Koning Aap logo
Mexico, Guatemala, Honduras en Belize

Mysterieuze schatten langs de Mayaroute
  • Slenter over kleurrijke indianenmarkten
  • Verblijf jungle Tikal
  • Relaxen op tropisch eilandparadijs
  • REISTYPE : EXPLORE
Inhoudsopgave
  • Kaartje
  • Welkom
  • Reisplan
  • Enige achtergrondinformatie
  • Karakter van de reis
  • Dag-tot-dag-programma
  • - Zakgeld
    - Reissom inbegrepen en niet inbegrepen
    - Maaltijden
    - Gezamelijke uitgavenpot
  • Reisdocumenten
  • Vervoer
    - Internationale vluchten
    - Vervoer ter plekke
  • Accommodatie
  • Geldzaken - Fooien
  • Excursies
  • Klimaat
  • Bagage & kleding
  • Gezondheid
  • Verzekeringen
  • Cultuurverschillen
  • Electriciteit
  • Eten & drinken
  • Foto & film
  • Taal
  • Tijdsverschil
  • Laatste nieuws
  • Algemeen
    - Uitgebreide reisbeschrijving
    - Reisformule
    - Reisbegeleiding
  • Tot slot
  • Contactgegeven
Kaartje

Welkom

Koning Aap Reizen wil je graag welkom heten op een van onze mooie reizen. Individuele vrijheid is onze manier van reizen: het transport en de accommodaties zijn gereserveerd maar jij bepaalt zelf waar je eet en op welke excursie je meegaat. Bereid je goed voor, stel je onderweg flexibel op, maar voel je nooit verplicht om op te trekken met de groep. De reisbegeleider staat je tijdens de reis bij met woord en daad maar is geen gids. Met ons ben je dus echt op reis.



Reisplan
DagRouteSlaapplaatsVervoer
1.Vertrek België/ Aankomst Cancun - ValladolidValladolidVliegtuig/bus
2.Valladolid - Merida via Chichén ItzáMéridaOpenbare bus
3.MéridaMéridaOpenbare bus
4.Mérida - PalenquePalenqueOpenbare bus
5.PalenquePalenque
6.Palenque - San Cristóbal de las CasasSan Cristóbal de las CasasOpenbare bus
7.San Cristóbal de las CasasSan Cristóbal de las Casas
8.San Cristóbal de las CasasSan Cristóbal de las Casas
9.San Cristóbal de las Casas - PanajachelPanajachelEigen bus
10.Panajachel (Chichicastenango)Panajachel
11.Panajachel - AntiguaAntiguaEigen bus
12.AntiguaAntigua
13.Antigua - CopánCopánEigen bus
14.CopánCopán
15.Copán - Lívingston via Puerto BarriosLívingstonBus/boot
16.Lívingston - Tikal via Rio DulceTikalBoot/bus
17.TikalTikal
18.Tikal - Caye CaulkerCaye CaulkerBus/boot
19.Caye CaulkerCaye Caulker
20.Caye Caulker - TulumTulumBoot/bus
21.TulumTulumBus
22.Tulum - Cancun - BelgiëvliegtuigVliegtuig/bus
23.Aankomst BelgiëVliegtuig
Koning Aap Reizen - écht op reis


Enige achtergrondinformatie

Land en landschap: 

Mexico en Guatemala behoren tot de aantrekkelijkste bestemmingen in Latijns-Amerika. Het gebied kent een grote diversiteit aan landschappen en bezit een rijke cultuur. Stadjes als San Cristóbal de las Casas (in Mexico) en Antigua (in Guatemala) zijn een erfenis uit de tijd van de Spaanse overheersing. Barokke kerken, rustieke pleinen, groene parken, eeuwenoude kloosters en koloniale woningen bepalen hier het aanzicht. Het gebied waar wij doorheen reizen is overwegend arm. Met name in de bergen en de Guatemalaanse laaglandjungle wonen veel Maya-Indianen die in hun religie nog eeuwenoude goden vereren. De Maya's hebben tal van archeologische cultuurschatten achtergelaten in de bergen en jungles van Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. Tijdens deze hotelrondreis zie je de mooiste tempels en piramides van hun oude cultuur. Prachtig is ook de contrastrijke bevolking: de Latino's in hun elegante koloniale stadjes, de kleurrijke Indianen en langs de kust de creolen. Vooral de tientallen vulkanen maken het berggebied van Guatemala spectaculair, maar ook de laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Belize en Mexico zijn een lust voor het oog. Deze tocht is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking.

Mexico heeft een oppervlakte van 1.972.547 km². Het land maakte ruim drie eeuwen lang deel uit van het Spaanse koloniale rijk en is al sinds 1824 een republiek. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde Staten, in het zuidoosten aan Guatemala en Belize. Aan de oostkust liggen de Golf van Mexico en de Caraïbische Zee en aan de west- en zuidkust ligt de Grote Oceaan. Het gebied dat we in Mexico zullen bezoeken ligt in het zuiden (de deelstaat Chiapas) en oosten van het land (het schiereiland Yucatàn). De oostkust van Yucatàn ligt aan de Caraïbische Zee en kent schilderachtige stranden. Het vlakke Yucatàn heeft een tropisch savannelandschap tot aan het noordelijke topje, waar een droge regio is. Het noordelijke deel van Chiapas, waar Palenque ligt, bestaat uit laagland en lage heuvels en is dun bevolkt. Voor het overige deel bestaat Chiapas uit bergen en vulkanen tot aan de grens met Guatemala. Je ziet veel tropisch regenwoud, maar ook milpas ( kleine maïsvelden) en bananenplantages.

Guatemala beslaat een oppervlakte van 109.000 km²  en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Bij het plaatsje Lívingston in het oosten, grenst de republiek aan de Caraïbische Zee; de zuidkust ligt aan de Grote Oceaan. Het landschap is bergachtig en vooral de tientallen (soms nog actieve) vulkanen maken het berggebied spectaculair. De provincie El Petén kent een uitgestrekte laaglandjungle, waarin de archeologische vindplaats Tikal prachtig gesitueerd ligt. In die jungle leven veel dieren: neusbeertjes, jaguars, herten, slangen, vogels, poema's en apen. De wonderschone, maar zeldzame quetzal is Guatemala's nationale vogel.

