriteerde ogen krijgen door het zand en stof), zonnepet, wekker, schrijfgerei, schaartje, zakmes en plastic zakken ter bescherming van je foto- en filmapparatuur, toilettas met o.a. zonnebrand, lippencrème, tampons, scheermesjes, tandpasta.



    Accommodatie

    Tijdens deze reis maken we gebruik van diverse soorten accommodaties.  De ene keer zul je in een luxe kamer verblijven met eigen douche en toilet. De andere keer, verblijf je in huisjes met gedeeld sanitair of in een hotel waarbij douches en toiletten op de gang te vinden zijn. De kwaliteit van de hotels varieert nogal, de ene keer zullen de kamers wat luxer zijn, de andere keer wat eenvoudiger. 
    Indien je de optionele excursie naar de Okavango delta maakt, zijn slaapzakken aanwezig. Je kampeert hier op een primitieve manier. Het kan handig zijn om voor deze excursie je eigen lakenzak mee te nemen.

    We willen je er op wijzen dat water schaars is in vrijwel heel Afrika. Houd rekening met deze schaarste door niet uigebreid te gaan douchen iedere dag. Als je een douche neemt, draai de waterkraan dan dicht als je je aan het inzepen bent. Laat de kraan niet onnodig openstaan als je je tanden poetst en trek de wc door alleen als dit echt nodig is. Op die manier bespaar je al gauw een paar liter water.

    Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. 

    Het is mogelijk een eenpersoonskamer aan te vragen. De meerkosten hiervoor bedragen € 500. Geef dit bij boeking aan.



    Vervoer

    Tijdens de reis reis je in een speciaal voor de groep afgehuurde overlandtruck met comfortabele stoelen en/of banken. Er zijn bergplaatsen voor de bagage en het voedsel. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is. Alle trucks zijn voorzien van eenvoudige krukjes, verlichting , kook- en eetgerei. Per vliegtuigje word je de Okavango Delta ingevlogen. Voor reizen die met minder dan 10 deelnemers doorgaan, maken we gebruik van een minibus.

    De truck staat ons in de steden niet ter beschikking. Laat je hier vervoeren door het lokale openbare vervoer en verken het vaak kleine ceDe truck staat ons in de steden niet ter beschikking. Laat je hier vervoeren door het lokale openbare vervoer en verken het vaak kleine centrum te voet. Wel zo leuk voor de afwisseling. In de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject vermeld hoe je reist. Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen een reis onmogelijk maken zal de reisbegeleiding een alternatief regelen.



    Achtergrondinformatie over het land van A tot Z (samengesteld door IVR)

    Adressen en ambassades

    Zuid-Afrika

    Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland
    Wassenaarseweg 40, 2596 CJ Den Haag, Nederland
    T 00 31 (0)70 392 45 01
    F 00 31 (0)70 346 06 69
    I www.zuidafrika.nl

    Zuid-Afrikaanse ambassade in België
    Montoyerstraat 17-19, 1000 Brussel, België
    T 00 32 (0)2 285 44 00
    F 00 32 (0)2 285 44 02
    I www.southafrica.be

    Nederlandse Ambassade Pretoria
    Queen Wilhelmina Avenue 210, Nieuw Muckleneuk 0181, Pretoria, Zuid-Afrika
    T 00 27 (0)12 425 45 00
    F 00 27 (0)12 343 99 50
    I www.dutchembassy.co.za

    Belgische ambassade Pretoria
    625 Leyds Street, Muckleneuk, 0002 Pretoria, Zuid-Afrika
    T 00 27 (0)12 440 32 01
    F 00 27 (0)12 440 32 16
    E pretoria@diplobel.fed.be

    Namibië

    Consulaat van de republiek Namibië in Nederland
    Concordiaweg 43, 4206 BA Gorinchem
    T 00 31 (0)183 647 655
    F 00 31 (0)183 629 934

    Namibische ambassade in België
    Laan van Tervuren 454, 1150 Brussel, België
    T 00 32 (0)2 771 14 10
    F 00 32 (0)2 771 96 89
    E nam.emb@brutele.be

    Honorair consulaat van Nederland in Namibië
    18 Liliencron Street, unit 4, Windhoek (PO Box 564, Windhoek)
    T 00 264 (0)61 223 733
    F 00 264 (0)61 223 732
    www.namibianederland.net

    Botswana:

    Consulaat van de Republiek Botswana in Nederland
    Keizergracht 310, 1016 EX Amsterdam, Nederland
    T 00 31 (0)20 420 88 44

    Ambassade van Botswana in België
    Laan van Tervuren 169, 1150, Brussel, België
    T 00 32 (0)2 735 20 70
    F 00 32 (0)2 735 63 18
    E botswana@brutele.be

    Nederlands consulaat in Botswana
    2698 Phiri Crescent, Ext 9, Gaborone, Botswana
    T 00 267 390 21 94
    F 00 267 393 38 05
    E nederland@info.bw



    Communicatie (post, telefoon, internet)oedkoop. De publieke telefoons die je op straat treft, werken doorgaans met telefoonkaarten die bijna overal te krijgen zijn. Bellen vanuit hotels is, zoals overal, een stuk duurder. Je hebt bijna overal in Zuid-Afrika ontvangst met je mobiele telefoon. Telefoneren is echter niet goedkoop. Ben je van plan om in Zuid-Afrika vooral lokale gesprekken te voeren dan is het aanzienlijk voordeliger om voor je telefoon een prepaid simkaart met beltegoed aan te schaffen. Bij telefoonwinkels of supermarkten heb je voor minder dan vijf euro een eigen Zuid-Afrikaans telefoonnummer. In Namibië is internationaal bellen geen probleem. Het netwerk voor mobiele telefonie in Namibië  wordt alsmaar uitgebreid. Buiten de steden is er echter vrijwel geen ontvangst mogelijk. Het internationale toegangsnummer van Zuid-Afrika is 00 27; van Namibie is 00 61; Botswana is 00 267; van Nederland 09 31; van België 09 31. Internetcafés vind je in winkelcentra in de grote steden en bij toeristische hot spots.

    In de grotere steden zijn internetcafés.



    Culturele verschillen en gebruiken

    Realiseer je goed dat er tussen ieder land en streek verschillen zijn in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Zelfs binnen Nederland en België is dat het geval. Ga je voortdurend uit van je eigen normen en waarden dan zal uiteindelijk alles wat daarvan afwijkt je gaan irriteren. En dat geeft veel onnodige stress. Accepteer dat mensen in bepaalde opzichten andere eisen stellen dan jij gewend bent. Ze gaan bijvoorbeeld anders om met afspraken of hebben een ander tijdsbesef. Dit maakt hen niet minder, wel anders. Met een goede voorbereiding (lees bijvoorbeeld TE GAST IN Namibie en TE GAST IN Zuid-Afrika, te bestellen via www.tegastin.nl) kun je je alvast instellen op deze culturele verschillen. Ter plekke is het de kunst om positief te blijven, je flexibel op te stellen en die andere levenswijze te respecteren zonder daarbij je eigen grenzen te overschrijden. Neem de tijd, probeer open en tolerant te zijn en probeer een praatje met mensen te maken. En spreek je de taal niet, dan zijn er andere manieren om contact te maken. Een eenvoudige begroeting of een simpele lach kost niets en opent overal deuren en harten.

    Handen schudden in zuidelijk Afrika kan op zoveel manieren als er bevolkingsgroepen zijn. Tijdens de begroeting geven Zuid-Afrikanen elkaar niet zomaar een eenvoudige handdruk. Halverwege wordt de reguliere handdruk omgezet in een bovenhandse variant. Beide rechterhanden worden bijna negentig graden naar boven gedraaid, de duimen omgeklemd. Hierna draaien de handen weer terug naar de uitgangspositie.
    Het is raadzaam je netjes te kleden. Zuid Afrikanen doen zelf hun best om er goed gekleed en goed verzorgd uit te zien. Men heeft weinig begrip voor westerlingen die zich te casual kleden of vieze kleren dragen.



    Douanebepalingen

    Je mag 200 sigaretten, 250 gram tabak en 20 sigaren, één liter sterke drank, twee liter wijn, vijftig ml parfum en 250 ml eau de toilet per persoon belastingvrij invoeren. 

    Er geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Tot deze soorten behoren onder meer koralen, grote schelpen, (zee)schildpadden, slangen, krokodillen, hagedissen, papegaaien, vlinders, orchideeën en cactussen. Toch worden er in zuidelijk Afrika veel producten te koop aangeboden waarin (delen) van bedreigde dier- en plantensoorten zijn verwerkt: tassen, riemen, schoenen, sieraden e.d. Let er bij de aankoop van dit soort souvenirs op dat het een geldig CITES-certificaat heeft. Nederland en België zijn aangesloten bij de Washington Conventie (Verdrag over de Internationale Handel in Bedreigde Soorten, afgekort als CITES) en treden streng op tegen overtredingen. Meer informatie over de belangrijkse beschermde soorten met een opsomming van de bekendste ‘foute’ souvenirs vind je op www.wnf.nl/souvenirs of www.minlnv.nl/cites.



    Electriciteit

    De netspanning in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is 220/240 volt. Voor de stopcontacten is een universele stekker nodig. Je hebt wel een afwijkende driepootstekker nodig, die je bij aankomst in Zuid-Afrika kunt aanschaffen. De zogenaamde wereldstekkers passen hier namelijk niet. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Toch is het een goed idee voor die gevallen een zaklamp bij je te hebben. Die kan ook van dienst zijn in de parken als je 's nachts naar het toilet moet. Kijk voor meer informatie over voltage en gebruikte stekkers op de website van www.kropla.com.



