Koning Aap logo
Betoverend India (BIN)
Cyclus van dood en wedergeboorte

Groepsgrootte: 4 t/m 18 deelnemers | Reisduur: 22 dagen

Koning Aap Reizen - écht op reis

  • Uitgebreid bezoek Rajasthan
  • Fietsen langs erotische tempels
  • Kamelenfestival Pushkar
  • Boottocht op de Ganges
Inhoudsopgave
  • Kaartje
  • Welkom
  • Reisplan
  • Enige achtergrondinformatie
  • Karakter van de reis
  • Uitgebreid dag-tot-dag-programma
  • Reisdocumenten
  • Vervoer
  • Accommodatie
  • Geldzaken & fooien
  • Excursies
  • Klimaat
  • Bagage & kleding
  • Electriciteit
  • Communicatie
  • Tijdsverschil
  • Reisbegeleiding
  • Verzekeringen
  • Gezondheid
  • Eten en drinken
  • Laatste nieuws
  • Algemeen
  • Tot slot
  • Contactgegevens
Kaartje

Welkom

Koning Aap Reizen wil je graag welkom heten op een van onze mooie reizen. Jouw individuele vrijheid staat centraal: het transport en de accommodaties zijn gereserveerd maar jij bepaalt zelf waar je eet en op welke excursie je meegaat. Bereid je goed voor, stel je onderweg flexibel op, maar voel je nooit verplicht om op te trekken met de groep. De reisbegeleider staat je tijdens de reis bij met woord en daad maar is geen gids. Met ons ben je dus echt op reis!



Reisplan
DagRouteSlaapplaatsVervoer
1.Vertrek Belgie/ Aankomst DelhiDelhiVliegtuig
2.Delhi / nachttrein JaisalmerTreinTrein
3.JaisalmerJaisalmerTrein
4.JaisalmerJaisalmer
5.Jaisalmer - JodhpurJodhpurEigen bus
6.Jodhpur - Udaipur via Ranakpur en KumbalgarhUdaipurEigen bus
7.UdaipurUdaipur
8.Udaipur - PushkarPushkarEigen bus
9.PushkarPushkar
10.Pushkar - JaipurJaipurEigen bus
11.JaipurJaipur
12.Jaipur - Agra via Fatehpur SikriAgraEigen bus
13.OrchhaOrchhaTrein
14.OrchhaOrchha
15.KhajurahoKhajurahoEigen bus
16.KhajurahoKhajuraho
17.AllahabadAllahabadEigen bus
18.boottocht Ganges / VaranasiVaranasiBoot
19.VaranasiVaranasi
20.Varanasi / nachttrein DelhiTreinTrein
21.DelhiDelhi
22.Vertrek DelhiVliegtuig


Enige achtergrondinformatie

Land en landschap: 

India is kleur, bonte verscheidenheid, massale drukte, diepe ellende en oneindige schoonheid. Als geen ander land maakt dit deel van de wereld een onuitwisbare indruk op elke bezoeker. Sommigen worden hopeloos verliefd en keren steeds weer terug. Anderen zoeken overspannen naar de uitgang. Want India is veel, soms teveel. Alles is er te vinden. Het is een werelddeel. Er zijn woestijnen, jungles, de hoogste bergen ter wereld, stranden en wereldsteden. Een zesde deel van de wereldbevolking woont in dit enorme gebied. India is geen land, maar een subcontinent. Het strekt zich van noord naar zuid uit over een afstand van 3250 km. De afstand van oost naar west is 2950 km. Vergelijk de afstand Amsterdam naar Athene, die 2800 km bedraagt. De oppervlakte van India is 3,28 miljoen km². De kustlijn is 6100 km lang, en het land grenst aan Pakistan, Afghanistan, Tibet, China, Nepal, Bhutan, Myanmar, Bangladesh en Sri Lanka. De grens over land bedraagt 15.250 km. Geen land ter wereld heeft een zo lange continue geschiedenis en alle tijdperken zijn in India met elkaar verweven. De tijd waarin de heilige veda's mondeling werden doorgegeven, dringt nog door in het heden. Oude animistische gebruiken hebben het hindoeïsme de magische glans gegeven, die de hedendaagse bezoekers weet te betoveren. Op belangrijke kruispunten van cultuur staan monumenten naast elkaar die met eeuwen tussensprong zijn gebouwd. Het land is bezaaid met tempels, beelden, forten en tombes. Enkele zijn wereldberoemd zoals het Rode Fort in Delhi of het beroemdste liefdesmonument ter wereld, de Taj Mahal. Andere monumenten hebben ten onrechte niet die status.
Zeker Rajasthan is bezaaid met schitterende bouwwerken. India stroomt over van overvloed aan natuur, cultuur, mensen, geschiedenis, lijden, monumenten, feesten, leven en dood. Wie er voor het eerst naar toe wil, moet zich goed voorbereiden, want het is, zowel mentaal, fysiek als organisatorisch geen makkelijk land om te bereizen. Het tempo van India ligt lager dan bij ons. Dat wordt eenieder duidelijk die bij zonsopgang in een roeiboot over de Ganges glijdt, terwijl langs de ghats van Varanasi duizenden zich baden en gebeden prevelen, lichtjes loslaten op de heilige rivier of hun geliefden cremeren, hun tanden poetsen of hun sari's wassen, terwijl naakte, natte kinderen spatten en krijsen van plezier, astrologen de sterren lezen, de palmisten handen lezen, sadhoe's met rastahaar en kleurige strepen op het voorhoofd op één been staan te mediteren, dolfijnen uit het water opspringen, zwaluwen ijle hoge tonen slaken, heilige koeien de doorgang versperren, apen fruit jatten van een stalletje en de magere bootsman onvermoeid doorroeit op zijn heilige rivier.
Twee soorten bezienswaardigheden zijn bijzonder de moeite waard, maar worden onderbelicht in de reisgidsen, daarom wordt er hier even de nadruk op gelegd. Het mooiste dat India te bieden heeft, is het leven op het platteland, waar het grootste deel van de bevolking woont. Het indrukwekkendst zijn de grote festivals, waarbij de hindoes hun goden rondslepen in extatische processies, of aanbidden op massale bijeenkomsten.
De eeuwige tredmolen van dag en nacht, van zaaien en oogsten, van leven en dood, komt nergens beter tot uiting dan in de dorpen van India. Het ontwaken van mensen, dieren, van de natuur bij het eerste ochtendlicht, is als het ontwaken op de eerste dag. In de overtuiging van veel hindoes wordt de wereld elke ochtend opnieuw geschapen. Als je kijkt naar de eerste zonnestralen die verstrooid worden door de dauw op een spinnenweb, als je de vogels hoort die druk in de weer zijn met het bezingen van de nieuwe dag, de kinderstemmen in en om de eenvoudige hutten, het knetteren van mestvuurtjes voor het bereiden van de ochtendmaaltijd, dan is het echt alsof het de ochtend van de eerste dag is.
Behalve de dorpen zijn de religieuze festivals erg imposant. Als de goden massaal aanbeden moeten worden, dan is India op zijn best. Dan bouwen duizenden mensen staketsels van bamboe, lappen, papier en meters kerstverlichting. Binnen de kortste keren ontstaan de fraaiste ééndagstempels, of in elkaar geflanste processiekarren voor de goden. Ze boetseren godenbeelden, maken hun koeien op of beschilderen de gevels van hun huizen. Indiërs kunnen als de beste in een handomdraai van de wereld een sprookjestuin maken, voor hun goden, wel te verstaan. En als het zover is, en de goden gezien en aanbeden mogen worden, dan verschijnen allen, rijk of arm, in prachtige sari's en gestreken, vlekkeloze hemden om tempelkarren te trekken of godenbeelden van slingers en offerandes te voorzien. Dan is alles gezang, kleur en jasmijngeur. Dan is heel even de hemel op aarde.
Iemand die meer dan de helft van de landen van de wereld had bezocht, vertelde na zijn reis door India dat dit het meest exotische land ter wereld was. Exotisch, in de zin van anders dan waar we vandaan komen, is India voor ons zeker. De mensen denken anders, zien de zaken anders, eten anders, leven anders samen. India is een van de armste en dichtstbevolkte landen ter wereld. Maar het is ook een land waar levende, culturele tradities bestaan, die hun oorsprong vinden in een verleden, waarin we in Europa nog met hunebedden bezig waren. Nu, aan het begin van het derde millennium van onze eigen jaartelling, is die veel oudere Aziatische cultuur springlevend en als de waan van de dag aan het westen voorbij is gegaan, dan glimlacht India even en gaat verder in de tredmolen van dag en nacht, zaaien en oogsten, leven en dood.
Rajasthan is een exotische deelstaat, een sprookje uit duizend-en-een-nacht. Het landschap kenmerkt zich door eindeloze woestijnen met karavanen, kamelen, fortsteden en grote luxe paleizen, waar de rijke rajputvorsten in leefden. Veel van deze paleizen zijn hoogstandjes van architectuur en kunst. Het onderhoud is natuurlijk heel erg duur en om ze te onderhouden zijn veel ervan omgebouwd tot hotel of museum. Rajasthan is met zijn 342.274 km² groter dan Engeland, Schotland en Ierland tezamen en op Madhya Pradesh na de grootste deelstaat van India. Tweederde van de oppervlakte van deze staat bestaat uit de Tharwoestijn, die tot in Pakistan doorloopt en in het oosten wordt begrensd door het Aravalli-massief. Dit oudste gebergte van India doorsnijdt Rajasthan diagonaal van noordoost naar zuidwest. Aan de oostzijde van het Aravalli-gebergte is het land wat groener en vruchtbaarder. De Tharwoestijn ten westen ervan is dor en droog en uitgestrekt.

De bevolking: 

De bevolking van India bestaat uit verschillende etnische groepen. In het noordwesten is de huidskleur over het algemeen wat lichter dan in het zuiden. In het noordoosten van het land zien we mongoloïde stammen die verwantschap hebben met de Chinezen. In 1961 woonden er in India ongeveer 440 miljoen mensen. Naar schatting zijn dat er nu al bijna één miljard. De toename van de bevolking is een groot probleem voor de regering. India is al met familieplanning en geboortebeperking begonnen in 1952, maar het is de vraag of de campagnes zin hebben gehad. Voor veel armen zijn hun kinderen een investering in de toekomst. Ongeveer 74% van de mensen leeft op het platteland en de rest in steden. Steeds meer mensen zoeken echter hun heil in de steden waar ze rijkdom en vrijheid (van het kastensysteem) proberen te vinden. Dit heeft desastreuze gevolgen. Steeds meer sloppenwijken worden aan de grote steden geplakt en de overheid heeft geen geld om de leefomstandigheden van de bewoners van die wijken te verbeteren. Er zijn veel miljoenensteden. Boven aan de lijst van het aantal inwoners staan Mumbai en Calcutta, die beide bijna het inwonertal van heel Nederland op hun grondgebied hebben. Miljoenensteden die je op deze reis aandoet zijn bijvoorbeeld Delhi, Jaipur en Agra.
Ondanks het feit dat er in India een sterke feministische beweging is en dat in de hogere kasten/klassen vrouwen wel degelijk meetellen, is over het algemeen de positie van de vrouw in India zeer ondergeschikt aan die van de man. Met name in de traditionele plattelandsgemeenschappen is de vrouw vaak een soort van slavin, die niets in te brengen heeft. Echtparen hopen op een kind, maar eigenlijk op een jongen. Een jongen betekent een versterking van de familie. Zijn vrouw komt later bij hem wonen en brengt een bruidsschat mee. Wanneer een echtpaar een dochter krijgt, betekent dat dus later een bruidsschat betalen en meestal financiële zorgen. Het komt voor dat ouders uit wanhoop hun dochter vermoorden bij de geboorte, omdat ze het geld later niet kunnen betalen. Een vrouw stijgt in aanzien wanneer ze een zoon baart.
Door de woestijn van Rajasthan trekken nog steeds nomadenstammen die in tentdorpen leven zoals de Rabari, een herderskaste, die met het vee rondtrekt op zoek naar vruchtbaar land. De vrouwen van deze stam zijn gekleurd in felgekleurde vaak rode kleding en dragen het familiekapitaal bij zich in de vorm van tientallen sieraden om de hals, armen en benen. De kleding van de Rajasthanen in het algemeen draagt bij tot het exotische karakter van de deelstaat. De mannen dragen grote tulbanden, oorbellen en hebben indrukwekkende snorren, terwijl de vrouwen zich tooien in kleurige sari's met veel zilveren sieraden.