Belize, het voormalige Brits Honduras, is een flink stuk kleiner dan beide eerder beschreven landen. De oppervlakte is 22.965 km². Het deelt zijn grenzen met Mexico in het noorden en Guatemala in het westen (de rechtsgeldigheid van deze grenzen wordt door Guatemala betwist). Belize bestaat voor de helft uit jungle, de rest is landbouwgrond en moeras. Dertig kilometer vanaf het vasteland is 's werelds tweede grootste barrièrerif. Ons bezoek aan Belize bestaat hoofdzakelijk uit het bezoek aan Caye Caulker, een koraaleiland dat deel uitmaakt van het 290 km lange barrièrerif voor de kust. Caye Caulker is 7 km lang en 600 m breed. Mangrovestruiken bedekken veel van de kustlijn en palmbomen voorzien je van schaduw. Je kunt er duiken, snorkelen en vissen. Het koraal en de tropische vissen zijn erg mooi.

Honduras (112.492 km²) is van alle landen waar we komen het meest oostelijk gelegen land. De hoofdstad heet Tegucigalpa. Honduras grenst in het zuiden aan El Salvador en in het oosten aan Nicaragua. In het westen deelt het de grens met Guatemala. Het is nog steeds een van de minst ontwikkelde en minst geïndustrialiseerde landen van Centraal-Amerika. In dit land bezoeken we het magnifieke Maya-complex Copàn. De niet geringe overblijfselen liggen in een weelderig groen landschap, 11 km van de grens af, bij het provinciale dorp Copàn Ruinas. Je kunt ook een tabaksfabriek bezoeken in het dorp Santa Rosa de Copàn.

Archeologische plaatsen:
De huidige Indianen zijn directe afstammelingen van de bouwers van de antieke religieuze centra die je o.a. in Chichén Itzà, Palenque, Copàn, Tikal en Tulüm kunt bezichtigen. Deze archeologische plekken -de belangrijkste in het hele gebied - bewaren de erfenis uit een rijk verleden. Zij zijn de stille getuigen van ruim 2700 jaar beschaving. Beroemd zijn de vele tempels en piramides die hier te bezichtigen zijn. In de vele musea staan de gevonden kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.
Een schitterend complex dat je kunt bezichtigen is Chichèn Itzà in Mexico. Je ziet spectaculaire ruïnes die zich uitstrekken over 30 ha. De oude stad wordt geheel beheerst door de piramide Kukulkàn (de Spanjaarden noemden het indrukwekkende bouwwerk El Castillo). Het bestaat uit negen terrassen met daarop een tempel. Er gaan trappen met ieder 91 treden naar de top aan elk van de vier zijden. El Castillo was opgedragen aan de zon en werd voor grote plechtigheden gebruikt. Er loopt een brede weg van de piramide naar de heilige offerbron, waar ook mensen geofferd werden. Een bezoek waard zijn ook de Tempel van de Jaguars en de Arenden en de Tempel met de Duizend Zuilen. Chichén Itzà is open van 8.00 tot 17.00 uur.
Een ander belangrijk complex in Mexico is Palenque. Omringd door een emeralden jungle, ligt Palenque schitterend gesitueerd en de Maya-architectuur en decoraties zijn er prachtig. Het is een van de mooiste, grootste en best bewaarde Mayasteden. Datgene wat je ziet is slechts een fractie van de oorspronkelijke stad. Het grootste gedeelte zit nog verborgen onder het groen. Potscherven bewijzen dat de vindplaats al meer dan 1500 jaar geleden bewoond was. De glorietijd van Palenque was van 600 tot 800 na C., toen de pleinen en gebouwen van deze Mayastad werden gebouwd. In de Tempel van de Inscripties ontdekte de archeoloog Alberto Ruz in 1952 een geheime gang, die leidde naar de grafkamer van de Mayapriesterkoning Pakal. Voorheen werd aangenomen dat een Maya-piramide enkel een ceremoniële functie (cultus- en offerplaats) had, en geen begraafplaats was, zoals in Egypte. Deze zienswijze bleek dus niet te kloppen! De ruïnes zijn toegankelijk van 8.00 tot 17.00 uur. Zorg dat je stevig schoeisel (en evt. een zaklamp) bij je hebt.

Copàn (Honduras) kende een lange bloeiperiode tussen 465 en 822 na C. en had machtige heersers met namen als 18 Konijn. Waarom deze beschaving instortte rond 900 na C. is nog steeds een raadsel. Maar wetenschappers vermoeden (en zijn het er meer en meer over eens) dat voedseltekorten de oorzaak waren. De inwoners trokken weg en de tempels raakten overwoekerd. De belangrijkste bouwwerken zijn: de Gran Plaza (ceremoniële hof), de balspelplaats, de 60 treden tellende Trap met de Hiërogliefen (met daarop de langste Mayatekst ter wereld), de Acrópolis en de Tempel van de Inscripties. Er staan prachtig bewerkte stèles, drie meter hoge steenkolossen met gezichten van mensen en dieren. Ze stellen de heersers van Copàn voor. Inscripties op die kolossen vertellen verhalen over de heldendaden van de heerser, zijn geboorte-, huwelijks- en sterfdatum. Copàn is geopend van 8.00 tot 16.00 uur. Het is verstandig vroeg op pad te gaan, vanwege de hitte. Er is een nieuw archeologisch museum geopend in de buurt van de ruïnes. Hier vind je een indrukwekkende en getrouwe replica op ware grootte van de tempel Rosalila, die je in werkelijkheid via een ondergrondse tunnel onder piramidetempel 16 aantreft.