    Eten en drinken

    Een etentje in Zuid-Afrika is niet compleet zonder een stevige ‘braai’. Hoe zeer Zuid-Afrikanen ook nog in gescheiden werelden leven, iedereen die zich dat ook maar enigszins kan veroorloven steekt op zondagmiddag de barbecue aan. Ook bij vakantiehuisjes, in natuurgebieden of bij kampeerplaatsen is altijd gelegenheid om vlees te roosteren. Véél vlees overigens. De authentieke ‘boerewors’ is daarbij onvermijdelijk. Als tussendoortje krijg je wellicht die andere beroemde Afrikaner delicatesse voorgeschoteld: biltong (gedroogd vlees). Zuid-Afrikanen die wat minder geld te besteden hebben, houden het ’s ochtends en ’s middags vaak bij een bord maïspap. ‘s Avonds wordt daar meestal een stukje vlees bij geserveerd.
    De klassieke Zuid-Afrikaanse keuken kent invloeden uit Europa, Afrika en Azië. In de grote steden zijn kwalitatief goede restaurants uit alle mogelijke windstreken te vinden. In Durban overheerst, door de samenstelling van de bevolking, de Indiase keuken (met goede curries), in de Karoo kun je terecht voor wat volgens Zuid-Afrikanen het beste lamsvlees van de wereld is. Wie daar allemaal geen behoefte aan heeft of langs de snelweg domweg niet veel keus heeft, kan terecht bij alle grote fast-foodketens en Take Aways die overal in de wereld hun vestigingen hebben. Fruit is overvloedig en tegen lage prijzen te verkrijgen.
    Wie een bezoek brengt aan de West-Kaap, doet er goed aan bij een van de tientallen wijnboerderijen langs te gaan. Veel kwaliteitswijnen komen uit de omgeving van de plaatsjes Paarl en Stellenbosch. In de grotere steden in Zuid-Afrika kun je water uit de kraan drinken. Als je het niet vertrouwt, dan kun je ook overal mineraalwater krijgen.

    In Namibië kun je veel Europees eten krijgen, met name Engels en Duits voedsel. Sta dus niet raar te kijken als er Apfelstrudel, Brötchen of fish & chips op de menukaart staat. Het lekkerst eet je in een Duitse Konditorei. Je kunt er een continentaal of een Engels ontbijt krijgen. Het diner bestaat vaak uit verschillende soorten vlees of vis. Fruit is duur omdat dit grotendeels geïmporteerd moet worden. Het traditionele eten in Namibië bestaat uit miliepap, mahangosoep, vis, rijst, lam en geit, vaak klaargemaakt in een 'potjie'. Herero geven de voorkeur aan melkproducten. De San eten vaak wild fruit, woestijnplanten, noten, vogeleieren en hagedissen. In Namibië kun je niet overal water uit de kraan drinken. Water uit flessen is overal te koop.

    Botswana heeft geen echte nationale gerechten. De gerechten zijn een mengelmoes van de traditionele en de Engelse keuken. In Botswana is er veel minder fruit dan in de omliggende landen omdat het land te droog en zanderig is. Alles wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika. In de grote steden heb je restaurants met een internationale keuken: van goedkope pizzarestaurants en snackbars, hele dure exclusieve restaurants, Indiase restaurants tot restaurantjes, waar je lekkernijen als struisvogel- en krokodillenvlees kunt eten. In Botswana kun je het kraanwater beter niet drinken, mineraalwater is overal te koop.



    Feesten en festivals

    Naast nieuwjaar en christelijke feestdagen (Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerstmis) kent Zuid-Afrika een aantal nationale feestdagen: Dag van de Mensenrechten (21 maart), Dag van de grondwet (27 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Jeugd 916 juni), Nationale Vrouwendag (9 augustus), Erfgoeddag (24 september), Dag van de Verzoening (16 december) en Goodwill Day (26 december). Als een van de feestdagen op een zondag valt, is de maandag erna een vrije dag. 

    Namibië: Onafhankelijkheidsdag (21 maart), Cassinga Day (4 mei), Africa Day (25 mei), Heroes' Day (26 augustus), Human Rights Day (10 december). 

    Botswana: Botswana Day (30 september), Day after Botswana Day (01 oktober).



    Fooien

    In Europa wordt het geven van fooien in de meeste gevallen gezien als een blijk van waardering, een extraatje als dank voor geleverde diensten. In zuidelijk Afrika gaat het echter om méér dan een extraatje: de fooi is voor gidsen, personeel in hotels en restaurants e.d. een onmisbare aanvulling op een laag lokaal salaris. Deze mensen zijn in veel gevallen ongeschoold of laaggeschoold. Werk in de toeristensector is vaak seizoensgebonden, en salarissen worden alleen uitbetaald over de gewerkte periode. Bovendien is de kans groot dat er een hele familie moet leven van een inkomen uit toerisme. Een fooi komt dus meestal rechtstreeks in handen van mensen die het hard kunnen gebruiken en hun achterban profiteert mee.

    Bedelen komt vooral voor in de steden. Door bedelaars geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. De werkelijkheid achter elke bedelaar kan heel verschillend zijn. Voor sommigen is het de enige mogelijkheid om te kunnen overleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor oude of invalide mensen. Die kun je natuurlijk een muntje geven, vooral wanneer je ziet dat de lokale bevolking het ook doet. Maar een grote groep bedelt omdat ze verslaafd zijn aan alcohol en/of drugs. Kinderen kun je in principe beter geen geld geven, hooguit fruit of iets anders te eten. Als kinderen op deze manier aan hun geld kunnen komen, zijn ze weinig gemotiveerd om nog naar school te gaan of te gaan werken.

    Mogelijk word je aangesproken door kinderen die vragen om pennen of andere cadeautjes. Ga hier niet op in, het werkt opdringerig gedrag in de hand. Door in te gaan op de vraag om kadootjes te geven help je zeker om het fenomeen in stand te houden, en dus ook om het idee in stand te houden dat toeristen niet met hetzelfde respect benaderd hoeven te worden als de lokale bevolking. Bovendien kunnen onderlinge verhoudingen verstoord worden: het kan – buiten het gezichtsveld van de gever – soms leiden tot ruzies en conflicten. Het kortdurende gevoel een kind blij te maken weegt niet op tegen de negatieve lange-termijn effecten. Als je kinderen echt wilt helpen kun je beter een erkende ontwikkelingsorganisatie of een lokaal ontwikkelingsproject steunen.



    Fotografie en film

    Foto’s, dia’s en filmopnames zijn de tastbare herinneringen van een onvergetelijke reis. Houd er wel rekening mee dat je niet overal alles mag fotograferen. Het is verboden militaire objecten, bruggen en vliegvelden te fotograferen.
    Als je mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat je een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.

    Het beste moment om te fotograferen is anderhalf tot twee uur na zonsopkomst en anderhalf tot twee uur voor zonsondergang. Het licht is dan zacht en de dieren zijn het meest actief. Je moet er rekening mee houden dat je de dieren over het algemeen van flinke afstand zult bekijken. Een verrekijker is dan handig. Voor goede wildopnames is een telelens (van zeker 200 mm) eigenlijk onontbeerlijk. Het is verstandiger je film- of fotocamera niet achter te laten in een auto of afgesloten truck. Door de snel stijgende temperatuur kan de kwaliteit van het fotografische materiaal achteruit hollen. Niet alle soorten batterijen voor camera's zijn verkrijgbaar. Zorg dus voor voldoende reservebatterijen. 

    Een handig boekje over reisfotografie is: ‘Fotograferen onderweg' van Frank Muller. Ben je van plan om digitaal te fotografen, dan zijn de boekjes ‘Digitaal fotograferen onderweg’ en ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’ van Peter de Ruiter aan te raden. Ook op www.digitaalopreis.nl vind je de nodige tips en adviezen.

    Tweedaagse fotocursus
    Fotografie neemt een belangrijke plaats in voor veel reizigers. Het is fantastisch magische momenten, contacten met mensen, prachtige monumenten en bizarre situaties vast te leggen. En ze vervolgens bij thuiskomst als een blijvende herinnering in te plakken, aan de muur te hangen of te verspreiden via het internet. Koning Aap organiseert enkele keren per jaar een tweedaagse fotocursus waarin zowel een inleidende technische- als een beeldende kant zit. Voor meer informatie klik hier.



    Financiën (valuta)
    Reissom inbegrepen
    Alle vluchten; alle transport met overland truck; overnachtingen in hotels en lodges; ontbijt in Kaapstad, Oranje Rivier, Fish River Canyon, Sesriem, Kamanjab, Bagani en Maun;diverse gamedrives in Ethosha; excursie Okavango Delta (3 dagen/2 nachten per vliegtuig op basis van logies en 3 maaltijden per dag) t.w.v ± €400; entreegelden t.w.v. ± € 45 voor Fish River Canyon, Sesriem, Cape Cross Etosha en Chobe NP; bezoek Himba-dorp; Boottocht Chobe Rivier; Nederlands- of Afrikaanstalige reisbegeleiding; luchthavenbelastingen; brandstofheffing.

    Reissom niet inbegrepen
    Overige maaltijden; optionele excursies; overige entreegelden; visum voor Zimbabwe; visum voor Zambia (alleen als je dit optioneel wilt bezoeken) fooien; boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds;  reis- en annuleringsverzekering.


    Zakgeld
    Het door ons geadviseerde zakgeld mee te brengen op je reis is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.
    Richtbedrag voor zakgeld per persoon op deze reis € 750

    Bijkomende kosten
    Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen. Het geven van een fooi is een van de vormen om je waardering voor de door jou gemaakte reis uit te spreken naar de "crew" die vaak bestaat uit de reisbegeleiding, de chaufeur en de kok. Mocht je tevreden zijn dan wordt een fooi zeer gewaardeerd daar de salarissen van de "crew"niet buitensporig hoog zijn. Het richtbedrag van € 1 per persoon per dag per crewlid wordt als een normaal bedrag gehanteerd, doch je bent en blijft zelf geheel vrij in de bepaling hiervan.