Godsdienst: 

De overgrote meerderheid van de Indiërs (ongeveer 82%) is hindoe. Het percentage moslims bedraagt 11,3%. Verder zijn er christenen, sikhs, boeddhisten, jains, joden, parsi's, aanhangers van de Baha'i en animisten. In deze beschrijving beperken we ons tot het hindoeïsme.

Het hindoeïsme:
Als je het hindoeïsme nader beschouwt, dan lijkt het wel of hindoes niets gemeenschappelijks hebben. Dat is tot op zekere hoogte ook zo. Er is geen centrale hiërarchie, geen algemene geloofsbelijdenis en geen stichter waar alle hindoes in geloven. Hindoes uiten hun religieuze gevoelens op allerlei manieren. Hierdoor vind je naast een begrip als ahimsa, 'geweldloosheid', en ideeën over vegetarisme, rituelen waarbij dieren worden geslacht of waarbij aan zelfkastijding wordt gedaan. Geloof in reïncarnatie bestaat naast een geloof in een hemel van de voorvaderen. Starre rituelen komen voor naast zeer emotionele ceremonies. Om een goed beeld van het hindoeïsme te krijgen kun je het beste individuele hindoes vragen naar hun ideeën daarover. Het blijkt dan dat vrijwel elke Indiër uitgesproken ideeën heeft over zijn of haar religieuze beleving en daar vaak graag over wil uitweiden. Maar opnieuw zul je zien dat er veel persoonlijke visies naast elkaar kunnen bestaan.
Hindoes erkennen veelal dat het leven vier doelstellingen heeft. In de eerste plaats is dit het volbrengen van religieuze en sociale verplichtingen tegenover de familie en de samenleving. Deze verplichtingen worden samengevat in het begrip dharma. Ten tweede is het vergaren van genoeg materieel bezit belangrijk, waardoor het geven van aalmoezen aan bedelaars en rondtrekkende heiligen mogelijk wordt en de familie kan worden onderhouden. Dit staat bekend als artha. Het derde doel is het beleven van seksualiteit of kaama, waaruit mannelijk nageslacht moet voortkomen. De zoon is nodig voor het uitvoeren van de voorouderrituelen. Het laatste en hoogste doel is de bevrijding uit de wedergeboorten, ofwel moksha (een vergelijkbaar en in het westen veel bekender begrip is het boeddhistische nirvana). Naast het nakomen van deze verplichtingen is de individuele hindoe vrij te denken wat hij wil. Hij mag zijn eigen spirituele leermeester of goeroe kiezen. Er is een groot respect voor goeroes en voor ouderen. Hiernaast wordt er veel eer betoond aan de talloze 'levende heiligen'. Veel van deze levende heiligen trekken rond door India en worden sadhoe's genoemd.
De meeste hindoes geloven ook in karma. Deze levenswet betekent dat de ene daad de andere oproept, en alles wat je in je leven tegenkomt in feite een resultaat is van vroegere daden. Door het verrichten van goede daden kun je verdiensten kweken waarvan je later, in dit leven of in een volgend, de vruchten zult plukken. Hindoes besteden veel tijd aan het vereren van de goden die in de tempels huizen. Dit kunnen enorme tempels zijn, maar ook huistempeltjes in een hoekje van de kamer waar een familiegod wordt vereerd. In de tempel leeft de god als een koning. Veel hindoes geloven dat het mogelijk is om god zelf in de tempel te ontmoeten.

De goden:
Een bezoek aan een hindoetempel is ook een inleiding tot een enorm godenpantheon. De meeste hindoes zullen je vertellen dat ze in één god geloven, ook al lijkt het dat er duizenden goden bestaan. Als je daarnaar vraagt dan krijg je vaak als antwoord dat de veelheid aan vormen gezien moet worden als de vlakjes van een diamant. Valt een lichtstraal op de verschillende vlakjes dan zal er iedere keer een ander facet van de diamant oplichten, maar het blijft dezelfde diamant. Hier zal nu aandacht worden besteed aan een paar belangrijke goden uit het hindoeïsme: Shiva, Vishnoe, Ganesha. Daarna worden enkele godinnen behandeld. In het westen is men vaak bekend met de hindoe drie-eenheid Brahma-Vishnoe-Shiva. Brahma wordt echter (behalve in Pushkar) nauwelijks vereerd, omdat hij te abstract is, geen vorm aanneemt en nauwelijks spannende mythen heeft gecreëerd.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. Hij wordt vaak afgebeeld als een asceet. Hij gaat gekleed in een tijgervel of een olifantshuid, beide zijn verwijzingen naar twee demonen die hij ooit heeft vernietigd. Zijn lichaam is grijsachtig of wit van kleur omdat hij zich insmeert met de as van de lijkverbrandingplaatsen. Zijn haar draagt hij in lange gevlochten lokken zoals veel asceten in India het dragen. Hij heeft drie ogen, het derde siert zijn voorhoofd. Uit dit derde oog kan hij vuur laten voortrazen en daarmee vernietigt hij het universum als de schepping ten einde loopt. Shiva verenigt in zijn gestalte en in de attributen die hij bij zich draagt veel tegenstellingen. Dit komt, zo leggen hindoes uit, doordat hij een god is die het hele universum omvat, van hoog tot laag, van rein tot onrein. Zo draagt hij in zijn ene oor een oorring die uitsluitend gedragen wordt door laagkastige dorpsvrouwen terwijl in zijn andere oor een oorring hangt in de vorm van een mythische krokodil zoals alleen brahmanen dragen. In een van zijn handen draagt hij een trommel, damaroe, die op een zandloper lijkt. Met deze trommel geeft hij het ritme van de schepping aan. Een van zijn andere handen draagt een oplaaiend vuur waarmee hij de wereld vernietigt. Op zijn hoofd draagt hij bloemen waaronder de zeer giftige datura, een bloem waaruit hallucinerende stoffen kunnen worden gedestilleerd. Om zijn hals draagt hij giftige slangen, symbolen van de dood. Op zijn hoofd draagt hij ook een maansikkel, een doodssymbool. Zijn rijdier is de stier Nandi. Nandi ligt bijna altijd voor de ingang van een Shiva tempel.
Vishnoe is een god die in talloze gedaanten verschijnt. In karakter is hij doorgaans wat milder en vriendelijker dan Shiva, hoewel ook hij extatische aspecten kent. Vishnoe wordt meestal afgebeeld met een blauwe lichaamskleur en vier armen waarin hij een schelp, een knots, een lotus en een discus draagt. Hij draagt vaak een kroon en een geel kleed. Om zijn hals draagt hij een krans van woudbloemen en diverse sieraden waaronder een juweel dat wensen vervult. Vishnoe heeft twee rijdieren, de slang Shesha en de vogel Garuda. De slang dient hem als rustbed terwijl de vogel hem door het universum vervoert. Vishnoe bewaakt de wereld en hij grijpt in als er iets dreigt mis te gaan. Hij verschijnt dan op aarde in de vorm van een incarnatie. De hindoes kennen tien klassieke incarnaties: vis, schildpad, zwijn, de manleeuw Narasimha, dwerg, Rama met de bijl, Rama met de boog, Krishna, boeddha en tenslotte Kalki. De laatste incarnatie van Vishnoe, Kalki, moet nog komen. Hij zal verschijnen als een ruiter op een wit paard met een zwaard dat 'vlamt als een komeet'. Daarmee zal hij alle demonen vernietigen die de wereld bedreigen. De populairste incarnaties van Vishnoe zijn Krishna en Rama met de boog, de held van de Ramayana. Krishna komt zelf weer in tal van verschillende verhalen en situaties voor en is vooral populair in zijn verschijning als jonge koeherder. Hij beleeft talloze avontuurtjes met de herderinnetjes van het dorp waar hij woont. Later is hij ook een groot religieus leraar geworden en hij verwoordt zijn boodschap aan de mensheid in de Bhagavad Gita, een belangrijke filosofische tekst, die centraal staat in de Mahabharata.
Een bijzonder populaire god is Ganesha. Hij valt enorm op tussen de honderden godengestalten van het Indiase pantheon omdat hij het hoofd heeft van een olifant. Van hem bestaan tientallen vormen. Ganesha is een god die hindernissen wegneemt als hij wordt vereerd. Vereer je hem niet dan kan hij juist hindernissen scheppen. Ganesha doet alles voor de mensen die hem aanbidden en daarom wordt hij ook vaak door misdadigers, criminelen en zwarte magiërs vereerd. Ganesha wordt in bijna iedere hindoetempel vereerd. Hij rijdt op een muis of rat. Ganesha is een zoon van Parvati. Op een dag bevond zij zich in haar badkamer en maakte uit vuil van haar lichaam een jongetje. Ze stelde hem aan als deurwachter voor haar badkamer. Toen Shiva de badkamer wilde betreden werd hij tegengehouden door Ganesha. Uit woede liet hij vuur los uit het derde oog dat hij op zijn voorhoofd draagt. Dit vuur verbrandde het hoofd van Ganesha. Parvati was hierover zeer boos en Shiva beloofde het hoofd van haar zoon te herstellen. Hij sloeg het hoofd van een olifant af en plaatste dat op de romp van Ganesha. Toen het hoofd van de olifant werd afgehouwen viel het op de grond en een slagtand brak af. Deze is aan de hemel geplaatst in de vorm van de maansikkel.
Naast de mannelijke goden kent het hindoeïsme veel godinnen. Sommige van deze godinnen figureren als echtgenote naast een god. Zo heeft Vishnoe Lakshmi tot echtgenote, de godin van de rijkdom. Shiva heeft zijn echtgenote Parvati, Brahma heeft Sarasvati, Rama heeft Sita, Krishna heeft Radha. Daarnaast heeft hij nog duizenden andere bijvrouwen. De godinnen treden ook zelfstandig op waarbij hun partner vaak op de achtergrond blijft of zelfs geheel onvermeld blijft. Dit is het meest uitgesproken bij godinnen als Durga en Kali. Dit zijn krachtige godinnen die vaak hard optreden tegen demonen die de wereld bedreigen.

De kasten:
In tegenstelling tot de westerse samenleving, waarin het principe van de gelijkwaardigheid van de individuen word onderstreept, is in India in principe de ene mens niet gelijkwaardig aan de andere. De Indiase samenleving is opgedeeld in een hiërarchie van hoog naar laag en deze verdeling bepaalt veel van het dagelijks leven. De verschillende groepen worden meestal aangeduid met de term 'kaste'. De indeling in hoofdkasten omvat de vier varna's. De eerste varna bestaat uit de brahmanen, de priesterstand. De tweede varna bestaat uit adel en krijgers, de ksatriya's. In het huidige leger, de politiek en de politie is deze kaste oververtegenwoordigd. De derde stand bestaat uit ambachtslieden en handelaren, de vaisya's, terwijl de vierde varna uit de sudra's bestaat. De vierde varna heeft als taak de dienstbaarheid aan de bovenste drie varna's. Het is vooral de enorme massa boeren die ertoe behoort. Los van deze vier groepen is er ook nog de groep avarna's, de zogenaamde kastelozen. Reizigers als wij worden gezien als personen zonder kaste, alleen worden we met veel meer respect behandeld dan de kastelozen in India.
Naast deze eenvoudige hoofdindeling is er een veel ingewikkelder plaatje te schetsen. Om een voorbeeld te noemen: de Indiase regering heeft een lijst van drieduizend achtergestelde kasten en stammen, die recht hebben op extra hulp. Als een kaste kan men in India een groep beschouwen die zichzelf als een eenheid ziet en gelijke rituelen onderhoudt. Zo heb je bijvoorbeeld pottenbakkerskasten, die uitsluitend bestaan uit families waarin dit beroep wordt uitgeoefend. Maar pottenbakkers uit een ander deel van het land maken vaak deel uit van weer een geheel andere onderkaste.
Kastenregels zijn het meest specifiek op twee punten. In de eerste plaats betreft dit de keuze van de huwelijkspartner: kasten zijn endogaam, dat wil zeggen dat kastenleden onder elkaar trouwen.
In de tweede plaats is het in theorie niet toegestaan met niet-kastengenoten te eten. De onderverdeling in kasten heeft veel te maken met het geloof in de mate van reinheid van een kaste. Veel Indiërs geloven dat onreinheid kan worden overgedragen door het eten van gemeenschappelijke maaltijden. Het is wel toegestaan voedsel te eten dat bereid is door iemand uit een hogere kaste. Het eten van voedsel dat door een lager iemand is bereid, is verontreinigend. Vandaar dat brahmanen zeer gewild zijn als koks in restaurants omdat voedsel dat door hen is bereid voor iedereen acceptabel is. Er is ook eten dat niet verontreinigend is, onafhankelijk van wie het heeft bereid. Dit geldt bijvoorbeeld voor noten, betelbladeren en fruit. Deze mogen van iedereen worden aangenomen. Indiërs herkennen elkaars kaste vaak aan uiterlijke kenmerken of aan het taalgebruik.