Tikal (Guatemala) is misschien wel mooiste van de oude Mayasteden die we bezoeken. De locatie in de jungle van het gelijknamige nationale natuurpark maakt de ligging uniek. Torenhoge piramides rijzen tot 64 meter uit boven het bladerdak, terwijl brulapen krijsend door de takken swingen en kleurrijke vogels, als de toekan, de kolibrie en verschillende parkieten van boom tot boom vliegen. Misschien zie je hier de roodgroene quetzal of enkele van de grappige neusbeertjes. De dichte vegetatie bestaat uit diverse boomsoorten zoals ceiba's, ceders, chicozapotebomen, palmbomen, varens en lianen. In dit gebied zijn ruim drieduizend bouwwerken ontdekt, waaronder veel tempels, paleizen, balspeelplaatsen, woningen en offerplaatsen. De belangrijkste gebouwen in Tikal zijn vrijgemaakt van begroeiing en gerestaureerd. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf enorme tempels, waarvan Tempel I (van de grote jaguar) en tempel II (van de maskers) het opvallendst zijn. Het uitzicht vanaf tempel IV (van de tweekoppige slang) is een absoluut hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) en zeer de moeite waard! Ook vanaf de piramide bij Mundo Perdido (Verloren Wereld) heb je een schitterend uitzicht. Dit gedeelte heet Mundo Perdido omdat archeologen in 1982 bij opgravingen in steen gegraveerde afbeeldingen van homoseksuele handelingen aantroffen. Tikal werd nog voor het begin van onze jaartelling gebouwd en werd ongeveer 900 jaar later voorgoed verlaten. In 1979 verklaarde de Unesco Tikal tot cultureel erfgoed van de wereld. Als je Tikal bezoekt, draag dan schoenen met een goed profiel en neem een zaklamp mee om tempelkamers en ondergrondse tunnels te kunnen bekijken.

Bevolking: 

Mexico
telt nu bijna 100 miljoen inwoners, waarvan er alleen al in de hoofdstad Mexico City zo'n 20 miljoen wonen. Het is daarmee qua bevolkingsaantal waarschijnlijk de grootste stad ter wereld. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit mestiezen (kleurlingen met Indiaanse en blanke voorouders), circa 90%. De indígenas (Indianen of Native Americans) vormen ongeveer 10% van de bevolking. Zij staan op de laagste trede van de maatschappelijke ladder. De officiële taal is Spaans, de moedertaal van de meeste Mexicanen. Dan zijn er ook een heleboel mensen die een Indiaanse taal spreken. Er worden in Mexico meer dan 50 Indiaanse talen gesproken, waaronder Nàhuatl (de taal die de Azteken spraken), Yucatàn-Maya, Huichol, Mixteeks, Zapoteeks en Otomí.

Guatemala heeft ruim 12 miljoen inwoners. De bevolking is samengesteld uit Indianen (afstammelingen van de Maya's), Latino's (mestiezen en Indianen met een westerse levensstijl), blanken en Garífuna's. De Indianen spreken ook hier liever over zichzelf als naturales of indígenas (inheemsen). Vijfhonderd jaar lang werden de indígenas onderdrukt en uitgebuit en tot op de dag van vandaag is dat nog steeds het geval. Ze houden vast aan hun eigen waarden en normen (costumbres), die tot uiting komen in hun taal, religie, klederdracht en levenswijze. De Garífuna vormen slechts 1% van de bevolking hier en wonen voornamelijk in Lívingston. Hun cultuur is een combinatie van de Caraïbische, Spaanse en Afrikaanse cultuur. Qua ras zijn ze vooral Afrikaans. De talen die in Guatemala gesproken worden zijn Spaans, Garífuna en 21 Mayatalen.

Belize heeft slechts 250.000 inwoners. De grootste stad Belize City neemt er daarvan zo'n 80.000 voor haar rekening. De officiële hoofdstad is Belmopan, maar daar wonen slechts ca. 5000 mensen, voornamelijk regeringsfunctionarissen en buitenlandse diplomaten. Een groot deel van de bevolking in Belize is van Afrikaanse afkomst (Creolen, Garífuna); verder kom je mestiezen tegen, indígenas, Chinezen en mennonieten. Op Caye Caulker leven 800 permanente bewoners. In tegenstelling tot de andere landen die we op deze reis bezoeken is de officiële taal in Belize het Engels. Toch spreken veel mestiezen enkel Spaans, en de Creolen en indígenas hun talen.

Honduras telt ruim 6 miljoen inwoners, waarvan ruim 20.000 in Copàn Ruinas. Er wordt in hoofdzaak Spaans gesproken. In de omgeving van Copàn Ruinas wonen nog een aantal Chorti-Indianen, maar zij spreken niet meer hun eigen taal.

Indianen:
In verscheidene streken die we op deze reis bezoeken zul je in contact komen met de Indianen. De Indianen spreken liever over zichzelf als naturales of indígenas (inheemsen). Vooral Guatemala staat bekend om de grootste Indiaanse bevolkingsgroep van alle Latijns-Amerikaanse landen. Deze afstammelingen van de Maya's leven volgens hun eeuwenoude tradities en dragen vaak nog hun kleurrijke traditionele klederdracht. De kleding van de Indiaanse bevolking verschilt in kleuren, weeftechnieken, motieven en versieringen. De kleding van de vrouw bestaat uit de huipil (blouse, met vaak een mooi geborduurde halsopening) en een refajo (rok), die door een faja (ceintuur) opgehouden wordt. Sieraden als zilveren oorbellen of halssieraden completeren het geheel. Ook mannen gaan vaak nog traditioneel gekleed in een camisa (hemd) met daarop een saco (kort jasje) en daaronder een broek. De markten zijn enorm bont, zeker als Indianen uit allerlei dorpen elkaar ontmoeten, want de verschillende dorpen kennen ook verschillende klederdrachten. De diverse Maya-volken spreken ieder hun eigen taal en kunnen elkaar vaak niet verstaan. In Mexico zijn er o.a. de Tzotzil-, Tzeltzal- en Chol-Indianen. In Guatemala wonen o.a. de Quichés, de Mams, de Kekchís, de Cakchiquels en Tzutuhils.