    Bijkomende kosten
    De hieronder getoonde bedragen zijn een indicatie voor de bijkomende kosten van deze reis.
    Toeslag 1-persoonskamer € 500,-
    Calamiteitenfonds € 2,50
    Boekingskosten (p.p.) € 17,50
    Eventuele visumkosten  
    Eventuele reis- en annuleringsverzekering  
    Financiën
    De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand in omloop. Daarnaast bestaan er munten van 1, 2, 5 rand en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cents. Voor een euro ontvang je 11,6 ZAR (oktober 2008). De Zuid-Afrikaanse Rand wordt ook in Namibië geaccepteerd. 

    De Namibische munteenheid is de Namibische dollar (N$), die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 Namibische dollar in omloop. Daarnaast bestaan er munten van 1 en 5 Namibische dollar, 5, 10, 20 en 50 Namibische dollarcent. De Namibische dollar (N$) is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) en heeft dezelfde waarde. 

    De Botswaanse lokale munteenheid is de Botswana Pula (BWP) die weer is onderverdeeld in 100 thebe. Er zijn briefjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50. De munten zijn als volgt verdeeld: 1, 2, 5, 10, 25, 50 thebe en 1 pula. Voor een euro ontvang je 10 BWP (oktober 2008). 

    Kijk voor de actuele wisselkoersen op: www.oanda.com/convert/cheatsheet

    Cash dollars en euro’s en travellercheques kunnen ter plaatse omgewisseld worden bij banken en wisselkantoren. Het lukt niet altijd om travellercheques te verzilveren. Ze worden niet altijd geaccepteerd en het duurt soms lang om ze te wisselen. Het gebruik van een pinpas (met Cirrus-, Visa- of Mastercard-teken) is mogelijk in de grote steden. Houd er wel rekening mee dat de stroom uit kan vallen waardoor een pinautomaat niet werkt. Probeer ook kleine coupures te krijgen als je geld wisselt, dat is makkelijker bij betalingen omdat er op veel plaatsen vaak geen wisselgeld is. De muntjes van een, twee en vijf Rand kun je het best bewaren voor fooien in restaurants. Banken en postkantoren zijn over het algemeen van 9.00 uur tot 15.30 uur geopend en op zaterdag van 8.00 uur tot 11.00 uur. Buiten de grote steden hebben banken en postkantoren vaak een middagsluiting. In Botswana kan alleen in Gabarone op enkele plaatsen gepind worden. Kijk voor het gebruik van pinautomaten op: www.mastercard.com/atmlocator.

    Uit de ervaringen is gebleken dat het handig is om bij aankomst op de luchthaven in Zuid-Afrika zoveel mogelijk geld om te wisselen/te pinnen in Zuid-Afrikaanse randen. In Zuid-Afrika zowel als Namibië is dit een wettig betaalmiddel. In Botswana en Zimbabwe zul je de Zuid-Afrikaanse rand nog steeds moeten omwisselen naar de lokale valuta, maar dat gaat nog steeds veel sneller van de rand naar de lokale valuta dan van een travellercheque naar de lokale valuta. De reisleider kan je een indicatie geven hoeveel geld je op de luchthaven het beste kunt pinnen, daar er later ook nog mogelijkheden zijn om te pinnen zoals in Swakopmund.
    Voor de optionele excursies bij de Victoria Watervallen, kun je het beste USD cash meenemen. De excursies in Swakopmund kunnen met creditcard worden betaald. Het visum voor Zimbabwe moet je met cash USD betalen. Houd hiervoor 30 USD apart want wisselgeld heeft men niet. Houd er bij de aanschaf van cash dollars rekening mee dat ze gedrukt moeten zijn na het jaar 2004. Biljetten van 100 USD worden niet geaccepteerd neem biljetten van 50, 20, 10 en 5 mee. We adviseren om zeker 2/3 van je budget in USD mee te nemen.

    Er zijn plaatsen waar men of geen travellercheques accepteert of het duurt uren om ze te wisselen. Travellercheques zijn echter wel verzekerd tegen diefstal. Het gebruik van een pinpasje (met Cirrus-, Visa- of Mastercard-veignet) is mogelijk in de grote steden in Zuid Afrika en Namibië. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de stroom uit kan vallen of dat er andere oorzaken zijn waardoor een pinautomaat niet werkt. Het is handig om een creditcard (Visa en/of Mastercard) mee te nemen als vangnet voor onvoorziene uitgaven. Het is aan te raden geld en cheques te dragen in een geldriem of zgn. money belt. Deze belt onder de kleding dragen! Neem geen kostbaarheden mee.



    Gezondheid

    Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana worden vaccinaties beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Je kunt ook bellen met de Landelijke Vaccinatielijn voor Reizigers (0900-9584), circa € 0,45 per minuut. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
    Voor een advies op maat word je aangeraden vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts, de Reisdokter (www.dereisdokter.nl), een vaccinatieafdeling van de GGD (www.ggd.nl), het Tropencentrum AMC in Amsterdam (www.tropencentrum.nl) of Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam (www.travelclinic.com). Laat bij een bezoek altijd de geplande reisroute zien.

    Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen), ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en een geïmpregneerd muskietennet. Bovenstaande lijst is niet volledig, raadpleeg voor meer informatie over gezondheidsrisico's en de te nemen voorzorgsmaatregelen voor en tijdens de reis de website van Tropenzorg (www.tropenzorg.nl) of ga langs bij je huisarts, apotheek of vaccinerende instelling.

    Zorg dat je tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

    Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Probeer na aankomst het lokale levensritme over te nemen. Uiteraard voorzover het reisschema dat toelaat. Sta vroeg op, neem tussen de middag een paar uur rust en ga bijtijds naar bed. De straling van de zon in de (sub)tropen is bijzonder sterk. Wees dus voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Flessen gezuiverd drinkwater zijn bijna overal te koop. Mocht je diarree krijgen, let er dan vooral op dat je het extra vochtverlies compenseert: veel (slappe) thee, mineraalwater of eventueel cola zonder prik. Het zouttekort kun je opheffen met ORS (Oral Rehydration Salts) of bouillon. Het heeft geen zin bij buikloop te vasten. Door niet te eten geef je je maag en darmen wel rust, maar verzwakt je lichaam nog meer.
    Lees voor meer informatie het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de Tropen’ (uitgave KIT) of kijk op internet, zie onder andere: www.gezondopreis.nl.



    Inkopen

    Souvenirs kun je in Zuid-Afrika het best langs de weg kopen of op de markt. In speciale winkels of in wildparken zijn de houten beeldjes, doeken of shirts vaak veel duurder. In Johannesburg is dagelijks een veelheid aan Zuid-Afrikaanse kunst en prullaria te koop bij een speciaal ingerichte toeristische hal van het winkelcentrum Rosebank. In grote winkelcentra kun je bij de boekhandelketen Exclusive Books terecht voor prachtige fotoboeken over cultuur, natuur en samenleving van Zuid-Afrika. In vergelijking tot andere zuidelijk Afrikaanse landen zijn in Namibië slechts op enkele plekken souvenirs te koop. De meest bekende markt voor handgemaakte kunstartikelen is in Okahandja. Hier is veelal houtsnijwerk te koop, evenals rieten manden, vervaardigd door de lokale aanbieders. Op de straatmarkten in Windhoek en Swakopmund worden naast lokaal handwerk ook souvenirs uit andere Afrikaanse landen verkocht. Er worden steeds vaker gebruiksvoorwerpen en sieraden te koop aangeboden, die afkomstig zijn uit de traditionele Himbacultuur. Vaak betreft het ‘familiestukken’. Hoewel de Himba ze zelf verkopen, is het de vraag of men er goed aan doet, deze mee te nemen.
    Het kunstcentrum in de Talstrasse in Windhoek is een bezoek waard voor liefhebbers van lokale kunstnijverheid. Hier wordt lokaal vervaardigd handwerk verkocht zoals kinderkleding, serviesgoed, handdoeken, houten speelgoed, sieraden en verjaardagskaarten. De opbrengst gaat direct naar de makers.
    In de wijk Greenwell Matango, aan de rand van Windhoek, is Penduka gevestigd, een project voor vrouwen met een handicap. Er is een winkel met souvenirs, huishoudspullen, kleden e.d. gemaakt door kunstenaressen en werkneemsters van Penduka. De inkomsten uit de verkoop komen ten goede aan projecten voor vrouwen en slachtoffers van Aids (kijk op www.universal.nl/users/penduka) .
    Namibië is bekend vanwege zijn delfstoffen: van halfedelstenen tot diamanten. Er zijn tal van juweliers in de grote steden. Ook dierlijk materiaal wordt in sieraden verwerkt: van huid en tanden, tot hoorn en ivoor. De invoer van deze souvenirs is in Europa doorgaans niet toegestaan (zie: douanebepalingen).

    In supermarkten en grotere winkels gelden meestal vaste prijzen terwijl in souvenirwinkeltjes en op markten afdingen gebruikelijk is. De prijs die verkopers in eerste instantie vragen kan soms vele malen hoger liggen dan de normale verkoopprijs. Door te onderhandelen toon je respect voor de verkoper. Een al te toeschietelijke klant, die direct met de vraagprijs instemt, ziet men niet voor vol aan. Schroom dan ook niet om in eerste instantie een lage prijs in te zetten, zodat je vervolgens iets meer kunt bieden. Er is geen vaste prijs dus je moet voor jezelf bepalen wat je er voor over hebt. Ga alleen bieden als je iets ook echt wilt kopen. Het is handig om van te voren een maximumprijs in je hoofd te hebben. Tijdens het onderhandelen zal de verkoper je sympathie proberen te winnen door een gezellig gesprek of door een drankje aan te bieden. Dat hoort allemaal bij het onderhandelingsspel. Je hoeft je niet bezwaard te voelen als je iets voor een lage prijs krijgt aangezien de verkoper slechts zelden onder de prijs verkoopt. Als je niet tot een overeenkomst over de prijs kunt komen, stap je gewoon op.