Karakter van deze reis

Tijdens deze reizen willen we je kennis laten maken met de plaatselijke bevolking, culturele hoogtepunten en de afwisselende natuur van de Indiase deelstaten Rajasthan, Uttar Pradesh en Madhya Pradesh.

Onze zorgvuldig gekozen route voert langs de absolute hoogtepunten van deze regio, met als extra toegevoegde waarde ook een aantal nog nauwelijks door toeristen bezochte plaatsen. De hectiek van de grote steden wisselen we af met de rust en eenvoud van het platteland. We reizen deels door woestijnachtige gebieden, volgen uitgestrekte rivierdalen en doorkruisen onbekende delen van landelijk India.

Tijdens onze rondreizen in India hebben we meestal de beschikking over een eigen bus. Het voordeel hiervan is dat we niet afhankelijk zijn van de dienstregelingen van het openbaar vervoer en zelf kunnen bepalen waar en wanneer we stoppen. Zo nu en dan zal het echter ook voorkomen dat we gebruik maken van een lokale bus of trein. Het leuke van deze manier van reizen is weer dat je veel gemakkelijker met de Indiërs zelf in contact komt en zodoende meer zult leren over hun geweldige en voor ons vaak onbegrijpelijke land. Welke vorm van vervoer we ook nemen, hou er rekening mee dat reizen in India zwaar is: de reisdagen zullen soms lang zijn, de wegen verkeren niet overal in de beste staat en het plaatselijke verkeer is op zijn zachtst gezegd chaotisch.

Engels is na het Hindi de tweede taal van India en over het algemeen kun je je met deze taal goed redden. Opschriften zijn echter vaak in het lokale schrift. En let op: veel Indiërs die géén Engels begrijpen zeggen meestal wél hulpvaardig 'yes' als je hen bv. de weg vraagt. Het is dus verstandig om dezelfde vraag aan meerdere mensen te stellen.

Ook zul je in deze cultuur, waar tijd een zeer relatief begrip is, moeten leren geduldig te zijn. De meeste toeristen zijn zeer gehaast doordat ze te veel in te weinig tijd willen zien. Zo'n houding kan met name in India frustraties opleveren. De Indiërs begrijpen totaal niet waar je je druk om maakt.

De drukte in de Indiase grote steden - waar overigens maar zo'n vijf procent van de bevolking woont - zal op de reiziger die voor de eerste keer het land bezoekt, een hectische en chaotische indruk maken. In het begin van de reis is het verstandig om het rustig aan te doen. Onthoud ook dat je echt niet alle bezienswaardigheden hoeft te bezoeken om India te leren kennen: ga eens lekker zitten om een kopje 'chay' te drinken bij het theestalletje op de hoek en laat het dagelijkse leven aan je voorbijtrekken. Vol indrukken zul je terugkeren naar je hotel. Het is waar: het echte India vind je gewoon op straat!

Hoewel drukke steden worden afgewisseld met een bezoek aan het rustigere platteland, vergt het reizen in India het nodige van iedereen die deze landen bezoekt. Kun je echter genieten van vreemde culturen en een afwisselend landschap, waarbij je je niet uit het veld laat slaan door onverwachte situaties, dan zul je goed aan je trekken komen en na afloop terugkijken op een zeer geslaagde reis. Het kost even tijd voordat je India leert waarderen, maar als je eenmaal je draai hebt gevonden, zul je er zeker vaker naar terug willen.



Uitgebreid dag-tot-dag-programma

Dag 1  Vertrek Belgie/ Aankomst Delhi
We vliegen vandaag naar Delhi, de hoofdstad van India, waar we vroeg in de volgende ochtend zullen aankomen. De reisbegeleiding haalt je af van de luchthaven en brengt je naar het hotel in de levendige Indiase wijk Karol Bagh.

Dag 2  Delhi / nachttrein Jaisalmer
Na een korte introductie door de reisbegeleiding kun je kiezen of je op eigen houtje Delhi gaat verkennen of dat je misschien liever nog eventjes gaat rusten. De reisbegeleiding stelt zeker ook iets voor. Hoe dan ook, de eerste kennismaking met deze stad van uitersten zal een indrukwekkende ervaring voor je zijn. Waar je ook kijkt, overal word je geconfronteerd met het chaotische straatbeeld. Traditioneel en geimproviseerd vervoer zoeken hun weg langs obstakels die hier al snel de oorzaak van verkeersagressie zouden zijn (of eerder ongeloof). Exotische huizen, vervallen gevels en de bonte affiches van de dagelijks vers uitgebrachte bollywood films maken het decor. Inderdaad, het is echt zoals je het in de reisgidsen leest: twee heilige koeien, die midden op de weg zijn gaan rusten, zijn de oorzaak van een enorme verkeersopstopping.

Delhi is de hoofdstad van India en kan grofweg opgedeeld worden in twee delen: Nieuw-Delhi en Oud-Delhi.
Nieuw-Delhi is het rijke deel van de stad met haar villa's, ambassades, koloniale overheidsgebouwen en de zetel van de regering. Enorme grasvelden en bomen worden iedere dag met water besproeid, zodat dit stadsdeel een groene oase vormt in een verder droog en stoffig landschap. Hier vind je de India Gate, een triomfpoort aan het oostelijke uiteinde van de koninklijke avenue Rajpath. Helemaal aan het andere eind ligt het Rashtrapati Bhavan, de officiële residentie van de president. De architectuur van dit immense paleis vertoont een interessante mix van zowel Moghul als Westerse stijlen. Aan de koele en schaduwrijke zuilengalerijen van de wereldberoemde rotonde Connaught Place liggen de duurdere restaurants en sjiekere winkels. Wil je even helemaal weg van de drukte, dan biedt een lunch op het tuinterras van het dure Imperial Hotel wellicht uitkomst. Dit sfeervolle witte hotel is gelegen aan Janpath, verscholen achter een hele reeks souvenirwinkeltjes.
Het overgrote deel van de tien miljoen inwoners van Delhi leeft echter in Oud-Delhi, een ommuurde stad met poorten, nauwe steegjes, tempels, moskeeën en bazaars. Dit stadsdeel geeft een beter beeld van het drukke India zoals je dat tijdens de rest van de reis nog zult tegenkomen. Hier vind je ook de vele historische monumenten die het bewogen verleden van deze stad laten zien. Het Rode Fort en de Jama Masjid (India's grootste moskee, gebouwd in Afghaanse stijl) zijn hier de belangrijkste bezienswaardigheden, maar het echte Indiase leven vind je gewoon op straat. Al slenterend over de eindeloze bazaars is het niet moeilijk om een schat aan indrukken op te doen. Het zal moeilijker zijn om met lege handen weer terug te keren naar het hotel, want Delhi nodigt uit tot het kopen van de eerste souvenirs. De twee belangrijkste bazaars zijn te vinden aan Chandni Chowk en in de wijk Karol Bagh.

Kortom, Delhi is een stad waar niemand zich hoeft te vervelen. Het is echter verstandig, zeker als je net in India bent aangekomen, om niet te veel te willen doen in een korte tijd. Neem de tijd om te acclimatiseren. Wellicht is het een goed idee om je in te schrijven op een facultatieve stadsexcursie die de reisbegeleiding voor je kan organiseren. In een volle of een halve dag bezoek je dan de belangrijkste hoogtepunten van deze adembenemende stad. Behalve de eerder genoemde attracties zul je daarbij meestal ook een bezoek brengen aan de Raj Ghat (de plek waar in 1948 Mahatma Ghandi gecremeerd werd), de tombe van Humayun (een prachtig voorbeeld van de Moghul-architectuur), de Tempel van Lakshmi Narayan (gebouwd in de typische Orissa-stijl), het Jantar Mantar (observatorium) en in sommige gevallen ook de verder weg gelegen Bahai-tempel (in de vorm van een lotusbloem, opgetrokken uit wit marmer) en het Qutab Minar-complex (met o.a. de beroemde 73 meter hoge minaret). Vaak is het mogelijk om de te volgen route van te voren af te spreken. De reisbegeleiding kan je daarbij helpen.

Houd er rekening mee dat tegenwoordig voor een steeds groter aantal bezienswaardigheden entree betaald moet worden. Dit geldt niet alleen voor Delhi, maar ook voor andere plaatsen later op de route. De entreeprijzen kunnen variëren van enkele tientallen roepies tot tien dollar, maar zijn aan regelmatige verandering onderhevig. Vaak moet je ook nog een apart bedrag betalen voor een foto- en/of videocamera.

Je zult vandaag echter tijd tekort hebben om alles van je verlanglijstje af te werken, want in de late namiddag vertrek je al met de nachttrein richting Jaisalmer.

Dag 3  Jaisalmer
Het reizen per trein in India is altijd weer een avontuur. De drukte op de stations en de handelaren die hun waren proberen te verkopen op de perrons en in de trein, zorgen ervoor dat je je geen moment verveelt. Bij de diverse stops onderweg kun je meestal wel even de trein uit om een bakje koffie te drinken of versgebakken Indiase 'pakora's' uit te proberen. Houd wél goed in de gaten in welke wagon je zit, zodat je - als de trein ineens weer gaat rijden - weet waar je naar binnen moet springen. De avond zal reeds gevallen zijn, wanneer de laatste wijken van Delhi zich aan je zicht onttrekken. In de trein gaat het leven echter gewoon nog een paar uur door. Nieuwsgierige Indiërs zullen proberen een gesprek met je aan te knopen. Verkopers van divers pluimage schuimen de trein af om hun waar te slijten. Met regelmaat komt de 'chay wallah' voorbij met zijn keteltje mierzoete melkthee. Maar tegen een uur of negen beginnen de reizigers zich te installeren voor de nacht. Weldra is de hele wagon in diepe rust. Alle overige geluiden vervagen in de zware kadans van de voortdenderende trein, slechts onderbroken door in- en uitstappende passagiers op de haltes onderweg. In totaal zul je achttien tot twintig uur onderweg zijn. Je reist tweede klasse, maar voor de nacht heb je de beschikking over een gereserveerde slaapplaats. Even na de middag kom je in Jaisalmer aan. Het zal je onderweg al opgevallen zijn dat, naarmate de trein westelijker rijdt, het landschap steeds droger en dorder wordt. Je dringt namelijk steeds dieper de Thar-woestijn binnen. Al gauw zul je ook zien waarom Rajastan de meest kleurrijke provincie van India genoemd wordt. De mannen zijn gekleed in een wit tenue en dragen een bontgekleurde tulband. De vrouwen hebben felle sari's om en zijn vaak behangen met sieraden.

Dag 4  Jaisalmer
De schilderachtige paleizen en forten van Rajasthan vormden vroeger de centra van de vele koninkrijkjes waaruit India bestond. Maharadja's bestuurden vanuit deze vestingen hun land en overige eigendommen en leefden zo met hun hofhouding en harems vaak in een enorme weelde. Hun onderdanen kregen in ruil voor de geheven belasting, bescherming van het leger van de lokale heerser. Goed getrainde soldaten maakten gebruik van paarden, kamelen en olifanten. De huidige stad Jaisalmer kan zonder overdrijven beschreven worden als een stad uit een sprookje. Het oude centrum ligt op een heuvel en wordt nog steeds beschermd door een stadsmuur. Binnen deze stadsmuur bevinden zich nog steeds uit zandsteen gehouwen huizen en paleizen vormgegeven door een overdaad aan fraai houtsnijwerk. Behalve de stad zelf is ook de omliggende woestijn zeker een bezoek waard. Voor de liefhebbers kan de reisbegeleiding een facultatieve tocht per kameel regelen. Zo treed je even in de voetsporen van de oude handelaars, die vroeger met hun karavanen dit gebied maandenlang doorkruisten. Onderweg werden ze vaak aangevallen door de vijandig gezinde plaatselijke bevolking.