Godsdienst:
Een Maya-Indiaan is over het algemeen diep religieus. Magische religieuze handelingen bepalen zijn levensloop. Hij voelt zich afhankelijk van bovennatuurlijke krachten en tracht de goden tevreden te stellen door offers en gebeden. De Indiaan ervaart een grote verbondenheid met de natuur; zo heeft iedereen een beschermdier (nahual) en vinden de meeste ceremonies en rituelen plaats op de top van een heuvel of berg, die als heilig wordt beschouwd.
Ten noorden van het meer van Atitlàn (o.a. in Chichicastenango) wonen de Quichés, de grootste Indiaanse bevolkingsgroep in Guatemala. Hun belangrijkste boek is de Popol Vuh en de mythische verhalen daarin worden elke Quiché-Indiaan van jongs af bijgebracht. De Quichés hanteren nog een waarzegkalender, de leidraad voor het leven. Tovenaars of zieners (chuchkajaus) bemiddelen tussen de mensen en de goden. Een pasgeboren kind krijgt een beschermdier toegewezen die zijn ziel zal beschermen.
Er is een versmelting ontstaan van het traditionele inheemse geloof en het katholieke geloof, dat de Spanjaarden meebrachten uit Europa. Dit samengaan van religieuze gebruiken wordt aangeduid met de term sincretismo. Bij de processies tijdens belangrijke feestdagen bijvoorbeeld, worden de katholieke heiligenbeelden gehuld in Indiaanse kledij meegedragen. Vooral in Chichicastenango is de synthese van de Indiaanse en de katholieke geestelijke wereld heel goed zichtbaar. Indrukwekkend is het gebeuren rond de katholieke kerk Santo Tomàs, waar vrouwen op de trappen offerbloemen verkopen en waar hars wordt verbrand om de goden te eren. Je ruikt de wierook en eenmaal binnen in de kerk heerst een mystieke sfeer, met brandende kaarsen en biddende mensen. Turkaj is er de god van de vruchtbaarheid en lijkt op de maïsgod van de oude Maya's. Bij zijn afgodsbeeld even buiten het dorp worden dennennaalden, rozenblaadjes, wierook, sterke drank en soms een kip geofferd. Zieners die gebruik maken van de zwarte of witte magie hangen vaak rond bij de afgodsbeelden. In Santiago Atitlàn (aan het Meer van Atitlàn) wonen de prachtig geklede Tzutuhil-Indianen. Daar is een heel bijzondere religieuze figuur. Zijn naam is Maximón (spreek uit Masjimon), een soort vogelverschrikker in westerse outfit. Hij vertegenwoordigt het kwaad en wordt vereerd en verzorgd door de religieuze broederschappen van Santiago Atitlàn. Er wordt beweerd dat Maximón een mix is van oude Mayagoden, de veroveraar Pedro de Alvarado en de bijbelse Judas. Zieners voeren hier rituelen uit in de schaars verlichte, rokerige ruimte. Maximón heeft zijn eigen kledingkist, krijgt sigaretjes in zijn mond gestopt en drank naar binnen gegoten.



Karakter van deze reis

Deze landen op de Mayaroute hebben reizigers veel te bieden op het gebied van natuurschoon, bevolking en cultuur.

In Mexico en in Guatemala vind je ruige bergen, diepe kloven, uitgestrekte vlakten, tropische regenwouden en witte stranden. In beide landen liggen duizenden ruïnes van steden, tempels en piramiden, het culturele erfgoed van oude beschavingen als de Maya's, Tolteken, Zapoteken en Azteken. De Spaanse overheersing in deze landen duurde zo'n drie eeuwen en liet prachtige kerken en kloosters na. Het indiaanse verleden is nog springlevend. In Guatemala wonen zo'n vijftig indianengroepen, elk met haar eigen kleurrijke tradities en gewoonten. Deze mengeling van oude Spaanse en indiaanse invloeden geven aan Mexico en Guatemala een typisch eigen karakter.

Je bezoekt een aantal opgravingen zoals die van Palenque en Tikal (Maya's) en Chichen Itzà (Tolteken en Maya's). Op de kleurrijke markten van San Cristóbal en Chichicastenango en in de dorpjes rond Lago Atitlàn ontmoet je de Indiaanse bevolking in hun verschillende klederdrachten. Tijdens de boottochtten door de bergkloof Sumidero en de Rio Dulce geniet je van de rijke tropische natuur. Vanuit je motorboot zie pelikanen, witte reigers en ibissen. Er is ruimschoots de tijd voor een aantal wandelingen, bijvoorbeeld in de jungle rond Palenque en Tikal of in de hooglanden van Guatemala. Je bepaalt zelf of en hoe lang je wilt wandelen. De schitterende, rijk bewerkte Spaans-koloniale architectuur zien we in de steden San Cristóbal de las Casas, Mérida en Antigua.

Belize heeft een geheel eigen karakter. Het is het dunst bevolkte land van Midden-Amerika. Overal hangt dan ook een rustige en ontspannen sfeer. Op Caye Caulker is het heerlijk uitrusten. Je kunt er zwemmend, snorkelend of duikend de diverse kleurrijke tropische vissen bij het lange koraalrif bewonderen. Zeil- en vistochten behoren ook tot de mogelijkheden.

In Honduras zul je twee nachten blijven om de Mayaruïnes bij Copàn te bezoeken, waar je de beroemde Trap der Hiëroglyfen kan bezichtigen.

In iedere plaats heb je voldoende de tijd om zelf invulling aan je verblijf te geven. Er zijn een aantal wat langere reisdagen, maar de reis is prima doenbaar voor iedereen met een normale conditie en een flexibele instelling. In Midden-Amerika lopen zaken soms eenmaal anders dan we in België gewend zijn.



Uitgebreid dag-tot-dag-programma

Dag 1  Vertrek België/ Aankomst Cancun - Valladolid
Je reist per trein vanuit om het even welk Belgisch treinstation naar de luchthaven van Schiphol (Amsterdam), van waaruit je rechtstreeks naar Cancun vliegt. Het treinticket naar Schiphol (heen en terug) is inclusief de prijs van de groepsreis.

Bij aankomst op het vliegveld van Cancun word je opgewacht door de reisbegeleiding. Onze eigen bus rijdt je in ongeveer anderhalf uur naar Valladolid. In dit typische latino-stadje kan je alvast wennen aan de latino-sfeer. Valladolid is tevens een prima uitvalsbasis voor de schitterende Maya-site Chichén Itzá.

Dag 2  Valladolid - Merida via Chichén Itzá
Onderweg naar Mérida, bezoeken we Chichén Itzá. De ruïnes van deze majestueuze-mayastad, gesticht in het jaar 432 na Christus gesticht, bestaan uit indrukwekkende piramides, tempels, paleizen en een sportveld waar het balspel 'pelota' werd gespeeld. De verliezer moest het spel vaak met de dood bekopen! De mooiste tempel op het uitgestrekte complex is 'El Castillo'. Vanaf de top van deze 25 meter hoge piramide, die de Maya-kalander symboliseert, heb je een formidabel uitzicht over Chichén Itzá en de omringende jungle. In het hart van de piramide kun je via een steile trap naar boven klimmen om de bekende rode jaguar met de groene jaden ogen te zien.