    Klimaat

    Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter en andersom. Zuid-Afrika kent een gematigd klimaat. De regenval is ongelijk verdeeld over het oosten en het (droge) westen. In het zuidwesten van de provincie Western Cape, een gebied met een mediterraan klimaat, regent het in de winter (juni en juli). Langs de Kaapse Zuidkust regent het ook wel in de zomer (november tot maart). In de rest van het land valt tachtig procent van de regen alleen in de zomermaanden, onze wintermaanden dus. De zomers zijn warm tot heet, de winters droog en gematigd. Kwazulu-Natal, de Limpopo en Mpumalanga, waar het Krugerpark ligt, kennen een subtropisch klimaat. In de bergen en Lesotho is er soms sneeuwval en kan het ‘s nachts vriezen, vooral in de maanden juli en augustus.

    Ook in Namibië zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. Vooral in de zomer (onze winter) is het warm. In de woestijn kan de temperatuur dan oplopen tot meer dan 45° C. Dat is de periode waarin de meeste Namibiërs zelf naar de kust gaan, om wat afkoeling te zoeken. In de winter (onze zomer) is het overdag aangenaam warm. Van 20° C aan de kust tot 28° C in het binnenland. ’s Avonds kan het fiks afkoelen. In de maanden juli en augustus zijn temperaturen rond het vriespunt in de woestijn eerder regel dan uitzondering. Het Centrale Plateau kent een prettig en gematigd klimaat. De regentijd is van eind november tot april. In het grootste deel van het land valt zelfs dan nauwelijks neerslag. De regen valt in korte maar zeer hevige buien, waarna de zon weer doorbreekt. De conditie van de wegen heeft hier vaak onder te lijden. Kampeer in Namibië nooit in een droge rivierbedding. Overal in het land kan een flinke regenbui er voor zorgen dat een droge rivier binnen heel korte tijd verandert in een woest kolkende watermassa.

    Botswana hoort samen met Namibië zonder meer tot de droogste landen van Zuidelijk Afrika. In de zomer, van november tot en met maart, valt de meeste neerslag. De schaarse 'pula' (regen) is zo belangrijk dat Botswana haar geldeenheid er naar heeft vernoemd. In de winter, van juni tot en met augustus, kunnen de temperaturen hoog zijn (40° C) en de nachten bitterkoud. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de perioden april en mei en september en oktober minder extreem dan in de zomer. 

    Beste reistijd:
    Zuidelijk Afrika kun je het hele jaar door bezoeken maar bedenk wel dat het in onze wintermaanden in Namibië erg warm kan zijn.

    Klimaattabel:

    De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

    ETOSHA
    Maand
    T gem
    Zon
    Regen
    T w
    Januari
    27
    8
    10
    -
    Februari
    26
    8
    10
    -
    Maart
    25
    9
    5
    -
    April
    24
    9
    2
    -
    Mei
    22
    9
    0
    -
    Juni
    19
    10
    2
    -
    Juli
    19
    11
    0
    -
    Augustus
    22
    10
    0
    -
    September
    26
    10
    0
    -
    Oktober
    29
    10
    1
    -
    November
    28
    10
    4
    -
    December
    28
    9
    6
    -

    VICTORIA FALLS
    Maand
    T gem
    Zon
    Regen
    T w
    Januari
    26
    6
    14
    -
    Februari
    26
    6
    12
    -
    Maart
    26
    7
    9
    -
    April
    25
    8
    3
    -
    Mei
    22
    9
    0
    -
    Juni
    20
    8
    0
    -
    Juli
    20
    9
    0
    -
    Augustus
    22
    9
    0
    -
    September
    27
    9
    0
    -
    Oktober
    29
    9
    4
    -
    November
    28
    7
    9
    -
    December
    26
    6
    13
    -



    Land en bevolking

    Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1.221.038 km² en is 29 keer zo groot als Nederland en 40 keer België). Het land heeft een, naar wereldmaatstaven, een gemiddeld inkomen en een grote hoeveelheid bodemschatten. De inkomstenverdeling is echter nogal scheef. Nog steeds verdienen blanken het meest en leeft 81 procent van alle zwarten onder de armoedegrens. Voor de Eerste Wereldoorlog was mijnbouw de economische motor van het land en heeft het een grootscheepse migratie van zwarte mijnwerkers veroorzaakt. Townships als Soweto zijn zo ontstaan.
    In de jaren ’70 kwam er einde aan de economische bloei door een boycot van het Westen als reactie op apartheid. Nog steeds zijn de meeste mijnen in handen van de blanken; ze liggen in het noorden van de provincie Free State en langs Witwatersrand. Zuid-Afrika is de grootste producent van platinum, goud en chroom.
    In Zuid-Afrika leven ongeveer 43 miljoen mensen, waarvan 78 procent zwarte Afrikanen, 10 procent blanken, 8,5 procent kleurlingen en 2,5 procent Aziaten. De San (Bosjesmannen) en Khoikhoi (Hottentotten) zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika. In de zeventiende eeuw kwamen de eerste Nederlanders in Zuid-Afrika, op zoek naar een steunpunt voor de schepen van de V.O.C.. Sindsdien wordt de geschiedenis bepaald door conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
    Het grootste gedeelte van de zwarte bevolking bestaat uit Zoeloe's, Xhosa's en Sotho’s en leeft in de provincies Mpumalanga, Wetern Cape en Free State. De meerderheid (60 procent) van de blanken stamt af van de Afrikaans sprekende Hollandse kolonisten en de Engels sprekende Britten. Dezen leven voornamelijk in Kwazulu-Natal en de Western en Eastern Cape. De kleurlingen zijn voortgekomen uit een vermenging van San en Khoikoi en blanken en slaven uit West-Afrika. Ze leven vooral in de Western Cape. De groep Aziaten bestaat voornamelijk uit Indiërs, die gewerkt hebben op de suikerrietplantages. Zij leven veelal in KwaZulu-Natal.

    Namibië is met een oppervlakte van 824.296 km² twintig keer zo groot als Nederland (27 keer België). Het land telt slechts twee miljoen inwoners, de bevolkingsdichtheid bedraagt 2,4 mensen per km² waardoor Namibië het dunst bevolkte landen in Afrika is. In Nederland wonen bijvoorbeeld 482 mensen per km², in België 342 mensen. De grote meerderheid van de bevolking woont in een relatief klein gebied ten noorden van Etosha. Daar tegenover staat dat het bevolkingsaantal groeit met 2,9 procent per jaar. Door de aanwezigheid van grondstoffen en mineralen (uranium, koper, lood, zink en diamant) is Namibië in potentie een rijk land.
    De oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn de San (Bosjesmannen), een volk van jagers van wie er nog slechts enkelen duizenden leven in het oostelijk deel van Namibië, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. Ze spreken een eigen taal die alleen door enkele geïsoleerde stammen in Oost-Afrika wordt gesproken. Daarna komen de Nama, die taalkundig verwant zijn aan de San. Alle andere volken zijn veel later het land binnen gekomen, de blanken het laatste. In Namibië leven minstens elf verschillende bevolkingsgroepen. De grootste groep is de Ovambo (900.000). Zij wonen in het hoge noorden wonen maar velen van hen migreren tegenwoordig naar Windhoek, op zoek naar werk. De Kavango (162.000) leven ten zuiden van de Okavango rivier waar ze hun levensonderhoud verdienen als visser, herder of landbouwer. Vaak wonen ze nog in traditionele hutten. De Herero (126.000) leven in het centrum van het land, ten noordoosten van Windhoek. Ze zijn bekeerd tot het katholieke geloof door Duitse missionarissen. De invloed van deze missionarissen is nog duidelijk te zien in hun kledij zoals de theemutsachtige hoofddeksels van de vrouwen. De Herero hebben een hoge prijs moeten betalen voor hun strijd tegen de Duitse koloniale macht. Het volk werd gedecimeerd ten de Duitse troepen Herero na een opstand aan het begin van de 20e eeuw de Omaheke woestijn in dreef, waar velen van de dorst omkwamen. De schattingen lopen uiteen van 20.000 tot 70.000 doden. Ten noorden van Etosha leven de Damara en de Himba. De Damara zijn van oudsher veehouders, hoewel ook vaststaat dat ze op kleine schaal tabak en pompoenen verbouwden.Tegenwoordig telen de Damara maïs en groenten. Oorspronkelijk leefden ze in de meer centraal gelegen gedeelten van Namibië, maar werden daar door andere bevolkingsgroepen als de Herero verdreven. Het huidige Damaraland is in 1974 door Zuid-Afrika tot een soort thuisland uitgeroepen. Toch leeft maar een kwart van de Damara in dit gebied. Het opvallendst aan de Damara is hun matrilineair ingerichte samenleving. De Himba (12.000) zijn nomadische veeboeren die hoog in het noorden in Kaokoveld leven, een van de moeilijkst bereikbare gebieden in zuidelijk Afrika. Ze hebben dezelfde afstamming als de Herero maar terwijl die zich geleidelijk aan de koloniale maatschappij aanpasten, bleven de Himba aan hun oude leven vasthouden. Iedere familie beschikt over verschillende hutten die zijn gemaakt van takken, modder en mest. De hutten staan verspreid over een groot gebied. Een Himba familie verhuist diverse malen per jaar daarom zie je soms dorpen die tijdelijk zijn verlaten. Als de natuur zich heeft hersteld, komen de mensen terug. Opmerkelijk aan de Himba is de bruinrode kleur van hun huid, haar en kleding (vaak alleen een geitenleren rok). Deze rode kleur krijgen ze door zich in te smeren met een mengsel van rode aarde, kruiden, boomschors en vet, en dient als bescherming tegen het woestijnklimaat. Mannen, vrouwen en kinderen dragen kettingen, arm-, heup- en enkelbanden die gemaakt zijn van schelpen en ijzeren kralen. Een typisch sieraad van de vrouwen is de ohumba, een witte schelp die aan een ketting tussen de borsten hangt. De blanken maken nu ongeveer zeven procent van de totale bevolking uit. De eerste blanke bewoners van Namibië waren missionarissen en olifantenjagers. Vooral toen Namibië een Duitse kolonie werd, nam het aantal blanken snel toe. Plaatsen als Lüderitz, Swakopmund en Windhoek groeiden uit tot belangrijke blanke vestigingsplaatsen.