Dag 5  Jaisalmer - Jodhpur
Het is ongeveer vijf uur rijden naar Jodhpur, de op één na grootste stad van Rajasthan. Net als van Jaisalmer wordt ook van deze stad het aangezicht bepaald door een massief fort. Het Meherangarh Fort ligt op de top van een heuvel in het centrum van de oude ommuurde stad. Aan de voet van het fort ligt de kleurrijke Sardar Markt. Jodhpur wordt ook wel de 'blauwe stad' genoemd, vanwege de kleur van de huizen. Vanaf het fort heb je een goed uitzicht over de stad.

Dag 6  Jodhpur - Udaipur via Ranakpur en Kumbalgarh
In de afgelegen Aravalli-vallei, ongeveer vier uur rijden ten zuidoosten van Jodhpur, ligt Ranakpur. Hier staat een van de belangrijkste en grootste jaïntempels van het subcontinent. Ongeveer 1% van de Indiase bevolking is aanhanger van het jaïnisme. Deze religie is gebaseerd op de leer van Vardhamana Mahavira, een zoon van de koning van Bihar en een tijdgenoot van Boeddha. Voor de jaïnisten zelf is Mahavira slechts de meeste recente van een reeks van 24 'tirthankaras' (leermeesters), die tot de oudste geschiedenis teruggaat. Elke jaïntempel is gewijd aan één van die leermeesters. De eerste grote leermeester van de jaïnisten is Adinath. Net als de boeddhisten geloven de jaïnisten niet in een persoonlijke Schepper van het universum. De wereld functioneert louter door de universele wet van karma (i.e. de wet van oorzaak en gevolg). Negatieve gedachten of handelingen zullen terugkeren als ongeluk, ziekte of een reïncarnatie in een lager wezen. Verlossing uit de heilloze kringloop van geboorte, dood en wedergeboorte is mogelijk door een juist geloof, een juiste kennis en een juiste levenswandel. Een andere overeenkomst met het boeddhisme is dat de jainisten eveneens de veda's niet erkennen, noch geloven in het kastensysteem. Net als de hindoes en de boeddhisten houden de jaïnisten geweldloosheid en respect voor de natuur hoog in het vaandel, maar over het algemeen zijn ze daar beduidend extremer in. Zo zijn er jaïnisten die met een bezem de weg voor zich schoonwegen, omdat ze bang zijn een insect dood te trappen. Vaak dragen ze een mondkapje uit angst een vliegje binnen te krijgen en door te slikken. De allervroegste jaïns gingen zelfs naakt door het leven, waarmee ze hun complete vrijheid van de ketens van kaste, maatschappij en wereldlijk leven wilden onderstrepen. Zij werden 'digambara's' genoemd - 'door de hemel gekleedden' - en kwamen tot in de 11de eeuw in grote aantallen voor, totdat de moslims hen dwongen om kleren te gaan dragen. Een wat latere stroming vormen de 'svetambara's' ('in het wit gekleedden'), zo genoemd vanwege de eenvoudige witte lendendoek die zij droegen. Het zal voor zich spreken dat jaïnisten strikt vegetarisch zijn - beroepen als slager, jager en zelfs boer zijn taboe - en bij het betreden van hun heiligdommen dienen bezoekers zich te ontdoen van alle van dieren gemaakte kleding, zoals schoenen en riemen. Het gevolg van een en ander is dat je veel jaïnisten tegenkomt in het zakenleven, als geldleners, juweliers, kooplieden en bankiers. Hierdoor kon de jaïngemeenschap zich ontwikkelen als een rijke religieuze groepering, met meer aanhangers in de steden dan op het platteland. De hoofdtempel van het fraaie tempelcomples is de Chaumukha - de 'Vier Gezichten-tempel' - gewijd aan Adinath. Deze enorme, prachtig uitgesneden en goed onderhouden marmeren tempel werd in 1446 gebouwd en bevat 29 zalen die ondersteund worden door 1444 zuilen, waarvan er niet twee identiek zijn. Binnen het complex staan nog twee andere tempels, gewijd aan Neminath en Parshwanath, en een Zonnetempel. De 14de eeuwse Parshwanath-tempel staat bekend om zijn erotisch beeldhouwwerk. Na Ranakpur staat een bezoek aan het Kumbalgarh Fort op het programma, een klein uurtje rijden verderop. Dit belangrijke fort stamt uit de 15de eeuw en werd gebouwd door maharana Kumbha. De strategische ligging op zo'n 1100 meter hoogte in het Aravalli-gebergte zorgde ervoor dat het in heel zijn bestaan maar één enkele keer werd ingenomen. En nog moest keizer Akbar toen de hulp inroepen van de legers van Amber en Marwar om het karwei te klaren. De vestingwallen van het fort zijn in totaal 36 kilometer lang en het hele terrein beslaat naast diverse paleizen, tuinen en waterplaatsen maar liefst 360 tempels en 700 bunkers met kanonnen. Dankzij de hoogte heb je vanaf Kumbalgarh Fort een geweldig uitzicht over de omgeving. Vanaf Kumbalgarh is het nog een zo'n tweeënhalf uur rijden naar Udaipur.

Dag 7  Udaipur
Met haar vele meren en paleizen is Udaipur beslist één van de meest romantische plaatsen van India. Mede dankzij de prachtige ligging en het gematigde klimaat kozen verschillende Rajputs de stad als de hoofdstad van hun machtige rijk. Tijdens de bijna vijf eeuwen dat zij het in de regio voor het zeggen hadden, lieten ze er vele tempels en paleizen bouwen. Het City Palace wordt door velen beschouwd als het mooiste van Rajasthan en een rondleiding door een professionele gids is zeker aan te bevelen. Het paleis is een doolhof van fraai betegelde zalen met rijk gedecoreerde balkonnetjes en knusse binnenplaatsjes. Midden op het schilderachtige Pichola-meer ligt het hagelwitte Lake Palace, het voormalige zomerverblijf van de Maharadja en tegenwoordig één van 's lands meest exclusieve hotels. Een diner in het stijlvolle restaurant is voor sommigen een mooie gelegenheid om nog wat van de glorieuze tijden van weleer te proeven. Reserveren vooraf is noodzakelijk. Buiten Udaipur op de top van een berg ligt tot slot nog het Monsoon Palace, de plek waar de vroegere heersers naartoe trokken ten tijde van de moesson. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad. Behalve paleizen zijn er in Udaipur ook de nodige tempels te bezoeken. Bij de Jagdish-tempel in het drukke centrum is altijd wel een religieus ritueel aan de gang. Ook de dagelijkse taferelen aan de oevers van de vele meren zorgen voor fotogenieke momenten. Uren vliegen ongemerkt voorbij terwijl je door de nauwe straatjes van de oude stad rondslentert. Een fietstocht rondom de meren of door het landelijke buitengebied behoort eveneens tot de mogelijkheden. Heb je nog tijd over dan zijn er nog een aantal interessante dagexcursies in de omgeving te maken, bijvoorbeeld naar het imposante Kumbalgarh Fort en de sierlijk bewerkte Jain-tempel van Ranakpur. Beide bezienswaardigheden zijn gelegen in de landelijke heuvels ongeveer veertig kilometer buiten de stad. Dichterbij ligt het interessante plaatsje Eklingji, dat vooral bekend is om zijn Shiva-tempel. Deze excursie wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan de jaïntempels van Nagda. De reisbegeleiding kan je er meer over vertellen.

Dag 8  Udaipur - Pushkar
De bus brengt je in zeven uur via Ajmer naar het heilige plaatsje Pushkar. Het laatste stuk van de rit voert je via een spectaculaire route dwars door de Nag Pahar (Slangenberg) naar het schilderachtig witte pelgrimsplaatsje. Het stadje is gebouwd rondom het heilige Pushkar-meer. Volgens een legende dankt het meer zijn bestaan aan Brahma, die een lotusbloem liet vallen op de plaats waar vervolgens een heilige bron ontstond. Van de vele hindoeïstische tempels in Pushkar is de Brahma-tempel dan ook de belangrijkste. Over de gehele wereld zijn maar een paar tempels die aan deze god zijn toegewijd.

Dag 9  Pushkar
De oevers van het meer worden geheel in beslag genomen door zogenaamde 'ghats', trappen die naar het wateroppervlak leiden. Het wordt als een zonde gezien deze trappen, waar dagelijks rituelen plaatsvinden, met schoeisel te betreden. Vanwege diezelfde heilige status mag er in Pushkar geen vlees en geen alcohol genuttigd worden. Ook mag er officieel geen gemotoriseerd verkeer het stadje in en gelden er strengere kledingvoorschriften, al is men wat dat laatste betreft met de komst van het toerisme iets toleranter in geworden. Het is echter niet meer dan een teken van respect je toch zoveel mogelijk in gepaste kleding in het openbaar te begeven. Een wandeling door de bedrijvige straatjes langs het meer levert ongetwijfeld een ontmoeting op met priesters die je bloemen aanbieden om te offeren in het meer. Op zich kan dit een interessante ervaring opleveren, maar weet dat je in alle gevallen gevraagd zult worden een vrijwillige donatie te doen. En het bedrag dat de betreffende priester in gedachte heeft, is vaak beduidend hoger dan waar je zelf aan zat te denken!
Pushkar is tot slot wereldberoemd om de Pushkar Fair, een kamelenmarkt die elk jaar in oktober of november wordt gehouden. Van heinde en verre komen de handelaars om kamelen te kopen en verkopen. Het groots opgezette evenement trekt daarnaast ook duizenden toeristen. In een periode van een paar dagen worden dan bergen geld verdiend en is het relaxte ver te zoeken. De rest van het jaar is Pushkar weer gewoon dat kleine rustieke plaatsje aan de rand van de woestijn. En mocht je het in Jaisalmer gemist hebben, dan kan de reisbegeleiding ook hier een kamelensafari voor je organiseren, eventueel met een overnachting in de woestijn.

Dag 10  Pushkar - Jaipur
Het is slechts drie uur rijden naar Jaipur, de bedrijvige hoofdstad van Rajasthan. Vanwege de kleur van de ommuurde oude stad met z'n indrukwekkende poorten wordt Jaipur ook wel de 'roze stad' genoemd. Het is een heksenketel van knetterende brommertjes, kamelenkarren en loslopende heilige koeien. De stad is beroemd om zijn sprookjesachtige paleizen uit de tijd van de Maharadja's. Ongetwijfeld het meest opvallende is het Paleis der Winden (Hawa Mahal), eigenlijk niet meer dan een façade, vanwaar de hofdames van de Maharadja onopgemerkt het dagelijkse leven op de straat beneden konden gadeslaan. Ook de moeite van het bezichtigen waard zijn het City Palace en het aangrenzende Observatorium (Jantar Mantar), in 1728 opgericht door Jai Singh vanwege zijn passie voor astrologie. Op de rand van een steile heuvel aan de noordkant van de stad ligt het imposante Nahargarh of Tijger Fort. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Jaipur en het is een mooie plek om de zonsondergang te aanschouwen. 's Avonds wordt het Fort verlicht. Een ander beroemd Fort is dat van Amber, gelegen aan de weg naar Delhi, zo'n 11 kilometer buiten de stad. Het paleisachtige complex, met zijn vele zalen met marmeren vloeren, fijn bewerkte plafonds en muren met mozaïken, is een schitterend staaltje van Rajput-architectuur. Het opvallendste gebouw binnen de paleismuren is ongetwijfeld de Jai Mandir. Deze met ontelbare spiegeltjes ingelegde 'Hal der Overwinning' is een goede weerspiegeling van de pracht en praal uit de glorieuze tijden van de Rajputs. Vanaf het Paleis der Winden gaan regelmatig lokale bussen naar Amber, maar handiger is het om deel te nemen aan een door de reisbegeleiding te organiseren facultatieve excursie. Het fort is eveneens gelegen op een berg en is vanaf de hoofdweg voor de liefhebbers ook per olifant te bereiken.