Dag 3  Mérida
Mérida is de hoofdstad van Yucatán. De Plaza Mayor is het historisch centrum van Mérida. Dit centraal gelegen plein, schaduwrijk en omringd met arcades, is omgeven met verschillende Spaans-koloniale monumentale panden. 's Avonds is het park een aangename plek om te vertoeven. Vaak treden er muzikale ensembles op.
Ook vind je er enkele kathedralen en musea. Maar je kunt ook heerlijk door de stad dwalen door kronkelende straatjes vol bontgeschilderde huizen, langs kleine kroegjes, markten en sfeervolle restaurants.

Dag 4  Mérida - Palenque
Vandaag onderneem je een lange busrit van ongeveer tien uur naar Palenque. Je rijdt langs de Golf van Mexico door de laagvlakte van Yucatán, een warm gebied begroeid met laag geboomte en struikgewas. Aan het einde van de namiddag kom je aan in Palenque, een gezellig stadje dat grotendeels bestaat uit een centraal plein en één hoofdstraat met souvenirwinkels, kleine taco-tentjes, gezellige restaurantjes en barretjes. Een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de Mexicaanse keuken.

Dag 5  Palenque
Je hebt de hele dag de tijd om de in het oerwoud gelegen ruïnes van Palenque te bezoeken. Al vanuit de verte zie je de piramides, tempels en paleizen hoog boven het tropische regenwoud uitsteken. In de ochtend, als de piramides half verscholen zijn door de laaghangende nevel, zal je direct vervuld zijn van de mystiek van deze plaats. De tempels, die in vroeger tijden felrood van kleur waren, zijn versierd met Mayadecoraties. Via de binnenkant daal je weer af naar de nog steeds intacte graftombe van een Mayapriester. Vanaf de top heb je een weids uitzicht over de boomtoppen van het tropisch regenwoud. Je kan hier makkelijk de hele dag besteden door in het oerwoud de nog gedeeltelijk verscholen ruïnes te gaan ontdekken. Je kunt ook het kleine museum bij de ruïnes met een bezoek vereren. Wie wil kan in de namiddag ook een excursie maken naar Misol Ha, een 35-meter hoge waterval, en naar de watervallen en stroomversnellingen van Agua Azul. Hier kan je zwemmen en genieten van de prachtig turkoois gekleurde poelen en de omringende jungle.

Dag 6  Palenque - San Cristóbal de las Casas
Je rijdt door een berglandschap, begroeid met pijnboombossen en orchideeën, in ongeveer vijf uur naar het op 2100 meter hoog gelegen San Cristóbal de las Casas.

Dag 7  San Cristóbal de las Casas
San Cristóbal de las Casas is een sfeervolle plaats gelegen in de hooglanden van de Chiapas-regio. Urenlang kun je ronddwalen door de straten met pastelkleurige huizen en oude Spaans-koloniale gebouwen en over kleurrijke markten waar indianen uit de wijde omgeving hun handelswaar aanbieden. Ben je geïnteresseerd in Chiapas dan is een bezoek aan Na Bolom zeker de moeite waard. Iedere morgen prijzen de Tzotzil- en Tzeltal-indianen op de kleurrijke markt hun waren aan. De meeste spreken nog hun eigen taal en dragen authentieke kleding.

Dag 8  San Cristóbal de las Casas
Met een dagexcursie kun je de dorpjes San Juan Chamula en Zinacantán bezoeken. Dit laatste plaatsje staat bekend om haar typische klederdracht die je vaak bij mensen thuis kunt kopen. In San Juan Chamula wonen vooral Tzotzil-indianen. In hun kerk is duidelijk zichtbaar hoe het katholicisme van de voormalige Spaanse overheersers zich in de loop der eeuwen heeft vermengd met de oude Mayarituelen. De indianen zitten vaak in groepjes te bidden, geknield op de stenen vloer die met gras bedekt is. De vaak tientallen brandende kaarsjes geven het 'huis van God' een sereen karakter. Een andere mogelijke excursie gaat naar de Sumiderokloof. In een kleine boot vaar je op de Río Grijalva door de smalle, kilometerlange kloof terwijl de rotsen zo'n 1000 meter boven je uit torenen. Witte reigers, pelikanen, krokodillen en vleermuizen houden de boot angstig in de gaten.

Dag 9  San Cristóbal de las Casas - Panajachel
Bij de grens met Guatemala staat onze eigen bus je op te wachten. Tot en met dag 18 staat deze bus ons ter beschikking. Je rijdt de westelijke hooglanden van Guatemala in, het thuisland van tal van indiaanse Maya-gemeenschappen met hun eigen traditionele leefwijze. Via een kronkelende weg langs akkers met suikerriet en maïs, klim je tot 3500 meter hoogte. Je passeert diverse kleine karakteristieke dorpen. Tegen de avond zal je aankomen in Panajachel, een dorpje gelegen aan het Meer van Atitlan (1560 meter).

Dag 10  Panajachel (Chichicastenango)
Vandaag is het zondag en dus bezoeken we de bekende markt van Chichicastenango. Van heinde en verre komen de Quiché-indianen, de meest pure afstammelingen van de Maya's, te voet en op vrachtwagens naar deze markt om vee, bloemen, gewassen, fruit, houten maskers en nog veel meer te verhandelen. De klederdracht van de Quiché-indianen wordt voornamelijk in ere gehouden door de vrouwen die bijna allen 'huipiles' dragen. Dit zijn kleurrijke blouses waarvan de bloemen of geometrische figuren rondom de kraag nog vaak met de hand zijn geborduurd. De Santo Tomás-kerk mag je alleen binnen via een zij-ingang. Er heerst een speciale, wat mystieke sfeer door de vele brandende kaarsen en de bloembladeren die op de vloer zijn gestrooid als offer aan een Maya-god. Ook het immense Campo Santo-kerkhof, gelegen aan de rand van het dorp, met zijn in vele kleuren geverfde grafstenen en graftombes, is een bezoek waard. Te midden van een serene rust zie je hoe nabestaanden hun niet rijk bedeelde dierbaren onder witgekalkte heuvels begraven en hoe de rijken zijn bijgezet in grote, pompeuze mausolea. In de namiddag kan je nog wat rondslentern in Panajachel zelf. Panajachel is een dorpje vol restaurants, hotels en souvenirwinkeltjes. Je kan hier op een terras met een cocktail in je hand de zonsondergang over het Atitlan-meer aanschouwen met de imposante vulkanen op de achtergrond.