    Botswana is met 1,8 miljoen mensen en een bevolkingsdichtheid van 3,1 inwoner per km2 (in Nederland is dat 482, België 342) een zeer dunbevolkt land. In. Het is één van de meest verstedelijkte maatschappijen van Afrika. De tradities van de bevolking zijn vervaagd door de bekering tot het christendom en een centraal bestuur naar Europees model. Veel kleine dorpen op het platteland lopen leeg omdat de mensen naar de steden trekken op zoek naar een baan. Het grootste deel van de bevolking (80 procent) hoort tot de Tswana, Bosjesman. Andere bevolkingsgroepen zijn de San, de Herero en de Kgalagadi. Ze leven veelal in de grensgebieden en in de Kalahari. De blanken vormen nog geen half procent van de totale bevolking. In Botswana wordt voor de namen van een stam het voorvoegsel 'Ba' gezet. Tswana wordt Batswana. De benaming van het land verwijst naar de naam van de vroegere stam.



    Landschap

    Het grootste gedeelte van Zuid-Afrika bestaat uit een uitgestrekt plateau met een gemiddelde hoogte van 1500 meter. Dit wordt ook wel Hoogveld genoemd. In het oosten ligt een smalle kustvlakte, Laagveld, met savannes met acacia’s, kinabomen en olifantbomen. Het noordwesten bestaat uit het laaggelegen, woestijnachtige Kalahari. De Lesotho hooglanden vormen het hoogste deel van Zuidelijk Afrika. Dit hele gebied kent toppen hoger dan 3400 meter. In de winter valt er regelmatig sneeuw. De nabijgelegen Drakensbergen vormen een subalpiene gordel. Door voldoende regenval is dit gedeelte met steile erosiewanden bedekt met bossen. Hier ontspringt de belangrijkste rivier van Zuid-Afrika, de Oranjerivier. Andere berggebieden zijn onder andere de Soutpansberg in Limpopo en de Cederberg in Western Cape. De eerste wordt bedekt door tropische wouden afgewisseld met droog. De Cederberg vormt een surrealistische woestenij van geërodeerde zandstenen bergen bedekt met fynbos en in de lente vele wilde bloemen als de zeldzame sneeuwprotea. In het zuiden loopt de kust steil naar beneden, met veel gevaarlijke klippen en een stormachtige zee. De eerste zeevaarders waren er al onder de indruk van en waagden het niet om aan de Kaap de Goede Hoop aan te leggen.

    Botswana is een land met weinig reliëf. De savanne loopt geleidelijk over in de Kalahari. De Okavango delta is ontstaan daar waar de rivier de Okavango vastloopt in de Kalahari. Het is een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna. Dwars door Namibië loopt een plateau dat omringd wordt door de Kalahari woestijn en de Nabib woestijn in het oosten. De enorme zandheuvels van Nabib worden gestopt door de Atlantische oceaan. Deze woestijn wordt gekenmerkt door zijn wandelende duinen die ervoor zorgen dat wegen soms compleet verdwijnen. Het noorden van Namibië is veel vochtiger. De woestijnen maken hier plaats voor savanne en bos. Namibië wordt begrensd door twee rivieren, de Kunene en de Oranje.

    Niet alleen in de reservaten, maar ook op de farms is nog veel van de oorspronkelijke planten- en dierenwereld over. Olifanten, luipaard, leeuw, buffel en neushoorn vormen de The Big Five en zijn in Zuidelijk Afrika te bewonderen. Vooral de neushoorn is zeldzaam, maar het nationale park van Etosha vormt een van de laatste veilige havens voor dit dier. Olifanten tref je aan in heel Namibië, zelfs in de Namib woestijn, waar verder maar weinig soorten kunnen overleven. Door de grote variatie in vegetatiezones zijn er veel vogelsoorten te bewonderen zoals de rode bisschop, baardvogels en de vaak prachtig gekleurde honingzuigertjes. Verder wordt het Afrikaanse landschap gedomineerd door grillige baobabs en acacia's. In de omgeving van de Victoria watervallen vind je tropisch regenwoud terwijl er in de Namib en de Kalahari woestijn naast de bizarre welwitschia plant alleen wat dorre lage begroeiing te vinden is.



    Openingstijden

    In Zuid-Afrikaanse steden speelt het sociale leven van veel mensen zich vooral af in de immense winkelcentra. De laatste jaren zijn overal nieuwe glimmende malls verrezen waar grote winkelconcerns, bioscopen, restaurants, discotheken en café’s een plaats hebben gekregen. Winkels zijn in de regel van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 17 uur en ’s zaterdags tot 13 uur. In Johannesburg en Kaapstad zijn veel winkels langer open, en ook op zondag geopend.
    In Namibië en Botswana zijn de winkels vaak tot 17.00 uur geopend.



    Religie

    De dominante religie (80 procent) in Zuid-Afrika is het christendom met daarbinnen een enorme verscheidenheid, variërend van de Afrikaanse inheemse kerken tot de afsplitsing van de Nederduitse Gereformeerde Kerk en de Angelsaksische kerk. Daarnaast zijn er aanhangers van islam, hindoeïsme, jodendom en traditionele godsdiensten. Een kleine minderheid van de zwarte bevolking hangt een traditionele godsdienst aan, waarbij magie en grote rol speelt. Net als in andere Afrikaanse landen wordt het christendom gecombineerd met het traditionele geloof. De oudste christelijke kerk is de Nederduits Gereformeerde Kerk. Deze is in de tweede helft van de 17e eeuw gesticht door Nederlandse immigranten en had een sterk calvinistisch karakter. Tijdens en na de periode van de Grote Trek splitsten zich twee nieuwe kerkgemeenten af, de Hervormde Kerk van Afrika en de bijzonder conservatieve Gereformeerde Kerk van Afrika. Deze drie kerkgenootschappen hadden overwegend blanke leden. Uit onvrede met de westerse geloofsbelijdenis in de missiekerken scheidde zich in de tweede helft van de 19e eeuw een groep mensen af die Afrikaanse inheemse kerken stichtte. Deze Onafhankelijke Kerken waren (en zijn) exclusief voor de zwarte bevolking. De volgelingen van deze kerk dragen meestal een zilveren ster op hun kleding. Durban en Kaapstad vormen het centrum van de islamitische gemeenschap in Zuid-Afrika. De moslims zijn nakomelingen van de slaven uit Maleisië en contractarbeiders uit India. De Indiase bevolking belijdt in meerderheid het hindoeïsme. Ten slotte is er een kleine joodse gemeenschap, die haar wortels heeft in Oost-Europa.

    Tachtig procent van de Namibische bevolking is christen. Ongeveer de helft daarvan zijn Lutheranen, de rest vooral rooms-katholieken die in centraal Namibië en in de geïsoleerde gebieden leven. Vele christenen verbinden hun religie met de traditionele geloofswereld van Afrika, zodat er ook voorouderverering plaatsvindt naast de christelijke diensten. In de afgelopen jaren hebben vooral de nieuwe Afrikaanse kerken, een synthese tussen de natuurgodsdiensten en de twee eeuwen van christelijk missiewerk, een grote groei doorgemaakt.
    De volken in de noordelijke gebieden, het gebied van de Himba, Herero en de San hangen natuurgodsdiensten aan. Centraal staat de verering van voorouders, waarvan men gelooft dat ze niet dood zijn, maar voortleven in een andere vorm. Deze voorouders zijn de boodschappers tussen de nog levende mensen en de goden. Runderen spelen een belangrijke rol in het geloof van de Herero. Nog steeds worden graven met runderschedels versierd, het dier begeleidt zo de gestorvene naar het hiernamaals.

    Grofweg de helft van de Botswanen noemt zich christen. Maar in hun christelijk geloof zijn elementen uit de traditionele godsdiensten terug te vinden. De andere helft hangt nog steeds traditionele godsdiensten aan. Er zijn een klein aantal Hindoe- en moslimgemeenschappen.



    Taal

    Zuid-Afrika kent elf officiële talen. Begin jaren ’90 werden alleen het Engels en het Afrikaans officieel erkend. Maar tegenwoordig worden de andere zogeheten Bantoe-talen ook bij de staat erkend. De elf officiële talen zijn: Afrikaans, Engels, Ndebele, Xhosa, Zoeloe, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swati, Venda en Tsonga. Alle belangrijke documenten worden tweetalig, Engels en Afrikaans, opgesteld. Het Engels wordt vooral gesproken in officiële en commerciële gelegenheden. De meest gesproken taal in Zuid-Afrika is het Zoeloe.

    Ook in Botswana speelt Engels een belangrijke rol. Het is de officiële taal waarin vanaf de vijfde klas van de lagere school les wordt gegeven. In de praktijk spreekt negentig procent van de bevolking een Bantoetaal, het Tswana.