Dag 11  Jaipur
Net buiten de oostelijke stadspoort Surajpol Gate kun je een bezoek brengen aan de Apentempel bij Galta. In tegenstelling tot wat de naam zou vermoeden draait het hier niet in de eerste plaats om de vele apen die er rondhangen, maar om een heilige bron. In de directe omgeving van de met water gevulde kloof zijn een aantal rijk versierde tempels opgericht. Terwijl gelovige hindoes een ritueel bad nemen, springen kinderen hoog van de rotsen in het diepe water. Het is heerlijk om hier even bij te komen van alle drukte en hectiek van de grote stad. Ben je uitgekeken op de vele paleizen en tempels, dan is een bezoek aan een Indiase film beslist een aanrader. Jaipur is daartoe de meest geschikte plaats, al was het alleen maar om de prachtige Raj Mandir-cinema eens van de binnenkant te bekijken. De films die hier draaien zijn altijd kaskrakers en draaien soms wel een half jaar aan één stuk. Het centrum van de Indiase filmindustrie is Bombay, waar zelfs meer films geproduceerd worden dan in Hollywood. Niet voor niets dan ook dat die stad vaak de naam 'Bollywood' wordt toegedicht. Voor de shoppers onder ons is Jaipur een paradijs. De stad staat bekend als één van de beste plaatsen in India om edelstenen en zilver te kopen. Maar ook voor stoffen kun je goed terecht op de bazaar. Vergeet tijdens het rondsnuffelen vooral ook niet de kleine steegjes in te lopen. Dit is het domein van kundige ambachtslieden die je gastvrij uitnodigen om te kijken hoe zij allerhande artikelen maken.

Dag 12  Jaipur - Agra via Fatehpur Sikri
Na het ontbijt verlaat je Jaipur en reis je in ongeveer vijf uur naar Fatehpur Sikri, gelegen nét over de grens in de deelstaat Uttar Pradesh. Net als op andere lange reisdagen zal ook vandaag van tijd tot tijd een stop gemaakt worden om de benen te strekken of een 'chay' te nuttigen. Het is echter altijd verstandig om wat versnaperingen bij je te hebben. In Fatehpur Sikri liet keizer Akbar - die wordt beschouwd als de belangrijkste keizer van de Moghuls - zijn hoofdstad bouwen. De belangrijkste reden hiertoe was dat een lokale moslimheilige had geprofeteerd dat hij hier eindelijk een zoon zou krijgen. Tussen 1571 en 1585 zwaaide hij vanaf zijn nieuwe zetel de scepter over bijna het gehele noorden van India. Fatehpur Sikri werd door velen gezien als de ideale stad en keizer Akbar genoot aanzien over de gehele wereld. Dit had mede te maken met zijn vooruitstrevendheid en de grote tolerantie die hij koesterde jegens de andere wereldreligies. Onder zijn vijfduizend (!) koppen tellende harem bevonden zich behalve islamitische dan ook vele hindoe- en christenvrouwen. De glorie van Fatehpur Sikri was helaas van korte duur, want al gauw bleek de toevoer van voldoende water een onoplosbaar probeem. Weldra na Akbar's dood werd de stad alweer verlaten. De overblijfselen geven gelukkig nog een goed beeld van de rijkdom die hier ooit eens heerste. De oude stad bestaat uit een aantal in zeer goede staat bewaard gebleven paleizen. Het meest opvallende is echter de schitterende Jama Masjid-de Grote Moskee- met naar men zegt de grootste toegangspoort van heel Azië, de Buland Darwaza. In de architectuur van deze indrukwekkende moskee zijn naast de gebruikelijke islamitische bouwstijl ook duidelijke invloeden terug te vinden uit het christendom en het hindoeïsme. 

De rit naar Agra zal vervolgens nog maar een uur in beslag nemen, zodat je nog mooi op tijd bent om dé attractie van Agra, de sprookjesachtige Taj Mahal, bij zonsondergang te bezoeken. De Taj Mahal is op vrijdag gesloten; als je reisprogramma zo uitkomt, plan je dus best een bezoek op donderdagavond na aankomst vanuit Jaipur. Dit schitterende bouwwerk - door keizer Shah Jahan uit liefde voor zijn overleden echtgenote Mumtaz gebouwd - is geheel opgetrokken uit wit marmer, dat ingelegd is met ontelbare halfedelstenen. Tussen 1630 en 1650 werkten meer dan 20.000 mensen mee aan de bouw, waaronder een groot aantal bouwkundige experts uit Europa. De Taj Mahal is één van de zeven architectonische wereldwonderen en wordt gezien als het hoogtepunt van de Moghul-architectuur. De beste tijd om de Taj de bezoeken is bij zonsopgang of -ondergang, wanneer de muren zacht roze kleuren en een oranje gloed krijgen.



Dag 13  Orchha
Vanuit Agra is het drie uur met de trein naar Jhansi, vanwaar je het laatste half uur naar Orchha weer met de bus of een 'tempo' aflegt. Het landelijk gelegen plaatsje was ooit eens de hoofdstad van de Bundelas, een Rajput-volk dat vanuit hier ruim tweeënhalve eeuw de omliggende gebieden regeerde. Tegenwoordig is Orchha niet meer dan een dorp, temidden van goed onderhouden paleizen en tempels uit de zestiende tot achttiende eeuw. De belangrijkste hiervan werden beschermd door de hoge muren van het fort, strategisch gelegen op een eiland in de Betwa-rivier.

Dag 14  Orchha
Een hele dag heb je nog om Orchha te ontdekken. Doordat het plaatsje nog niet door de grote toeristenstroom wordt bezocht, heeft het zijn charme weten te behouden. Alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te bereiken. De belangrijkste zijn het Jehangir Mahal-paleis, de Ram Raja-tempel - van oorsprong een paleis - en de tempel van Lakshmi Narayan, die bekend staatvom de goed geconserveerde muurschilderingen. Wil je even rustig bijkomen van het geslenter, bezoek dan de ommuurde Phool Bagh, een verkoelend park, aangelegd ter nagedachtenis van volksheld Dinman Hardol. Het einde van de middag is de beste tijd om de sierlijke Chhatris grafmonumenten opgericht voor de heersers van Orchha te bezoeken, schilderachtig gelegen aan de Betwa-rivier even ten zuiden van het dorp. De zonsondergang is het beste gade te slaan vanaf de oevers aan de overkant van de rivier.

Dag 15  Khajuraho
De rit van Orchha naar Khajuraho duurt ongeveer zes uur en voert je door een landelijke omgeving vol akkers en kleine dorpjes. De tempels van Khajuraho dateren uit de tiende eeuw, toen de Chandelas over de omliggende gebieden regeerden. Eeuwenlang bood deze dynastie tegenwicht aan het machtige rijk van de Moghuls in het westen. Door de afgelegen ligging wisten de tempels toen de Chandelas uiteindelijk het onderspit moesten delven - aan de vernietigingsdrang van de Moghuls te ontkomen. Nog steeds ligt Khajuraho ver van alle doorgaande routes. En ondanks dat de wereldberoemde tempels vaak in één adem worden genoemd met de Taj Mahal en plaatsen als Jaipur en Varanasi, is de sfeer er aanmerkelijk rustiger. De tempels, met daarop afbeeldingen van de meest uiteenlopende aspecten van het toenmalige Indiase leven, zijn staaltjes van de beste Indo-Arische architectuur. Nog steeds is het hele scala aan goden en godinnen, krijgers en muzikanten, echte en mythische dieren goed te onderscheiden. Khajuraho is echter beroemd geworden door de weinig verhullende weergave van vrouwen en erotiek. De hele Kama Sutra is op de tempels terug vinden.

Dag 16  Khajuraho
Het tempelcomplex van Khajuraho is onderverdeeld in een westelijke, een oostelijke en een zuidelijke groep. De westelijke groep wordt het meest bezocht. Hier vind je de Lakshmana-tempel, gewijd aan Vishnu. Dit is de oudste en best bewaard gebleven tempel van de hele groep. De Kandariya Mahadeva-tempel, gewijd aan Shiva, is daarentegen de grootste en volgens velen ook de mooiste, met uitbundig beeldhouwwerk en in totaal maar liefst 226 beelden. De oostelijke groep omvat in het ommuurde gedeelte een paar interessante Jain-tempels. Vooral de Parsvanath-tempel valt op vanwege de zeer gedetailleerd uitgehouwen beeltenissen. De tempel, daterend uit het jaar 950, werd oorspronkelijk gewijd aan Jain-meester Adinath, maar sinds in de vorige eeuw zijn beeld werd vervangen door dat van een andere meester (Parsvanath), is de naam al naar gelang aangepast. De zuidelijke groep bevat slechts twee tempels en ligt op fietsafstand van Khajuraho. Tijdens het jaarlijks in februari of maart gehouden Khajuraho-dansfestival zijn er optredens van beroemde Indiase klassieke dansers bij de tempels bij te wonen.

Dag 17  Allahabad
In circa acht uur leg je vandaag de driehonderd kilometer af naar Allahabad, ook wel Prayag genoemd. In deze stad komen drie rivieren bij elkaar: de Ganges, de Yamuna en de mythologische Saraswati. Het ontmoetingspunt heet in de volksmond de Triveni Sangam en heeft de macht zonden te reinigen. Voor hindoes is het een van de heiligste steden van het land. Het zou een van de vier plaatsen zijn waar Indra, in de vorm van een vogel, uitrustte toen hij de beker wijn die de goden en demonen uit de oceaan hadden gekarnd, naar de hemel droeg. Allahabad is een vredige stad, waar het leven zijn rustige gangetje gaat. De plaats komt alleen tot leven tijdens religieuze festivals en jaarmarkten. Elke twaalf jaar wordt hier het grootse festival Kumbh Mela gehouden. Slechts weinige westerlingen bezoeken deze stad, maar iedereen die hier komt wordt geraakt door haar charme.
Omdat de reis van Khajuraho een flinke deel van de dag in beslag neemt, heb je vandaag geen tijd meer om Allahabad te bekijken. De Triveni Sangam kan eventueel de volgende ochtend bezocht worden, voordat je richting Varanasi vertrekt.

Dag 18  boottocht Ganges / Varanasi
Na het ontbijt - en een kort bezoek aan de stad - brengt de bus je in vijf uur tijd naar Chunar, waar je even tijd hebt het gelijknamige fort te bekijken. Na de lunch word je ingescheept voor een unieke boottocht (circa 3 - 4 uur) over de Ganges. Onderweg maak je een paar stops, o.a. bij het mooie Ramnagar Fort. Als het weer het toelaat kun je lekker vanaf het dak van onze eigen boot het landschap aan je voorbij laten trekken. Tegen de avond kom je aan in het mysterieuze Varanasi, het vroegere Benares, gelegen op de oevers van de heilige rivier de Ganges. Vanwege de belangrijke religieuze betekenis van de stad komen Hindoes uit alle windsteken hiernaartoe om een ritueel bad te nemen in het heilige water van hun 'Mother Ganga', zoals ze de rivier vaak noemen. De westelijke oevers van de rivier vormen een lange slinger van ghats, welke het toneel vormen van de dagelijks terugkerende ochtendrituelen. Hier vinden ook de bekende lijkverbrandingen plaats. Een boottochtje langs deze ghats in het gloren van de ochtend is voor velen een onvergetelijke ervaring.

Dag 19  Varanasi
Ook overdag is er van alles te beleven aan de Ganges: onder enorme parasols scheren kappers de hoofden van de zonen van de overledenen kaal, op een trap daarnaast ondergaat iemand een bottenbrekende massage, verderop zit een 'sadhu' (heilige man) te mediteren en spelen kinderen op de rug van een badende buffel. Een wandeling over de ghats houdt je al gauw een aantal uren zoet. Neem de tijd en geniet van het indrukwekkende schouwspel dat zich voor je ogen voltrekt, terwijl je je te goed doet aan een glaasje mierzoete Indiase thee. De belangrijkste en drukste ghat is Dasaswamedh Ghat, op Manikarnika Ghat vinden de meeste lijkverbrandingen plaats. Direct aan de ghats zijn in het verleden fraaie paleizen en tempels gebouwd. Daarachter bevindt zich een doolhof van kronkelende steegjes, waar je heerlijk kunt ronddolen. Hier ligt ook de Gouden Tempel, temidden van een drukke bazaar, waar werkelijk de meest ondenkbare snuisterijen te koop zijn. Verdwalen is hier niet moeilijk, maar je komt altijd vanzelf wel weer bij de Ganges terecht. Eveneens in de bazaar tref je de vele zijdewinkels. De 'Benares zijde' geniet al sinds eeuwen een wereldwijde faam en Varanasi is dan ook dé plaats als je wat van deze fijne stof wilt kopen.