Dag 11  Panajachel - Antigua
Met de boot kun je vanuit Panajachel het meer oversteken naar de dorpjes San Pedro (aan de voet van de gelijknamige vulkaan) en Santiago de Atitlán. De dorpjes ademen een geheel eigen sfeer uit, niet in het minst door de fraaie, kleurrijke kleding van de bewoners. In de namiddag rij je met de eigen bus verder naar Antigua, de voormalige hoofdstad van Guatemala. Antigua is in het verleden vaak door natuurgeweld geteisterd. Een aantal keren is het getroffen door aardbevingen, waarna de regering besloot een nieuwe hoofdstad te bouwen : Guatemala City. Antigua ligt op 1530 meter boven zeeniveau en behoort tot de meest sfeervolle koloniale steden in Midden-Amerika. Al lopend op de met kasseien geplaveide straten kom je steeds weer kloosters, kerken en gebouwen in Spaans-koloniale stijl tegen. De meeste kerken zijn fraai gedecoreerd zoals 'La Merced' en 'San Francisco'. Andere kerken en gebouwen zijn door de talrijke aardbevingen veranderd in ruïnes. Antigua is ook de bakermat van de jade-industrie. Bij een-bezoek aan een van de jadefabriekjes kan je de kostbare stenen in allerlei kleurschakeringen bewonderen, van groen tot grijs en van zwart tot goud. Op adem komen doe je in één van de restaurantjes of cafeetjes met prachtige binnentuinen.

Dag 12  Antigua
Een hele dag staat ter beschikking om dit prachtige koloniale stadje te verkennen. Wie meer van avontuur houdt, kan één van de vulkanen beklimmen die Antigua omringen. De tocht naar de Pacaya-vulkaan is pittig, vooral het laatste stuk tot aan de kraterrand, waarbij je door vulkanisch zand en los gesteente klimt. De vulkaan is nog steeds actief en mogelijk zie je de kokende lava die uit de kegel omhoog wordt gestuwd. De uitzichten zijn bij helder weer overrompelend.

Dag 13  Antigua - Copán
Je verlaat de hooglanden en rijdt via Guatemala-stad naar Copán in Honduras. Een afwisselende tocht van ongeveer zeven uur door een bergachtig landschap. Copán zelf is een kleine stad met een centraal plein waaraan een mooie koloniale kerk staat.

Dag 14  Copán
De reden van ons korte verblijf in Honduras is natuurlijk het Mayacomplex Copán. Ooit floreerde hier een grote indiaanse stad, die haar bloeiperiode kende tussen 250 en 900 na Chr. en in die tijd uitgroeide tot een belangrijke militaire en commerciële stad. De mooiste bezienswaardigheden, waar Copán bekendheid aan ontleent, dateren vooral uit de periode 600-800 jaar na Chr. Nog steeds is niet bekend waarom deze beschaving rond 900 na Chr. plotseling verdween. De overblijfselen zijn echter niet gering :-piramides, tempels, balspelplaatsen en de uiterst boeiende stèles. De drie meter hoge afbeeldingen in steen zijn uniek in hun soort: afbeeldingen van figuren en dieren en koninklijke portretten met inscripties van geboortedata, huwelijken en overlijdensdata. Een ander hoogtepunt is 'de trap der hiëroglyfen', één van de spectaculairste schatten van Copán: 72 treden overdekt met inscripties waarvan 70 procent inmiddels ontcijferd is. Je hebt hier de hele dag de tijd om rond te dwalen.

Dag 15  Copán - Lívingston via Puerto Barrios
Lívingston ligt aan de oostkust van Guatemala en lijkt in niets op de rest van het land. Je reist per eigen bus naar Puerto Barrios waar je de ferry neemt voor de oversteek naar het plaatsje Livingston. In Lívingston wonen de Garifuna's, een bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Afrika komt. De atmosfeer is Caribisch en er heerst een zeer ontspannen sfeer. Overal zie je rasta's en 'big mama's' op straat rondhangen terwijl de ritmische Afro-beatmuziek door de straatjes schalt.

Dag 16  Lívingston - Tikal via Rio Dulce
De volgende dag vaar je met de boot naar Río Dulce, een prachtig trajekt door de jungle. Als je de boot verlaat, stap je over op de bus en rijdt naar de lodge in Tikal. Een lange reisdag waarbij je de binnenlanden van Guatemala doorkruist. We kiezen er bewust voor om in Tikal zelf te slapen en niet in het nabij gelegen Flores. Op deze manier ervaar je de jungle pas echt. Overal om je heen hoor je de geluiden van het oerwoud. Je kunt in je eigen tempo, wanneer je maar wil, het oerwoud in lopen op zoek naar tempels, vogels en apen.

Dag 17  Tikal
Vandaag heb je alle tijd om je te verdiepen in de diep verscholen ruïnes van Tikal. Gelegen temidden van het tropische regenwoud van El Petén behoorde Tikal ooit tot de grootste der Mayasteden. Aan het begin van onze jaartelling begon men met de bouw, 900 jaar later was de stad al weer verlaten. In totaal zijn er meer dan 3000 bouwwerken gevonden, waaronder vele tempels, offerplaatsen en paleizen. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf reusachtige tempels, waarvan de hoogste maar liefst 65 meter is. 's Morgens vroeg, als de nevel nog rondwaart op het complex, zal de betovering het grootst zijn. Om je heen hoor je het gekrijs van brulapen, toekans en papegaaien. Vanaf de toppen van de piramides zie je zover het oog reikt de jungle.


Dag 18  Tikal - Caye Caulker
Je vertrekt 's ochtends vroeg per bus naar Belize-stad. Je rijdt door een groen, uitgestrekt landschap. In Guatemala kom je nauwelijks dorpjes meer tegen. Een kleine grensovergang brengt je naar Belize, waar meteen een heel andere sfeer hangt.
Vanuit Belize-stad brengt een boot je door de kristalheldere wateren van de Caribische Zee. Vrouwen met reusachtige manden op hun hoofd, groepjes schoolkinderen in witte uniformen en de reggae-muziek die je overal hoort brengen je al vlug-in Caribische sferen.