    Namibië kent een spectrum aan talen, waarvan Wambo en Kavango de belangrijkste zijn. De officiële voertaal is Engels. Daarnaast spreken vooral de blanke Namibiërs Duits en Afrikaans. Het Oshivambo is de taal van het oude Ovamboland. Aangezien de Ovambo het grootste volk binnen Namibië is, spreken veel mensen deze taal. In onderstaande lijst wordt eerst het Oshivambo vermeld en daarna het Afrikaans.

    hallo
    hallo; hallo

    tot ziens
    kalapo nawa; tot siens

    meneer
    tate; meneer

    mevrouw
    meme; mevrou

    goedemorgen
    wanangalapo/mwanangalapo (meervoudsvorm); goeiemôre

    goedemiddag
    wauhalapo/mwauhalapo (mv); goeiemiddag

    goedeavond
    watokelwapo/mwatokelwapo (mv); goeienaand

    hoe gaat het met u?
    onawa tuu (meme/tate)?/ongeepi?; hoe gaat dit met u?

    goed
    onawa; goed

    dank u wel
    ndapandula; baie dankie

    alstublieft
    ndekualikana ('smeken'); asseblieft

    neemt u me niet kwalijk
    ombili (vrede); verskoon my

    sorry
    ombili; ekskuus tog

    ja
    eewa; ja

    nee
    aaye; nee

    wanneer?
    nyayini?; wanneer?

    waar is...?
    ...peni?; waar is...?

    waar is het toilet?
    okandyugo okeli peni?; waar is die toilet?

    waarom?
    molwashike?; hoekom?

    ik heet ...
    edhina lyandye...; ek is/my naan is

    en hoe heet u?
    edhina lyoye?; en wie is u?

    ik ben een Nederlander
    ame omuhollanda; ek es 'n Nederlander

    ik kom uit Nederland
    andizi ko Hollanda; ek is van Nederland

    ik begrijp het niet
    kandiku uvite; verskoon my, ek verstaan nie mooi nie

    ik spreek geen Oshivambo
    ame ihandi popi oshiwambo; ek praat nie Oshivambo nie

    hoe laat is het?
    owili ongapi?; hoe laat is dit?

    horloge
    owili; horlosie

    het is acht uur
    ohetatu; dit is ag(t) uur

    trein
    eshina lyokolutenda; trein

    bus
    ombesa; bus

    taxi
    otaxi; huurmotor

    auto
    oshihauto; motor/kar

    ik wil naar Opuwo gaan
    onda hala okuyu ko Puwo; ek wil Opuwo toe gaan

    naar links
    kolumoho; draai links

    naar rechts
    kolulyo; draai regs

    rechtdoor
    ukilila mondyila; reguit

    water
    omeya; water

    koffie
    okofiwa; kits-koffie (poederkoffie); moer-koffie (verse bonenkoffie)

    thee
    otee; tee

    voedsel
    oikulya; kos

    snoep
    oleka; lekkers/lekkergoed

    brood
    omboloto; brood
    winkel
    ositola; winkel

    hoeveel kost het?
    ashikoho ingapi?; wat is die prys?

    ik wil betalen
    andi futu; ek wil betaal, asseblief

    te duur
    ondilo; te duur

    te veel
    oshindyi; te veel

    goedkoop
    ombiliha; goedkoop

    hotel
    ohotela; hotel

    restaurant
    oresturant; restaurant

    postkantoor
    opoosa; poskantoor

    bank
    oombanga; bank

    markt
    market; mark

    busstation
    ehala lyeembesa; bus-terminus

    kerk
    ongeleka omisioni; kerk

    vliegveld
    okapale keedhila; lughawe

    waar is de bus naar...
    ombesa oyauka peni...; waar is die bus stop vir...

    vandaag
    nena; vandag

    morgen
    mongula; môre

    gisteren
    onkela; gister

    help ons
    tukwafeleni; help ons asseblief

    wij zijn in problemen
    otuna oudhigu; ons is in die moeilijkheid

    ziekenhuis
    oshipangelo; hospitaal

    hoofdman
    elenga; hoofman

    1 imwe; een
    2 mbali; twee
    3 ndatu; drie
    4 ine; vier
    5 ntano; vyf
    6 hamano; ses
    7 heyali; sewe
    8 hetatu; ag(t)
    9 omugoyi; nege
    10 omulongo; tien
    11 omulongo nayimwe; elf
    12 omulongo nambali; twaalf
    13 omulongo nandatu; dertien
    20 omilongo mbali; twintig
    30 omilongo ndatu; dertig
    40 omilongo ine; veertig
    50 omilongo ntano; vyftig
    60 omilongo hamano; sestig
    70 omilongo heyali; sewentig
    80 omilongo hetatu; tagtig
    90 omilongo omugoyi; negentig
    100 efele; honderd
    130 efele nomilongo ndatu; honderd dertig
    134 efele nomilongo ndatu nano; honderd vier en dertig
    200 omafele yaali; tweehonderd
    300 omafele yatatu; driehonderd
    1000 eyovi; duisend
    5000 omyovi yatano; vyfduisend
    1000000 omilyun yuuwe; een miljoen

    Uitspraak Oshivambo: u [oe], y [j], e [è] en ee als een lange ee, dh wordt uitgesproken als in het Engelse ‘three’.
    Uitspraak van het Afrikaans lijkt op die van het Nederlands. Het lidwoord ‘een’ wordt uitgesproken als ‘uh’, het telwoord als ‘ééjn’.



    Tijdsverschil

    Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië één uur later.



    Veiligheid

    Zuid-Afrika heeft een slechte reputatie als het gaat om veiligheid. Dat is deels een gevolg van de tijdens de apartheid geïnstitutionaliseerde geweldscultuur, maar het komt natuurlijk ook vooral voort uit de enorme verschillen tussen rijk en arm. De ene helft van Zuid-Afrika is steenrijk en laat dat duidelijk zien, de andere helft van het land heeft weinig te makken. Ook in grote steden in Botswana en Namibië is het zeker ’s avonds in bepaalde wijken niet veilig. Ga ’s avonds dan ook niet zomaar aan de wandel, neem liever een taxi. Ook overdag moet je in de gaten houden waar je beter wel en niet kunt komen. Geld en belangrijke papieren kun je het beste op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Laat ook geen geld of kostbare zaken los slingeren in tenten of de hotelkamer. Op het platteland kun je doorgaans volstaan met normale voorzorgsmaatregelen.

    Voor actuele informatie over de veiligheid in zuidelijk Afrika kun je je wenden tot het ministerie van Buitenlandse Zaken, kijk op www.minbuza.nl onder ‘reizen en landen’.  Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken www.diplomatie.be vind je nuttige reisadviezen.



    Algemene informatie - Koning Aap

    Koning Aap reisformule

    Het gaat heel goed samen: verre reizen maken én van het leven genieten. Toch is het niet vanzelfsprekend. Want reizen is een kunst, en genieten is dat ook. Koning Aap brengt beide kunsten samen. Wat dat precies betekent? Dat leggen we graag uit.

    Koning Aap biedt bijna 110 prachtige reizen naar werkelijk alle uithoeken van onze planeet. Wij werken met enthousiaste landenspecialisten en deskundige reisbegeleiders. Tijdens onze reizen ga je op zoek naar beleving en authenticiteit. Het beleven van de lokale cultuur is reisdoel nummer één. 

    Onze reizigers weten wat genieten is en zijn flexibele, geïnteresseerde mensen die uit elke situatie het positieve kunnen halen. Ze gaan graag zelf op pad om al het mooist om zich heen te ontdekken, maar vinden het ook leuk om zittend bij het kampvuur of op een terrasje en onder het genot
    van een goed glas wijn of een koel drankje, de ervaringen van de dag door te nemen met medereizigers. De bijzondere groepsdynamiek zorgt ervoor dat het gemiddelde rapportcijfer wat we van onze reizigers krijgen een acht plus is. Iets waar we best een beetje trots op zijn. 

    Onze reizen zijn niet per definitie luxe, maar wel allemaal op hun eigen manier zeer bijzonder. We kiezen voor leuke, sfeervolle accommodaties en gebruiken goed en veilig vervoer. Vaak zijn dit eigen bussen of terreinwagens maar soms ook lokaal vervoer als treinen, boten en bussen. In de meeste gevallen kiezen we niet voor de laagste klasse, maar letten ook op comfort. Verder bieden we inclusief in de reissom (of los bij te boeken) activiteiten aan, die de kennismaking met het land van je keuze nog verder verdiepen. Dat kan een in het programma opgenomen kookcursus zijn, maar ook een facultatieve jeepsafari door de Ngorongorokrater. 

    Wanneer we ergens verblijven ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je bepaalt zelf hoe je dagprogramma eruit ziet: je huurt een fiets om het platteland te verkennen, maakt een wandeltocht door de oude stad, bezoekt een theehuis en maakt een praatje met plaatselijke bewoners, gaat inkopen doen op de plaatselijke markt of gaat luieren op een terrasje. 

    Het bijzondere van onze reizen is dat we niet alleen de hoogtepunten in een land bezoeken, maar ook minder bekende gebieden opzoeken. Tijdens een bezoek aan afgelegen dorpjes kun je in contact komen met mensen die er een heel andere levenswijze op na houden. Het is een unieke ervaring om een onbekende cultuur van zo nabij te kunnen ervaren. Tijdens dit soort bezoeken geniet je het meest als je de ‘westerse bril’ even af kunt zetten. Realiseer je overigens wel dat het niet altijd even gemakkelijk is om de onbekendere gebieden te bereiken. Wegen kunnen in bepaalde periodes van het jaar moeilijk tot slecht begaanbaar zijn en het kan gebeuren dat de door ons gehuurde landcruiser onderweg pech krijgt. Ook kunnen guesthouses in niet-toeristische gebieden soms erg ‘basic’ zijn. Zo kun je tijdens onze reizen voor aangename maar soms ook minder aangename verrassingen komen te staan. Flexibiliteit en incasseringsvermogen zijn dan ook belangrijke eigenschappen voor wie met ons een avontuurlijke reis maakt. 

    Koning Aap beperkt zich niet tot de reis alleen. Bij ons begint de beleving al ver voor de reis, om misschien wel nooit meer op te houden. Al bij onze brochure hoort een cd met reisimpressies, die we je tegelijk met de brochure toezenden (zo lang voorraad strekt)! Thuis op de bank kun je al wegdromen. Vooraf aan de reis word je uitgenodigd in ons reizigerscafé, dat we één keer per maand organiseren in Amsterdam. Hier kun je je reisgenoten ontmoeten. En ook op onze website vind je digitale voorpret: bekijk diashows en filmpjes, kom in contact met je medereizigers, ontmoet je reisbegeleider en stel al je vragen. Houd een dagboek bij tijdens je reis en deel je foto’s na thuiskomst.

    Wie reizen er met Koning Aap?
    De deelnemers aan onze reizen zijn levensgenieters: flexibele, geïnteresseerde reizigers die uit elke situatie waarin ze terechtkomen het positieve halen om ervan te genieten. Daarnaast zijn het open, vriendelijke, makkelijk te benaderen mensen die, juist door hun gelijkgestemdheid, graag ervaringen delen met reisgenoten. Maar ze houden er ook van zelf op pad te gaan en al het moois om hen heen te ontdekken. 