Dag 20  Varanasi / nachttrein Delhi
Heb je het even gehad met de drukte van de grote stad, dan wil je vandaag wellicht een bezoek brengen aan Sarnath, de plaats waar Boeddha zijn eerste preek hield. Je vindt er nu nog een paar mooie oude boeddhistische tempels. Sarnath is een rustig dorpje met veel groen, gelegen op ongeveer tien kilometer buiten Varanasi. Er is ook een klein museum. In de avond neem je de nachttrein naar Delhi, waar je de volgende ochtend zult aankomen.

Dag 21  Delhi
Na aankomst in het hotel heb je nog een laatste dag om de attracties te bezoeken waar je aan het begin van de reis geen tijd meer voor had. De laatste souvenirs kunnen gekocht worden en als afsluiting van deze onvergetelijke rondreis kun je nog een laatste keer van een overheerlijke Indiase maaltijd genieten in één van de exclusieve restaurants aan Connaught Place.

Dag 22  Vertrek Delhi
In de vroege ochtend vertrek je weer met Lufthansa huiswaarts waar je nog dezelfde dag zult aankomen.



Zakgeld

Het zakgeld voor deze reis bedraagt 500 Euro. Dit door ons geadviseerde bedrag dient om je maaltijden, excursies, entreegelden, fooien en de gemeenschappelijke uitgavenpot te bekostigen. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft, hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon; souvenirs zijn daarom niet inbegrepen.



Reissom inbegrepen en niet inbegrepen

Inbegrepen:
De reissom is inclusief de internationale vluchten, alle vervoer en accommodatie zoals beschreven in de Uitgebreide Reisbeschrijving, de reisbegeleiding, de voor vertrek te betalen luchthaven- en veiligheidsbelastingen, de eventuele brandstoftoeslag zoals van toepassing in november 2007, de administratiekosten en de BTW.

Niet inbegrepen:
Maaltijden en dranken, fakultatieve excursies, entreegelden, persoonlijke uitgaven, fooien, eventuele verzekeringen. Indien de betreffende luchtvaartmaatschappij(en) een brandstoftoeslag invoeren (of deze verhogen ten opzichte van de toeslag die in november 2007 gold), dan worden deze kosten aan de deelnemers doorberekend.



Maaltijden
De maaltijden zitten niet bij de reissom inbegrepen. We vragen ook geen bijdrage voor de maaltijden, aangezien je deze, conform onze reisformule, zelf ter plaatse betaalt. De kosten voor de maaltijden zijn verrekend in het zakgeld.

Gezamelijke uitgavenpot
Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of (niet van tevoren betaalde) maaltijden. Ook kunnen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven af te rekenen, wordt er gemakshalve een gezamenlijke uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen 100 Euro ingezameld voor deze pot. Aan het einde van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kan krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld.



Reisdocumenten

Hieronder staat wat bekend was bij het te perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem daarom altijd eerst contact op met het consulaat of de ambassade voordat je een visum aanvraagt.

Reizigers die India willen bezoeken, moeten beschikken over een geldig internationaal paspoort, dat nog minimaal zes maanden geldig is na terugkomst, en een visum.

Het visum voor India kost € 50 en is te verkrijgen bij de ambassade van India in Brussel. De procedure duurt een of twee werkdagen.
Je kunt het regelen van het visum voor India ook uitbesteden aan Koning Aap Reizen. In dat geval brengen we naast de consulaire kosten € 22,50 bemiddelingskosten per visum in rekening.

De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en begeleidende informatie over de te volgen procedure.

De verstrekte informatie m.b.t. reisdocumenten is enkel geldig voor Belgen. Reizigers met een andere, zelfs dubbele nationaliteit, of van een andere origine of houders van een niet-Belgisch paspoort dienen zich te bevragen bij de ambassade van hun bestemming en eventuele transit. Deelnemers onder de 18 jaar dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal reispaspoort (meer inlichtingen hierover bij je gemeente). Indien je niet over een Belgisch paspoort beschikt en de visumaanvraag liever uitbesteedt, kan je via Het Visumburo (tel. 02/7700771) nagaan of zij de aanvraag voor je kunnen doen. Hou er rekening mee dat Het Visumburo 5 euro extra aanrekent per visum voor de afhandeling van buitenlandse paspoorten.



Vervoer
Internationale vluchten

Voor deze reis maken we gebruik van de volgende vluchten:

Traject  Vlucht   Vertrek   Aankomst
Brussels-Delhi9W  22911.3000.10 (+1)
Delhi-Brussels9W  23002.4507.20

N.B.: Bovenstaand vluchtschema, luchthaven van vertrek en de gebruikte luchtvaartmaatschappijen zijn onder voorbehoud. Je reis vertrekt vanuit België, wat doorgaans betekent dat je met een vlucht vanuit Zaventem vertrekt. Indien je via Charles De Gaulle (Parijs) of Schiphol (Amsterdam) reist, gebeurt het steeds vaker dat luchtvaartmaatschappijen een gratis treinticket voorziet i.p.v. een vlucht. In dat geval reis je dus per trein naar de luchthaven van Charles De Gaulle of Schiphol. In het eerste geval gaat het doorgaans om een T.G.V.-ticket vanuit Brussel-Zuid, in het tweede geval doorgaans om een gewone trein (tweede klasse) met vertrek vanuit om het even welk Belgisch station. Eén week voor vertrek ontvang je een brief met daarin de definitieve vluchtgegevens.
Binnenlands vervoer
Op deze prachtige India-reis hebben we ervoor gekozen de route over land af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van deze afwisselende regio en haar bevolking. Tijdens deze reis hebben we een eigen bus met airconditioning tot onze beschikking, met alle praktische voordelen van dien. Het wegennet tussen de verschillende Indiase steden is redelijk tot goed ontwikkeld.

Een reis door India is niet compleet zonder de trein. We maken hier dan ook enkele keren gebruik van. Soms is dat een dagtrein, een andere keer spoor je 's nachts. Tijdens de nachtelijke treinreizen maken we gebruik van de 'sleeper class' met airconditioning en deel je per 6 een couchette. Hou er rekening mee dat er in deze klasse in de meeste gevallen géén beddengoed verstrekt wordt en dat de coupees langs het gangpad open zijn. Dit betekent dat je weinig privacy zult hebben en dat je op sommige trajecten extra op je bagage zult moeten letten. Het is daarom aan te raden om - net als de Indiërs zelf - 's nachts je spullen vast te leggen aan speciaal daarvoor aangebrachte haken onder de banken. Onderweg zal meerdere keren halt gehouden worden bij stations onderweg. Het is dan mogelijk om even de trein te verlaten om bv. een kopje thee te kopen of gewoon wat rond te kijken op het perron. Dergelijke stops hebben echter nooit een vast schema en soms gaat de trein onaangekondigd weer gaan rijden. Reizen met de trein in India is zoals het land zelf steeds opnieuw opwindend. Het wordt over het algemeen beschouwd als een relatief ontspannende en tegelijk indrukwekkende ervaring.


Accommodatie

Je overnacht in tweepersoonskamers in sfeervolle middenklassehotels. Bij de keuze ervan hebben we in de eerste plaats gelet op de ligging en de hygiëne. De kamers hebben een eigen douche en toilet, maar zijn niet luxueus. Sommigen hebben een zwembad. Een enkele keer overnacht je in een oud maharadjapaleis.
Tijdens de fakultatieve kamelensafari vanuit Pushkar slapen we buiten in de woestijn, onder een hemel van duizend-en-één sterren... Voor dekens wordt gezorgd, een lakenzak neem je zelf mee. Met name in de wintermaanden is een slaapzak geen overbodige luxe.
Reizigers die zich individueel inschrijven, delen de kamer met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Wil je specifiek een eenpersoonskamer aanvragen (indien aanwezig), dan bedraagt de toeslag hiervoor 300 Euro.



Geldzaken & fooien

Fooien
In hotels verwacht het personeel een fooi voor het brengen van de bagage en voor het verlenen van kleine diensten. De lonen in de Indiase horeca zijn, met uitzondering van de duurste hotels, abominabel en fooi is een noodzakelijke aanvulling op het inkomen. Als je een paar dagen op één plek blijft, dan is het handig om meteen bij de eerste dienstverlening fooi te geven. Dit kan heel stimulerend werken op de verdere service. Een fooi van 5 of 10 Rs is voldoende. Taxi's en autoriksja's verwachten geen fooi. Fietsriksja's ook niet, maar de arme sloebers kunnen erg blij gemaakt worden met een paar roepies extra. In duurdere restaurants is er een servicetoeslag. 
De buschauffeur en bijrijder verwachten ook een fooi voor de tijd dat ze de groep rondrijden, tenminste als ze naar tevredenheid hun werk hebben gedaan. Onze richtlijn voor de buschauffeur en bijrijder samen is € 1 per reiziger per dag. Dit is tevens ook een redelijk bedrag voor de reisbegeleiding.



Excursies

Tijdens je reis is het mogelijk om deel te nemen aan verschillende, door de reisbegeleiding aangeboden, excursies. Deze excursies zijn facultatief en worden ter plaatse uit het zakgeld betaald. Met de kosten van deze excursies is rekening gehouden bij ons adviesbedrag voor het zakgeld. Om je een idee te geven van de kosten van enkele excursies volgen hier een paar richtbedragen. Let wel: dit zijn slechts richtbedragen, gebaseerd op minimaal tien deelnemers en prijzen zoals bekend in december 2007. De bedragen zijn dus onder voorbehoud en zijn slechts bedoeld om je een indicatie van de kosten te geven. De bedragen zijn exclusief eventuele entreegelden (tenzij anders aangegeven). De bedragen staan vermeld in euro's. Het is in een aantal landen echter mogelijk dat excursies in lokale valuta of US dollars betaald worden.

Lang niet alle mogelijke excursies staan hier vermeld. Uiteraard kan de reisbegeleiding, afhankelijk per bestemming, meer excursies aanbieden.




Mogelijke excursies zijn onder meer (prijs v.a.):
Delhi: stadstour € 17
Varanasi: morning tour + boatride Ganges € 13
Varanasi: Sarnath € 13




Klimaat

Klimaat:
Noord-India heeft een warm en droog klimaat, met koude nachten in de wintermaanden en zeer hoge temperaturen in mei en juni (vaak reiken de dagtemperaturen boven de 40 graden). Afgezien van de moessontijd van juli-september is neerslag schaars en zelfs in de moesson valt er zelden heel veel neerslag. Helaas zijn er jaren dat er helemaal geen regen valt in Rajasthan.

Beste reistijd:
De beste reistijd voor dit gebied is februari, maart, oktober, november en december. Vanaf half april wordt het erg heet en in januari kunnen de nachten in de woestijn behoorlijk koud zijn. Februari is een echte lentemaand en in oktober en november zijn er veel festivals te beleven. In de zomermaanden is het heet in deze streken, maar het aardige is dat de mensen veelal 's avonds en 's nachts leven en overdag lange siësta's houden. Als je je houdt aan dit levensritme dan is het er best uit te houden.



Bagage & kleding

We raden je aan om een zachte reiskoffer (al dan niet voorzien van wieltjes) of een rugzak mee te nemen. Luchtvaartmaatschappijen staan toe om op intercontinentale vluchten 20 kg bagage mee te nemen. Toch willen we je vragen te proberen om het gewicht van je bagage te beperken tot 12 à 15 kg (voor je eigen gemak).

Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).

De keuze om bepaalde zaken mee te nemen is vaak erg persoonlijk. De hier volgende opsomming is dan ook enkel indicatief. Denk bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan : reis- (en taal)gids, stevige ingelopen schoenen, sandalen, regenkleding, zaklamp, wasmiddel, een handdoek, een reisapotheek, je eigen medicijnen, anti-muggenspray, eventueel een universeel geldige verloopstekker (zie ook onder ‘electriciteit’), foto- en/of videomateriaal, kopieën van je reisdocumenten en waardepapieren, batterijen, hoofddeksel, zonnebril, zonnebrandmiddelen, zwemkleding, reiswekker, schrijfgerei, schaartje en zakmes (niet in je handbagage in het vliegtuig). 

Behoorlijke kleding wordt op prijs gesteld: een lange broek en een overhemd voor mannen, een jurk of broek tot over de knie en de schouders bedekt voor vrouwen. Voor iedereen gelden er strengere kledingvoorschriften bij het bezoeken van heilige plaatsen en/of tempels. Zo zul je over het algemeen je schoenen bij de ingang moeten achter laten.
Neem voor India lichte kleding mee. Voor de avond is een dunne coltrui met lange mouwen een goed wapen tegen muggenbeten. In de maanden november t/m februari zal je 'savonds een trui kunnen gebruiken. Vergeet ook geen slaapzak ('s winters) of lakenzak ('s zomers) voor de treinreizen. 
In de meeste hotels kun je je kleren laten wassen. Houd er echter rekening mee dat dit meestal op een nogal hardhandige wijze gebeurt, dus geef niet je beste spullen af. 