Dag 19  Caye Caulker
Caye Caulker, één van de vele eilanden voor de kust van Belize, maakt deel uit van het op een-na-grootste rif ter wereld. Ga mee met een snorkeltocht en geniet van de wereld onder water. Je snorkelt tussen de ongevaarlijke haaien en roggen. Lijkt je dat toch wat al te avontuurlijk maak dan een snorkeltocht naar een 'gewoner' stuk koraal. Je zult versteld staan van de kleuren van alle tropische vissen. Caye Caulker is een schitterende plek om onder een palmboom aan de warme, heldere Caribische Zee te relaxen. Neem een fris drankje, geniet van de ruisende zee en doe eens helemaal niets. Ook een kunst.

Dag 20  Caye Caulker - Tulum
Vandaag heb je een lange reisdag van tien uur voor de boeg (inclusief grensafhandelingen). Vanaf Belize-stad reis je naar Tulum. Tulum is niet alleen een rustig dorpje aan het strand, maar ook een plaats waar schitterend gelegen Mayatempels liggen,-de enige overgebleven Mayastad grenzend aan zee. Het ligt uitgespreid over een groene heuvel met witte stadsmuren aan de rand van steile rotsen waartegen het blauwe water van de Caribische zee beukt.

Dag 21  Tulum
Een laatste dag om te genieten van het Caribische strand.
Je kunt ook een bezoek brengen aan het Maya-complex Tulum, de enige overgebleven Mayastad grenzend aan zee. Het ligt uitgespreid over een groene heuvel met witte stadsmuren aan de rand van steile rotsen waartegen het blauwe water van de Caribische zee beukt.

Dag 22  Tulum - Cancun - België
Vanaf Tulum ben je binnen een paar uur op het vliegveld van Cancun, waar vandaan je terug naar Schiphol/Amsterdam vliegt.

Dag 23  Aankomst België
Na aankomst in Amsterdam keer je per trein huiswaarts en kun je terugkijken op een heerlijke reis.



Reisdocumenten

Hieronder staat wat bekend was bij het te perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem daarom altijd eerst contact op met het consulaat of de ambassade voordat je een visum aanvraagt.

Voor deze reis heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is na terugkomst. In het paspoort moeten zich nog minstens twee lege bladzijden bevinden voor de entry / exit stempels. Een visum is niet nodig.

Bij de grensovergangen dien je nog telkens een entry- en/of exittax te betalen van 1 of 2 Euro. Bij het verlaten van Belize is dit ongeveer 15 Euro. Met deze bedragen werd rekening gehouden bij het adviesbedrag van het zakgeld.

De verstrekte informatie m.b.t. reisdocumenten is enkel geldig voor Belgen (reizigers met een andere, zelfs dubbele nationaliteit, of van een andere origine of houders van een niet-Belgische reispas dienen zich te bevragen bij de ambassade van hun bestemming). Deelnemers onder de 18 jaar dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal reispasoort (meer inlichtingen hierover bij je gemeente).




Binnenlands vervoer

In Mexico gebruiken we uitstekende lijnbussen met gereserveerde plaatsen. In Guatemala en Honduras, en voor een deel ook in Belize, hebben we de beschikking over een eigen bus, waardoor we kunnen stoppen waar we willen. Livingston bereiken we per boot en voor het traject Belize City-Caye Caulker maken we gebruik van speedboten.


Accommodatie

Je overnacht in tweepersoonskamers in overwegend sfeervolle middeklassehotels. Bij de keuze ervan hebben we in de eerste plaats gelet op de ligging, sfeer en hygiëne. De kamers hebben meestal een eigen douche en toilet.
Hoewel je in de meeste hotels wel kunt ontbijten, bieden we de overnachtingen meestal aan op basis van alleen logies. Zo heb je maximale vrijheid om zelf te beslissen waar en hoe laat je wilt gaan eten.
Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen. De meerkost hiervoor bedraagt 275 Euro.



Geldzaken

Je komt op deze reis nogal wat munteenheden tegen: de Mexicaanse peso, de Guatemalteekse quetzal, de Hondurese lempira, de Beliziaanse dollar en de US dollar. Alle lokale valuta zijn immers gekoppeld aan de US dollar. Voor de actuele koers kun je het best kijken op www.oanda.com

De koers in deze landen is als volgt (zoals bekend in december 2005):
1 euro = 14,40 Mexicaanse peso
1 euro = 9,90 Guatemalteekse quetzal
1 euro = 23,50 Hondureese lempira
1 euro = 2,56 Belize dollar

In Mexico kun je volop gebruik maken van geldautomaten als je het cirruslogo op een bankpasje hebt staan, evenals in Panajachel en Antigua (Guatemala). 
In de rest van Guatemala, in Honduras en in Belize kun je dit niet of zijn eventuele geldautomaten vaak buiten bedrijf. De bekende creditcards (vooral Visa Card) worden in vrijwel alle hotels en in de duurdere restaurants en winkels geaccepteerd. 
Voor deze reis kun je het geadviseerde zakgeld best gedeeltelijk meenemen in travelers cheques in US$ van American Express (travelers cheques in euro's worden niet aanvaard!). Ook is het handig om een contante hoeveelheid US$ (kleine coupures) mee te nemen. De contante dollars mogen geen scheurtjes of stempels bevatten, want dan worden ze niet geaccepteerd. Op sommige plaatsen kan je terecht met euro's, maar dat is nog lang niet overal het geval, dus reken daar niet te veel op.
In Honduras kun je met dollars en quetzales betalen, dus je hoeft geen lempira's te kopen (alhoewel je dan wel voordeliger uit bent: winkels en restaurants in Copàn berekenen veel hogere prijzen in quetzales dan in lempira's!). In Belize is de US dollar ook een geaccepteerd betaalmiddel, dus kan je overal gewoon met US dollars betalen. Soms krijg je ze ook terug als wisselgeld.