    De Koning Aap reiziger kan genieten van een prachtige zonsondergang, een mooie boottocht of wandeling, of een bezoek aan een fraaie tempel. Hij of zij waardeert ook een subtiel klaargemaakte lokale dis, een glas vers geperst sap of een goede wijn. Daarnaast vinden onze reizigers het leuk om zich te verdiepen in andere culturen, bijvoorbeeld door onderweg een curry te leren koken, salsa te leren dansen, een wedstrijd sumoworstelen bij te wonen, of uit beleefdheid een glas yakboterthee te drinken in een Mongoolse ger. De reis hoeft niet overdreven luxe te zijn, maar sfeervolle, mooi gesitueerde accommodaties met af en toe een lekker zwembad, goed vervoer en deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding zijn wél heel belangrijk. 

    Deelnemers aan onze reizen zijn zowel singles als koppels, en ook groepen vrienden boeken bij ons. Gemiddeld zijn zij 40 tot 65 jaar oud, maar wij hanteren bewust geen leeftijdgrens. Iedereen die zich aangesproken voelt door onze formule is van harte welkom op één van onze prachtige reizen!

    Ons principe is dat de reisbegeleiding en onze lokale agenten regelen wat er te regelen valt, zodat je volop de tijd hebt om zonder beslommeringen te genieten van je reis. Je hebt dus voldoende tijd om erop uit te trekken. Terwijl de reisbegeleiding in de rij staat om bus- of treinkaartjes te bemachtigen, kun jij met je reisgenoten gaan wandelen door de stad, theeleuten met de plaatselijke bevolking, aanschuiven bij een verhalenverteller, een extra excursie maken of e-mails schrijven. De reisbegeleiding kan je op basis van eerdere reiservaringen wijzen op bezienswaardigheden, goede restaurantjes of adressen voor fietsverhuur. De avondmaaltijd biedt vaak een gezellig moment om de belevenissen van de dag met elkaar uit te wisselen.

    De vervoermiddelen van Koning Aap
    Reizen betekent: voortbewegen. Daarbij spelen vervoermiddelen een essentiële rol. Ons uitgangspunt bij de selectie daarvan is dat het vervoer veilig moet zijn. Natuurlijk letten we zoveel mogelijk op comfort. Vaak reizen we daarom met eigen bussen, landcruisers of safaritrucks. Natuurlijk heeft dat ook als voordeel dat we op elk gewenst moment kunnen stoppen bij de mooiste plekjes, om te genieten van een prachtig uitzicht of om een stukje te wandelen door een lokaal dorpje. 

    Tijdens een aantal reizen leg je ook trajecten af per boot, (nacht)trein of - bij zeer lange afstanden - per vliegtuig. Als we dat doen zorgen we voor een prettig comfort door vaak niet te kiezen voor de goedkoopste klasse. Zo zul je in China tijdens je nachtelijke verplaatsingen op veel trajecten kunnen genieten van een softsleeper in de trein en heb je airconditioning in je (mini)bus in Thailand. 

    Eenmaal aangekomen op je bestemming kun je vaak kiezen uit een scala aan vervoermiddelen. Probeer eens een lokale taxi in Iran, een tuktuk in Thailand, een kameel in Egypte, een olifant in Sri Lanka, een fietsriksja in India of een mokoro in Botswana. Als je af en toe gebruik maakt van een lokaal vervoermiddel beleef je je reis optimaal. In de uitgebreide reisbeschrijving kun je lezen hoe de reis van jouw keuze precies is georganiseerd. Op onze website vind je per reis een overzicht van foto’s van onze accommodaties en vervoermiddelen.

    De accommodaties van Koning Aap
    Goede accommodaties vormen de basis van een geslaagde reis. Niet alleen speelt het comfort van de kamers en het sanitair een rol, ook een mooie ligging, een centrale bereikbaarheid of een bijzondere sfeer tellen mee bij onze zorgvuldige selectie. Tijdens de meeste reizen verblijf je regelmatig in hotels die eigen zwembaden hebben. Ook vind je in je hotel of op korte afstand daarvan één of meerdere goede restaurantjes. Vrijwel elke reis voert je langs een zeer bijzondere overnachtingsplek: bij de lokale bevolking thuis, in een ecolodge, of soms zelfs onder de sterrenhemel in een nomadenkamp. 

    Of het nu een sfeervolle lodge in Tanzania, een leuk stadshotel in Rio de Janeiro is of een eenvoudige ger op de steppen van Mongolië; het uitgangspunt is dat de accommodatie de beleving van de reis versterkt en je optimaal laat genieten. Een kamer deel je in principe met je reispartner of met een andere deelnemer aan de reis van hetzelfde geslacht. Bij veel van onze reizen is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken. De meerkosten hiervan staan vermeld bij de prijzen in onze brochure. In verband met de groepsindeling kunnen ‘laatboekers’ verplicht worden een eenpersoonskamer te boeken (dit hoor je uiteraard zo snel mogelijk na je boeking). 

    Een klein aantal bestemmingen heeft geen of alleen eenvoudige accommodaties. Is dat het geval dan geven we duidelijk in de reisbeschrijving aan dat het hier een eenvoudige hotelreis of een (verzorgde) kampeerreis betreft. Ook een combinatie van beide is mogelijk.



    Reisbegeleiding

    Al onze groepsreizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige (of in het geval van onze reizen in Zuidelijk-Afrika Afrikaanssprekende) reisbegeleiders. Koning Aap stelt hoge eisen aan de reisbegeleiding; een reis staat of valt er immers mee. Belangrijke criteria bij het selecteren van onze reisbegeleiders zijn: (uiteraard) ruime reiservaring, ervaring in het omgaan met groepen en – bij voorkeur – actieve kennis van een lokale taal. Speciale trainingen bereiden de reisbegeleiders verder voor op wat de deelnemers van hen verwachten. Onze medewerkers leren waar de Koning Aap reisformule voor staat. Ze worden niet alleen vanuit ons kantoor geïnstrueerd, maar volgen elders een meerdaagse cursus waar ze veel (soms lastige) praktijkgevallen krijgen voorgeschoteld. Een prima mogelijkheid om essentiële ervaring uit te wisselen. Op sommige bestemmingen worden lokale Nederlands sprekende reisbegeleiders ingezet door onze lokale agenten. Ook deze reisbegeleiders worden ter plaatse door het agentschap getraind. Het functioneren van onze reisbegeleiders evalueren we na iedere reis aan de hand van door deelnemers ingevulde evaluatieformulieren. Zo hebben wij te allen tijde zicht op hoe onze mensen in het veld opereren! 

    De primaire taak van onze reisbegeleiding is toezien op een goede logistiek van de reis (vervoer en accommodatie). Ook waakt de reisbegeleiding over het verloop van het programma en over de aandacht die elk onderdeel krijgt. De reisbegeleider organiseert ter plekke een scala aan facultatieve excursies. Daarnaast fungeert hij of zij natuurlijk als centrale vraagbaak. Onze medewerkers kunnen veel vertellen over het land en de plaatselijke gewoonten.

    Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht: door overstromingen of aardverschuivingen is de weg versperd, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisceerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief. Ondanks alle voorbereidingen en inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.

    Je reisbegeleider verwacht aan het einde een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Koning Aap betaalt de reisbegeleiders een loon dat op gelijke hoogte ligt met dat van de meeste avontuurlijke reisorganisaties, maar dat is laag. Onze richtlijn voor de fooi is € 1 per reiziger per dag.

    Tot slot kun je altijd bij de reisbegeleider terecht als er problemen zijn. Realiseer je wel: een reisbegeleider is geen wandelende encyclopedie. Het is altijd verstandig om een goed reishandboek mee te nemen.



    Bewust op reis

    Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Koning Aap probeert het duurzame karakter van onze reizen zoveel mogelijk te bevorderen en de negatieve effecten terug te dringen. We doen dit bijvoorbeeld door tijdens onze reizen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige accommodatie en lokale eetgelegenheden die in handen zijn van de plaatselijke bevolking. Dit komt de economie ter plaatse ten goede. Daarnaast maken we met onze agenten afspraken over beloning en arbeidsvoorwaarden van de mensen die lokaal voor ons werken. We sturen onze klanten voor vertrek een ‘te gast in’-boekje (indien beschikbaar) om ze te informeren over lokale omgangsvormen. We verwachten dat onze klanten zich tijdens de reis respectvol gedragen ten aanzien van mens en natuur.

    Als ANVR-reisorganisatie voelt Koning Aap zich verantwoordelijk om een milieuprogramma met praktische maatregelen op te stellen. In dit programma beschrijven we hoe we nu en in de toekomst de zorg voor het milieu toepassen in onze bedrijfsvoering en in de in deze reisgids gepubliceerde reizen. Hiervoor is speciaal een bij onze organisatie opgeleide milieucoördinator actief. Wij voldoen aan de gestelde verplichtingen conform de eisen van de Stichting Milieuzorg ANVR Reisorganisatoren. Je kunt onze milieubeleidsverklaring en milieuprogramma nalezen op onze website. Tenslotte hebben we een aantal samenwerkingsverbanden met organisaties die zich sterk maken op het gebied van milieu en ontwikkelingssamenwerking.



    SGR / ANVR en Calamiteitenfonds

    Wij zijn aangesloten bij de SGR en de ANVR. Voor jou als reiziger is dit een veilig gevoel omdat je bij eventuele problemen altijd kunt terugvallen op deze organisaties.

    Ook ons lidmaatschap van het Calamiteitenfonds geeft je de zekerheid dat, bij erkende calamiteiten die niet verzekerd zijn door je reisverzekering, extra kosten vergoed worden.