Handbagage

Sinds 04/11/2006 zijn nieuwe veiligheidsmaatregelen van kracht in alle luchthavens van de Europese Unie voor het vervoeren van vloeistoffen. Voortaan mogen reizigers in hun handbagage alleen nog kleine flesjes of tubes meenemen van maximaal 10 cl inhoud. Deze moeten worden meegenomen in één doorzichtige, hersluitbare, plastic zak met niet meer dan maximaal 1 liter inhoud. Deze zal getoond moeten worden aan de security check.

De flesjes mogen bevatten: water of andere dranken, soep, siroop, crèmes, lotions, parfums, oliën, scheerzeep, deodorant, schuim, haargel, douchegel, shampoo, tandpasta, mascara. Dit alles dus met een limiet van 10 cl per flesje of tube. Al wat meer is, dien je op te bergen in je grote bagage die wordt ingecheckt.

Ook toegelaten zijn medicatie, dieetproducten en babyvoeding die tijdens de reis noodzakelijk zijn (in dit geval draagt men best een Engelstalig medisch attest).

Vloeistoffen aangekocht voorbij de check-in procedure (tax free goederen) worden verzegeld verkocht en zijn niet onderworpen aan de beperkingen. Wacht tot u de check-in in de laatste Europese luchthaven (bij een eventuele transfer) voorbij bent voor u de verzegeling verbreekt.

Voortaan dienen ook jassen en vesten te worden uitgedaan en door de x-ray gescreend; laptops en andere grotere elektrische apparaten moeten worden uitgepakt en zullen eveneens worden gescreend door de machine.



Electriciteit

India heeft 220 volt, 50 hertz wisselstroom en Belgische stekkers passen. Wel zijn er vaak stroomstoringen dus houd een zaklantaarn bij de hand voor het geval de elektriciteit weer eens is uitgevallen. 
Voor meer informatie en bijhorende illustraties verwijzen we u graag door naar volgende website: http://www.kropla.com/electric2.htm 



Communicatie

Post:
Brieven en ansichtkaarten bereiken het thuisfront in één of twee weken. Een pakket opsturen kan, maar het is een omslachtig gebeuren op het postkantoor. Luchtpostpakketten doen er even lang over als brieven. Zeepost doet er meestal drie maanden over. 
E-mail:
E-mailen kan op steeds meer plaatsen in India. 
Telefoon:
Direct telefoneren (met het buitenland) kun je het beste doen op een van de vele particuliere kantoortjes die worden aangegeven met de letters STD/ISD. De meeste hebben een digitaal apparaat dat precies aangeeft waarheen is gebeld, hoe lang en wat het kost. Er kan niet mee gesjoemeld worden. De kosten voor een minuut telefoneren met België bedragen ongeveer 70 rs. Collect calls worden in India niet geaccepteerd, maar je kunt je wel laten terugbellen tegen een vergoeding. Op sommige STD's kun je ook faxen. In hotels worden aanzienlijk hogere bedragen gerekend en vaak loopt de telefoonverbinding via een telefoniste, zodat het lang kan duren voor je verbinding hebt. India heeft het landennummer 91, België 32.



Tijdsverschil

In India is het 4 en een half uur later dan in België, behalve in de periode dat de zomertijd bij ons geldt, dan is het verschil 3 en een half uur.



Reisbegeleiding

Bij minder dan 8 deelnemers, wordt deze reis begeleid door een lokale, engelstalige reisbegeleider. We hebben hier uitstekende ervaringen mee. Lokale begeleiders spreken de plaatselijke taal en hebben een grondige kennis van de eigen cultuur en gebruiken. Soms kunnen ze reizigers in contact brengen met hun familie of bekenden, waardoor je het land van heel nabij leert kennen.

Vanaf 8 deelnemers wordt deze reis begeleid door een nederlandstalige reisbegeleider. Koning Aap Reizen stelt hoge eisen aan haar reisbegeleiders. Onze reisbegeleiders zijn enthousiast, beschikken over uitgebreide kennis van het land of hebben ervaring in het begeleiden van groepsreizen. Bovendien krijgen nieuwe reisbegeleiders de mogelijkheid tot het volgen van een interne training, waarin o.a. uitgebreid aandacht wordt besteed aan het ter plekke oplossen van problemen, groepsprocessen en communicatie met groepen.

De primaire taak van de reisbegeleiding is - samen met de lokale agent - toezien op de hele logistiek (vervoer en accommodatie). De reisbegeleiding bewaakt dus het vlotte verloop van het programma, terwijl jij erop uit trekt. Daarnaast geven ze allerlei praktische informatie en tips over lekkere restaurantjes, een kleurrijke lokale markt, een prachtig tempeltje dat niet in de reisgidsen staat, een winkel waar je fietsen kan huren…, maar de reisbegeleider is geen gids. Neem dus altijd een goede reisgids mee over je bestemming. Ook organiseert de reisbegeleiding excursies en soms gezamenlijke maaltijden. Deze zijn altijd fakultatief, je hoeft dus niet mee te gaan, conform onze formule van individuele vrijheid. Daarnaast is de reisbegeleiding uiteraard vraagbaak en aanspreekpunt als er problemen zijn. Ziekte, heimwee, paspoort verloren, cultuurschok… de reisbegeleiding staat altijd voor je klaar.

Natuurlijk heeft de reisbegeleiding ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht: door overstromingen of aardverschuivingen kun je niet verder, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisqueerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleiding bemiddelen en op zoek gaan naar een gepast alternatief. Ondanks alle voorbereidingen en de inspanningen van de reisbegeleiding kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleiding hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.



Verzekeringen


Koning Aap Reizen biedt de deelnemers aan haar reizen de mogelijkheid om een annulerings- en reisverzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij Mondial Assistance, 's werelds beste reisverzekeraar. Koning Aap Reizen heeft met Mondial Assistance (het vroegere Elvia) zeer goede ervaringen: zij hebben voor ons een pakket van verzekeringen samengesteld dat aansluit bij het karakter van onze reizen, beschikken over een eigen alarmcentrale die bij eventuele calamiteiten snel en vakkundig optreedt, en handelen uiterst correct en in korte tijd eventuele schadeclaims af. Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en raden we het afsluiten van een annuleringsverzekering sterk aan. In aanvulling tot wat in de brochure op blz. 13 vermeld staat, is het bovenop een verzekering voor medische, S.O.S.- en repatriëringskosten verplicht om ook een bagageverzekering af te sluiten. Onze Selection-verzekering via Mondial Assistance dekt al deze onderdelen. Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap Reizen af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen immers makkelijker op te lossen wanneer de verzekering via Koning Aap Reizen is afgesloten. Bijkomend voordeel: wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan, wordt de kost van de afgesloten Selection-verzekering geheel terugbetaald.

Koning Aap Reizen kan volgende verzekeringen voor je afsluiten bij Mondial Assistance. Als je hier gebruik van wilt maken, kun je dat op het boekingsformulier aangeven.

Koning Aap Selection
= complete annulerings- en reisbijstandverzekering
premie: 5,8% van de reissom

* Annuleringskosten:
- terugbetaling tot 10.000 Euro pp bij ziekte, ongeval, overlijden, herexamen, onvrijwillig ontslag
* Reisbijstand:
- onbeperkte terugbetaling van medische kosten en repatriëring
- opsporings- en reddingskosten tot 3.750 Euro pp
- medische nabehandelingtskosten in België tot 6.250 euro pp
- inlichtingendienst Home Assistance
* Compensatiereis tot 10.000 Euro pp bij vroegtijdige repatriëring
* Bagage:
- terugbetaling tot 2.500 Euro pp bij diefstal, verlies, beschadiging
- tot 500 Euro pp noodzakelijke aankopen bij laattijdige aankomst
*Kapitaal Reisongevallen:
- terugbetaling tot 12.500 Euro pp bij overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval

Koning Aap Jaarverzekering
= Selection voor het hele jaar 
premie: 290 Euro pp per jaar; of 320 Euro voor een familiale premie (2 ouders en alle inwonende kinderen) 

* Annuleringskosten:
- terugbetaling tot 1.800 Euro pp per reis bij ziekte, ongeval, overlijden, herexamen, onvrijwillig ontslag
* Reisbijstand:
- onbeperkte terugbetaling van medische kosten en repatriëring
- opsporings- en reddingskosten tot 6.250 Euro pp
- forfaitaire vergoeding van 50 Euro per dag bij hospitalisatie in het buitenland (vanaf tweede dag)
- medische nabehandelingtskosten in België tot 6.250 euro pp
- inlichtingendienst Home Assistance
* Compensatiereis tot 1.800 Euro pp bij vroegtijdige repatriëring
* Bagage:
- terugbetaling tot 2.500 Euro pp bij diefstal, verlies, beschadiging
- tot 500 Euro pp noodzakelijke aankopen bij laattijdige aankomst
*Kapitaal Reisongevallen:
- terugbetaling tot 12.500 Euro pp bij overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval

Avontuurlijke excursies
Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (zoals raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt. In de polis van Mondial Assistance die je via Koning Aap Reizen kan boeken zijn al deze sporten verzekerd voor bijstand. Gemotoriseerde sporten (Jetski, quadriding ed) zijn enkel verzekerd voor bijstand in de polis exclusive selection. Voor de dekking van kapitaaluitkering bij ongeval zijn wel een aantal van de vermelde sporten uitgesloten. Meer info hierover op aanvraag.

Meer informatie en dekkingsoverzicht? Kijk op www.mondial-assistance.be.



Gezondheid

Vooraleer je op reis vertrekt, dien je je huisarts om advies te vragen i.v.m. de nodige inentingen en medicatie die voor jouw reis van toepassing zijn. Maak ruim een maand voor vertrek een afspraak met een vaccinerende instelling of de huisarts. Het is ook verstandig om een kleine reisapotheek mee te nemen. We raden je aan om je vaccinaties pas te halen, als je zeker weet dat je reis doorgaat.

We bevelen voor deze reis alleszins vaccinaties aan tegen DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus en hepatitis A.  We wijzen er tevens op dat  er een zeker malariarisico is. We willen benadrukken dat deze lijst indicatief is. Koning Aap Reizen heeft geen medische bevoegdheid. Bovendien kunnen medische voorschriften regelmatig veranderen. Koning Aap Reizen verwijst voor de meest correcte en up to date informatie naar de huisarts en naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.



Eten en drinken

Eten:
De eetgewoontes in India verschillen radicaal van die in Europa en de overgang kan soms een probleem zijn. In principe eten Indiërs gezeten op de grond met hun rechterhand van een metalen bord. Alvorens met eten te beginnen wast men handen en gezicht. Ontbijten vóór het tandenpoetsen, of zelfs thee of koffie drinken, vinden ze vies. Veel mensen in India zijn uit religieuze of morele overwegingen strikt vegetarisch en ook eieren vallen buiten hun dieet. Hindoes mogen sowieso geen rundvlees eten. Vegetariërs hebben het eenvoudig in India. Van oorsprong waren zowel de boeddhisten als de hindoes vegetariër. Alleen vis behoorde al langer tot het menu. De Moghuls en de Europeanen moesten er aan te pas komen om vlees tot een integraal onderdeel te maken van de Indiase maaltijd. Nog altijd is een groot deel van de bevolking strikt vegetarisch. De hoeveelheid vlees die wel in rijst en curry's wordt verwerkt, is miniem vergeleken met datgene wat de Europeanen gewend zijn. We raden aan om buiten de gerenommeerde restaurants zo veel mogelijk vegetarisch te eten. Ten eerste kan vlees een bron van venijnige besmettingen zijn, ten tweede houden Indiërs van taai, pezig vlees, je moet wat te kauwen hebben. Als je vlees of kip eet, aarzel dan geen moment als het vlees van binnen rauw is, maar stuur het terug. Van de vleesgerechten zijn de tandoori's en de tikka's aan te raden.

Ontbijt:
Cornflakes, toast, jam, boter en op tal van manieren bereide eieren behoren tot het standaardontbijt van hotels en restaurants. Indiërs ontbijten vaak met idli's (rijstcakes), dosa's (pannenkoekjes), puri badji (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en curd (yoghurt).