    Reis- en/of annuleringsverzekering

    Koning Aap biedt de deelnemers aan haar reizen de mogelijkheid om een annulerings- en/of reisverzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij Mondial Assistance. Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en bevelen we het afsluiten van een annuleringsverzekering dringend aan. Een annuleringsverzekering is overigens ook nog geldig tijdens de reis. Mocht je onverhoopt moeten terugkeren dan kun je op basis van je annuleringsverzekering nog een vergoeding voor de 'niet genoten' vakantiedagen ontvangen.

    Mondial Assistance beschikt over een eigen alarmcentrale die bij eventuele calamiteiten snel en vakkundig optreedt. Tevens is het onze ervaring dat Mondial Assistance eventuele schadeclaims in zeer korte tijd afhandelt.

    Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen makkelijker op te lossen wanneer de reisverzekering via Koning Aap is afgesloten. Een bijkomend voordeel is dat wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan, de kosten van de afgesloten reis- en/of annuleringsverzekeringen geheel gerestitueerd worden.

    Tot slot: deelnemers die zich samen inschrijven op een reis raden we aan om een reisverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bij een eventuele repatriëring van je reisgenoot voorkom je zo dat je als medereiziger (met een andere verzekering) geen toestemming krijgt om ook zonder kosten terug te keren.

    Op onze website en in onze brochure vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijke verzekeringen die Koning Aap aanbiedt.

    Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

    Meer informatie en dekkingsoverzicht?
    Mondial Assistance dekt veel van bovenstaande avontuurlijke excursies wel. Kijk voor meer informatie op Mondial Assistance



    Links

    Handige Links
    Stekkers over de hele wereld. Klik hier voor meer info
    Waar kan ik pinnen met een Cirruslogo? Klik hier voor meer info
    Ik heb een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische. Heb ik een visum nodig voor mijn reisbestemming? Klik hier voor meer info
    Reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn op het openbare deel van www.anvr.travel onder ‘Info per land’ te vinden. Klik hier voor meer info



    Tot slot

    Persoonsgegevens 
    Zorg dat je je persoons- en paspoortgegevens (als geslacht, geboortedatum, voornamen en achternaam zoals vermeld in je paspoort) correct invult, aangezien deze uiteraard nodig zijn voor het inboeken van je vluchten, eventuele treintickets of accommodatie. Check na ontvangst van je (digitale) boekingsbevestiging of deze gegevens correct staan vermeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van correcte gegevens. Met onjuiste gegevens loop je het risico niet toegelaten te worden op een vlucht of buitenlandse luchthaven.

    Klachten
    Hoewel wij veel aandacht besteden aan het goed uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mee te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet in behandeling worden genomen.

    Aantal deelnemers 
    Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk drie weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

    Avontuur.nu 
    Koning Aap maakt deel uit van Avontuur.nu, een groep avontuurlijke reisorganisaties die weer vallen onder Kuoni Specialists B.V. Zij werken op diverse manieren samen om te zorgen dat de reiziger zo veel mogelijk waar krijgt voor zijn geld. Achter de schermen wordt er samengewerkt op het gebied van inkoop en afhandeling en voor de reiziger betekent het dat we de kans vergroten dat de reizen doorgang vinden doordat we belangstellenden naar elkaar kunnen doorverwijzen. In het enkele geval dat een reis wordt geannuleerd, gaan we eerst kijken of we de reiziger kunnen onderbrengen bij een van de andere reisorganisaties van Avontuur.nu. 

    Prijzen
    Wij garanderen dat we onze prijzen tussentijds niet verhogen als gevolg van valutaschommelingen. Veranderingen in de kosten van bijvoorbeeld de luchthavenbelastingen, de visa, de kosten van vliegtickets, brandstofheffingen en eventueel het invoeren van BTW op reizen, worden wel doorberekend.

    Boek niet te laat
     
    Wacht met het boeken van een reis niet te lang, omdat we een maand voor een reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’. Bovendien kan laat boeken afwijkende vluchtschema’s met bijbehorende vluchttoeslagen, extra transfers en eenpersoonskamertoeslagen met zich meebrengen.

    Te Gast In 
    Een deel van de achtergrondinformatie over je reisbestemming is in deze uitgebreide reisbeschrijving door Informatie Verre Reizen, de uitgever van ‘Te Gast In’, met de grootste zorg samengesteld. Indien deze echter onjuistheden blijkt te bevatten aanvaardt IVR geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van foutieve en/of gewijzigde informatie.

    Laatste Nieuws 
    In de uitgebreide reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen zoals bekend op 15 november 2008. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden waardoor mogelijk het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast dient te worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website bij de betreffende reis onder 'Laatste Nieuws'. Indien de inhoud van de uitgebreide reisbeschrijving afwijkt van de informatie in onze algemene brochure, is de beschrijving in de uitgebreide reisbeschrijving bindend.

    Nieuwsbrief
    Maandelijks verschijnt er op onze website een gratis Nieuwsbrief, met daarin aandacht voor verschillende aspecten van onze reizen, zoals festivals, extra reisdata en informatie over tropische ziektes. Je kunt er boeiende reisverhalen van reizigers of reisbegeleiders lezen of deelnemen aan een fotowedstrijd. Wil je je abonneren op onze Nieuwsbrief, dan kan dat via de homepagina van onze website www.koningaap.nl

    Landarrangementen 
    Het is ook mogelijk alleen het landarrangement van een rondreis te boeken en de vluchten zelf te arrangeren. De transfers van en naar de luchthaven zijn bij een landarrangement niet inbegrepen. Op verzoek verstrekken wij je graag de prijs van zo'n los landarrangement. Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor wijzigingen in vertrekdata van onze groepsreizen.

    Verlenging van de reis 
    Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op je boekingsformulier. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we standaard € 75 per persoon in rekening. Bij de verlenging van je reis kun je te maken hebben met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht (door bijvoorbeeld een andere luchtvaartmaatschappij of boekingsklasse), het regelen van eigen transfer, extra hotelnachten etc. Wij nemen (na ontvangst van je boekingsformulier!) zo spoedig mogelijk contact met je op om de prijs met je te bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Als je besluit om een reis te verlengen met een door Koning Aap aangeboden arrangement, betaal je geen wijzigingskosten.

    Stichting Garantiefonds Reisgelden
    Koning Aap is aangesloten bij SGR. Alle in dit programma gepubliceerde reizen, met uitzondering van vluchten per lijndienst die geen onderdeel uitmaken van een pakketreis, vallen daarom onder de garantie van de SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorggedragen voor de terugreis.

    Calamiteitenfonds 
    Koning Aap is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Alle op deze website gepubliceerde reizen vallen daarom onder de garantie van het Calamiteitenfonds Reizen. Deze garantie houdt in dat je als reiziger die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis:
    - (een deel van) de reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een erkende calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
    - de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een erkende calamiteit de reis moeten aanpassen of je vervroegd moeten repatriëren.
    Vraag voor meer informatie naar de brochure "Informatie 2009 ANVR vakantie". Daar staat, naast andere regelingen, de volledige garantieregeling van het Calamiteitenfonds Reizen. Voor het Calamiteitenfonds wordt een bijdrage van € 2,50 in rekening gebracht (prijswijziging voorbehouden).

    ANVR en Reisvoorwaarden 
    Koning Aap is aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen en bij de Vereniging van ANVR-reisorganisatoren. Deze vereniging hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van de reizen en van de informatie daarover. De reizen in onze reisgids worden aangeboden onder het beding dat de ANVR-reisvoorwaarden van toepassing zijn op alle aanbiedingen in onze reisgids tenzij uitdrukkelijk wordt aangegeven dat dit niet het geval is. Deze reisvoorwaarden staan afgedrukt in de brochure "Informatie 2009 ANVR vakantie", die je kunt downloaden van onze website. Wij kunnen je een exemplaar van deze brochure verstrekken. Als je dat wilt, vraag er dan om. De brochure bevat tevens de ANVR-boekingsvoorwaarden, de voorwaarden van de Stichting Garantiefonds Reisgelden, de voorwaarden van het Calamiteitenfonds en andere belangrijke informatie.

    Vaccineren bij je thuis!
    Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
    Je kiest voor vaccineren bij jou thuis…
    Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!
    … of je kiest voor vaccineren op het Reizigerscafé
    Ook is het mogelijk je vaccinaties te ontvangen op het maandelijks door Koning Aap georganiseerde Reizigerscafé. Op een zaterdagmiddag kun je daar kennismaken met je medereizigers.

    Tenslotte 
    Onze rondreizen gaan door landen waar het klimaat en andere factoren kunnen zorgen voor problemen. Dit kan betekenen dat we soms moeten afwijken van het bovenstaande programma. Tussentijdse aanpassingen van dienstregelingen en prijzen van de luchtvaartmaatschappijen kunnen eveneens leiden tot gewijzigde vluchtdagen en reissommen. We doen ons uiterste best om eventuele veranderingen zo snel mogelijk door te geven en de gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden, maar we zijn niet verantwoordelijk voor factoren die buiten onze macht liggen. Je kunt op onze website kijken voor eventuele wijzigingen. Onze uitgebreide reisvoorwaarden zijn afgedrukt in onze brochure en staan ook op onze internetsite: www.koningaap.nl.



    Adresgegevens

    Bezoekadres Koning Aap
    Entrada 211
    1096 EE Amsterdam

    Email
    info@koningaap.nl

    Telefoon
    020-7887700--(algemene en administratieve vragen)
    020-7887711--(landenspecialisten Azië en Oost-Europa)
    020-7887722--(landenspecialisten Afrika en het Midden-Oosten)
    020-7887733--(landenspecialisten Latijns-Amerika en Canada)
    020-7887755--(landenspecialisten Individuele Reizen)

    In geval van uiterste nood - 24 uur bereikbaar
    Tel: 06 533 13 932

    Fax
    020-7887701

    Openingstijden
    Ons kantoor is geopend op de volgende tijden:
    Maandag t/m zaterdag van 10-17 uur

    Afspraak met een landenspecialist
    Wil je een afspraak maken met één van onze landenspecialisten, bel dan van tevoren voor een afspraak, zodat je er zeker van bent dat je de juiste persoon te spreken krijgt.