Lunch en diner:
In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten. De regionale verschillen zijn groot, maar in alle grote steden kun je naar restaurants die gespecialiseerd zijn in een bepaalde streekkeuken. Overigens zijn die verschillen in het begin voor het westerse palet minimaal, omdat al het eten zo anders is. De maaltijd bestaat in India uit rijst en of broodsoorten met curry's en dhal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met 's werelds meest gecompliceerde specerijenmengsels (tot 25 per gerecht). Dhal is de verzamelnaam van gerechten die gemaakt zijn van linzen en een belangrijke eiwitbron vormen. Naast Indiaas eten kan in grote steden ook vaak Chinees en westers gegeten worden, al zijn de pogingen om Europees eten na te bootsen vaak belabberd. Een reden waarom toeristen slecht tegen het eten kunnen, is omdat ze naar verhouding teveel van de curry's opscheppen en te weinig brood of rijst. Curry's zijn vaak vet en scherp en dienen in kleine hoeveelheden te worden gegeten als smaakmaker bij de koolhydraten.

Snacks:
Buiten de maaltijden om zijn er natuurlijk snacks. Arme Indiërs knabbelen vaak gepofte rijst, gedroogde kikkererwten of pinda's. Belpuri is een geliefde snack van mensen in Bombay en omgeving. Het is gemaakt van linzen, knapperige vermicelli, tomaat, ui en verse koriander. Voor een paar roepies heb je een kleine schotel. Daarnaast zijn er tal van gefrituurde snacks, die vrijwel altijd vegetarisch zijn. Alleen in de duurdere restaurants worden deze tussendoortjes ook met een inhoud van vlees geserveerd. Enkele namen waaronder deze snacks worden aangeboden, zijn: pakora's, gefrituurde balletjes, waarvoor aardappelpuree als bindmiddel wordt gebruikt; samosa's, kleine loempiaatjes met een vulling van aardappel en groente; cutlets, gepaneerde en gefrituurde snacks met uiteenlopende vegetarische vulling.

Leidingwater:
Het water uit de kraan is niet drinkbaar. Je bent aangewezen op mineraalwater of het water dat in middenklasse- en dure hotels en restaurants speciaal wordt aangemerkt als drinkwater. Dit water is gekookt of door een bacteriefilter gehaald. Mineraalwater is verhoudingsgewijs duur (vanaf 10 roepies per liter). Om die reden komt het een enkele keer voor dat flessen worden bijgevuld met water dat niet betrouwbaar is. Let bij aankoop op een goede verzegeling van de fles. IJsblokjes zijn alleen in goede restaurants van zuiver water.

Dranken:
Bij temperaturen van 35 °C of meer schiet de vochtbehoefte omhoog. Bij inspanning kan de innamebehoefte stijgen tot meer dan vijf liter per dag. Een deel daarvan zit in het eten, de rest moet gedronken worden. Tijdens het transpireren raak je naast water ook zouten kwijt, die aangevuld moeten worden. Maak er bij grote hitte een gewoonte van om soep als voorgerecht te nemen. Chai of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd vermengd met veel melk en suiker geserveerd. Wil je het anders, dan kan dat in de betere hotels. Voor koffie geldt hetzelfde. Frisdrank heeft inmiddels overal in India zijn intrede gedaan. De lokale merken zijn vaak wat zoeter dan we gewend zijn. Lekker fris is de fresh-lime soda; sodawater met uitgeperst citroensap. Vermeld erbij of je het drankje zoet, zout of zonder verdere toevoeging (plain) wilt drinken. Dat geldt ook voor een andere lekkere drank, lassi, die vergelijkbaar is met karnemelk. Lassi kan een bron van verkeerde bacteriën zijn. Dit kun je het beste alleen in goede restaurants bestellen. Heerlijke dranken zijn ook ijsthee en ijskoffie, dat laatste eventueel met een bolletje vanille-ijs. Verder zijn vruchtensappen voorradig zoals sinaasappelsap, mangosap, druivensap, papajasap en ananassap. Mango(sap) en ananas(sap) worden soms slecht verdragen en je kunt hiervan het beste niet meer dan een kleine hoeveelheid nemen. Verder kun je een kokosnoot laten openen en het sap opdrinken. Bier is vrijwel overal verkrijgbaar, alleen onder beperkende voorwaarden. Zo hebben veel kleinere hotels geen vergunning. Daar wordt het alleen op je kamer geserveerd. Bier wordt meestal verkocht in grote flessen, hoewel steeds meer grote hotels tapbier schenken. Tot de beste merken behoren Kingfisher, Black Label en Rose Pelican. De prijs van bier is relatief hoog, variërend van 35 rs in een winkel tot 100 rs in een duur hotel. Sterke drank wordt geschonken in bars en verkocht in zogenaamde wineshops. Het zijn goedkope imitaties van bijvoorbeeld whisky, gin en rum. Wie graag wijn drinkt, kan beter een paar flessen naar India meenemen.

Restaurants en andere eetgelegenheden:
In elk dorp in India is wel een klein eettentje waar ze wat lekkers hebben. De eettentjes voor Indiërs zijn heel goedkoop. Soms kun je er al voor een halve euro eten. Niet iedereen zal van deze plekjes gecharmeerd zijn. In hygiënisch opzicht lijken ze niet best. Dat valt in de praktijk meestal wel mee, maar voor veel westerlingen is de oude troep waarmee deze eettentjes zijn gemeubileerd niet stimulerend voor de eetlust. In de toeristenhotels zal regelmatig Indiaas eten worden voorgeschoteld dat meer is toegesneden op westerse tongriemen. Het beste eten wordt bereid in de keukens van lokale families. Laat je de mogelijkheid dan ook niet ontgaan, wanneer je wordt uitgenodigd de maaltijd bij bewoners thuis te gebruiken. Thali's worden in veel restaurants geserveerd. Daarnaast hebben de Chinezen tal van heerlijke schotels waar alleen groenten (en eventueel eieren) in zijn verwerkt.

Fruit:
Een van de grootste attracties van India is het bijna oneindige aanbod van de meest exotische vruchten. Ze komen in tal van kleuren, vormen en afmetingen voor en de ene soort is nog lekkerder dan de andere. Wie dit gebied ontdekken wil, zal zich ook vol overgave moeten storten op het vreemd ogende fruit dat opgestapeld ligt aan de straatkant of wordt aangeboden door vrouwen die hun kostje verdienen met de verkoop op het strand of op straat. Enkele van de heerlijkste vruchten zijn de mango, rambutan, papaja, ananas, koningskokosnoot, zuurzak, jackfruit, mangosteen, doerian en de vele soorten bananen.



Laatste nieuws
Brandstoftoeslag

Gezien de gestegen brandstofprijzen hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen een brandstoftoeslag opgelegd. Wij rekenen deze door aan onze deelnemers.
Afhankelijk van de gebruikte luchtvaartmaatschappij bedraagt deze toeslag op dit moment max. 90 euro pp. (bericht 21 mei 2008)




Algemene informatie

Uitgebreide reisbeschrijving
Van iedere reis hebben we een Uitgebreide Reisbeschrijving samengesteld (wat je nu leest). Hierin vind je aanvullende informatie over het dag-tot-dag-programma, het vervoer, de accommodaties, de mogelijke excursies, bijkomende kosten voor bijv. visa, info over klimaat etc.

Omdat de Uitgebreide Reisbeschrijving later is samengesteld dan de brochure, vind je hier de meest recente informatie met betrekking tot je reis. Mochten er in de loop van het jaar veranderingen plaatsvinden, dan worden deze vermeld op onze website bij 'Laatste Nieuws'. Wij gaan er vanuit dat iedereen die bij ons een reis boekt, bekend is met de inhoud van de Uitgebreide Reisbeschrijving en de eventuele aanpassingen zoals vermeld onder 'Laatste Nieuws'.

Koning Aap-reisformule
Individuele vrijheid, dat is ons visitekaartje. Onze reizen zijn bedoeld voor mensen die tijdens hun verblijf in het buitenland niet alles zelf willen regelen, die ook niet al te sterk aan een dagprogramma gebonden willen zijn en zich niet verplicht willen voelen om altijd alles samen met de groep te moeten doen. 

Koning Aap Reizen daarom koppelt enkel de voordelen van een georganiseerde groepsreis (zoals goede prijzen, gemak, veiligheid, efficientie en mogelijkheid tot gezellig samenzijn) aan een maximale individuele vrijheid. Aangekomen in een plaats op de route ben je vrij om te gaan en staan waar je wil: vrijheid staat voorop, jij bepaalt zelf wat je gaat doen. Je kunt er in je eentje of samen op uit trekken, een reisgezel is immers snel gevonden. Uiteraard geeft de reisbegeleiding allerlei praktisch tips om je vrije tijd zo aangenaam mogelijk te besteden. Ook worden excursies voorgesteld, maar je bent dus nooit verplicht hieraan deel te nemen.

Om je optimaal van de reis te laten genieten, is vervoer en accommodatie reeds op voorhand geregeld. De reisbegeleiding bewaakt het vlotte verloop van de reis terwijl jij erop uit trekt: een fiets huren om het platteland te verkennen, een wandeltocht door de oude stad, theedrinken met de plaatselijke bevolking, het lokale museum bezoeken, aanschuiven bij een verhalenverteller of emails schrijven. Steeds wordt jouw vrijheid gewaarborgd, en kan je een land veel beter leren kennen. Met ons ben je dus écht op reis.



Tot slot

Wij organiseren avontuurlijke reizen naar verre bestemmingen die elk een eigen cultuur, geschiedenis en dagelijkse gebruiken hebben. Dat is precies het aantrekkelijke van reizen: in contact komen met mensen uit een andere cultuur die wonen in een andere natuurlijke omgeving.

Toch heeft dit ook haar 'schaduwkanten'. Niet altijd lopen de zaken zoals wij 'westerse' reizigers dat wensen. Daarom dien je je te realiseren dat het dag-tot-dag-programma zoals we dat hier beschrijven aan veranderingen onderhevig kan zijn. Een reservering blijkt in een hotel niet goed verwerkt te zijn, bestelde treinkaartjes worden niet afgeleverd, het primitieve guesthouse is wel heel primitief, de weg die de vorige reis nog in goede staat was, is nu onbegaanbaar, de afgehuurde landcruiser krijgt wel heel vaak motorpech en van een rijtijdenbesluit heeft de chauffeur al helemaal niet gehoord. Net tijdens jouw reis gaat de tent kapot en is het even behelpen, je had je zo verheugd op de beschreven ontmoeting met nomaden maar helaas waren ze net verder getrokken en ook de sneeuw op de bergtoppen was al gesmolten.

We schrijven dit niet op om je te ontmoedigen om te reizen. Wel is het verstandig om je vooraf te realiseren dat flexibiliteit, incasseringsvermogen en het achterlaten van je 'westerse bril', gewaardeerde eigenschappen zijn bij het maken van een avontuurlijke reis. Alleen zo zul je kunnen genieten van je ontdekkingsreis!

Op onze reizen zijn de Algemene voorwaarden van de Geschillencommissie vzw van toepassing m.u.v. onze bijzondere voorwaarden (zie onze brochure). De inhoud van onze uitgebreide reisbeschrijvingen kan afwijken van de informatie in onze algemene brochure. In zo'n geval is de beschrijving in onze uitgebreide reisbeschrijving bindend.

Hoewel wij veel aandacht besteden aan het uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mede te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen na afloop van de reis niet in behandeling kunnen worden genomen door ons.

Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk vier weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

Wij garanderen dat we onze prijzen tussentijds niet verhogen als gevolg van valutaschommelingen. Veranderingen in de kosten van bijvoorbeeld de luchthavenbelastingen, de visa, de kosten van vliegtickets en brandstoftoeslagen worden wel doorberekend.

In onze Uitgebreide Reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen zoals bekend op 15 december 2004. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden. Daardoor moet bijvoorbeeld het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website onder 'Laatste Nieuws'.



Contactgegevens

Koningin Elisabethlaan 45
9000 Gent
Tel: (00 32) 09 234 13 11
Fax: (00 32) 09 233 52 92
E-mail: info@koningaap.be

Geopend van maandag tot en met vrijdag
van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur
woensdag doorlopend van 09.00 uur tot 20.00 uur (enkel van januari tot en met juni)

LIC. A6083 H.R.G. 0859878670
BTW-nummer 859.878.670
Bankrekening 735-0072422-48
Aangesloten bij de VVR en het VSR