Fooien
De werknemers in restaurants en hotels verdienen weinig. Je kunt aan de armoede in het land geen einde maken, maar wel zorgen dat degenen die voor je werken een goede fooi krijgen. De richtlijn is (tenminste als er naar tevredenheid service is geleverd) ongeveer € 0,90 fooi per kamer per dag voor het personeel van de hotels. Voor de chauffeurs van de bussen die Koning Aap inhuurt, geldt eenzelfde bedrag, echter per persoon per dag. Het is voor dit soort fooien handig om een fooienpot te hebben die roulerend door reizigers wordt beheerd in overleg met de reisbegeleider. Die pot kan ook gebruikt worden om kleine versnaperingen voor de hele groep onderweg te betalen. In eethuisjes etc. kun je een fooi achterlaten van 10 % van het te betalen bedrag. Taxi's hoef je geen fooi te geven. Over het algemeen is de prijs die je voor het ritje betaalt toch al duidelijk hoger dan wat ze normaal krijgen van de lokale bevolking.



Excursies

Excursies
Tijdens je reis is het mogelijk deel te nemen aan verschillende, door de reisbegeleiding aangeboden, excursies. Deze excursies zijn facultatief en worden ter plaatse uit het zakgeld betaald. Met de kosten van deze excursies is rekening gehouden bij ons adviesbedrag voor het zakgeld. Om je een idee te geven van de kosten van enkele excursies volgen hier een paar richtbedragen. Let wel: dit zijn slechts richtbedragen, gebaseerd op minimaal tien deelnemers en prijzen zoals bekend in december 2005. De bedragen zijn dus onder voorbehoud en zijn slechts bedoeld om je een indicatie van de kosten te geven. De bedragen zijn exclusief eventuele entreegelden! De bedragen staan vermeld in euro's. Echter in een aantal landen moeten excursies in lokale valuta of US dollars betaald worden.

Lang niet alle mogelijke excursies staan hier vermeld, dit zijn slechts de meest voorkomende excursies. Uiteraard kan de reisbegeleiding, afhankelijk per bestemming meer excursies aanbieden.




Mogelijke excursies zijn onder meer (prijs v.a.):
Dorpentocht Chamula en Zinecantan € 12
Boottocht Lago de Atitlan € 14
Tocht actieve vulkaan Pacaya € 10
Boottocht Sumidero Canyon € 20
Zeil/snorkeltocht Caye Caulker (halve dag) € 25
Zeil/snorkeltocht Caye Caulker (hele dag) € 35
Duiken Caye Caulker, vanaf € 65
Paardrijden Honduras € 10




Klimaat

De warmste periode in Mexico en Guatemala duurt van mei tot en met oktober, waarvan juni tot september de heetste (en natste) maanden zijn. Het regent vooral in de namiddag of avond en de buien zijn meestal kort maar hevig. Het is niet zo dat het dan de hele dag regent. Vaak is er een fikse regenbui, waarna de lucht weer blauw wordt. De koelere droge periode is van november tot februari. Aan de Caribische kust valt van september tot december veel regen. Niets is zo veranderlijk als het weer, dus het gaat hier vooral om richtlijnen.
Guatemala, Belize en Honduras lenen zich het gehele jaar door goed voor een bezoek. Deze landen bevinden zich op subtropische en tropische breedte. Voor Belgische begrippen is het er dan ook lekker warm, het kan er zelfs heet en vochtig zijn. De temperatuur varieert van 20 graden in het hoogland van Guatemala tot 35 graden in Belize. In de jungle van Belize en Guatemala is het meestal warm en vochtig. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de invloed van de oceanen en de aanwezige hoogteverschillen, waardoor er op vrij korte afstanden sterk afwijkende klimaatzones te vinden zijn.

Beste reistijd:
Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken.



Bagage & kleding

We raden je aan om eerder een rugzak (met binnenframe) mee te nemen, dan een (vaak al te logge) koffer. Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen het toestaan om meer dan 20 kg bagage mee te nemen, vragen we je bagage hiertoe te beperken (voor je eigen gemak). Voor overgewicht zal de luchtvaartmaatschappij je meestal erg veel doen betalen. Ongeacht het aantal stuks en het totale gewicht van je bagage, mag in Zaventem elke stuk afzonderlijk nooit meer dan 32 kg wegen. Meer info over bagagelimieten vind je op www.biac.be. Het hele luchthavengebouw van Zaventem is tegenwoordig rookvrij.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige katoenen kleding mee. Voor 's avonds of in de bergen is een trui/sweater handig. Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandelschoenen, sandalen, badslippers, regenkleding, evt. een snorkel en duikbril, zaklamp, naaigerei, wasmiddel, handdoeken, verrekijker, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, foto- en videocamera, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, zwemkleding, petje, wekker, schrijfgerei, schaartje, een zakmes, paspoortkopieën, verzekeringsbewijs van je cheques en van je reisverzekeringspolis. Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of een klamboe mee te nemen.



Verzekeringen

Reis en/of annuleringsverzekering (URB)Reis en/of annuleringsverzekering
Koning Aap Reizen biedt de deelnemers aan haar reizen de mogelijkheid om een annulerings- en/of reisverzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij Elvia. Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en raden we het afsluiten van een annuleringsverzekering sterk aan. Een annuleringsverzekering is overigens ook nog geldig tijdens de reis. Mocht je onverhoopt moeten terugkeren dan kun je op basis van je annuleringsverzekering nog een vergoeding voor de 'niet genoten' vakantiedagen ontvangen.

Koning Aap Reizen heeft met Elvia zeer goede ervaringen. Elvia beschikt over een eigen alarmcentrale die bij eventuele calamiteiten snel en vakkundig optreedt. Tevens is het onze ervaring dat Elvia eventuele schadeclaims in zeer korte tijd afhandelt.

Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap Reizen af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen makkelijker op te lossen wanneer de reisverzekering via Koning Aap Reizen is afgesloten. Bijkomend voordeel : wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan zullen de kosten van de afgesloten kortlopende reis- en/of annuleringsverzekeringen geheel gerestitueerd worden. 

Tot slot: deelnemers die zich samen inschrijven op een reis raden we aan om een reisverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bij een eventuele repatriëring van je reisgenoot voorkom je zo dat je als medereiziger (met een andere verzekering) geen toestemming krijgt om ook zonder kosten terug te keren.

Op onze website en in onze brochure vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijke verzekeringen die Koning Aap Reizen aanbiedt.



Algemene informatie

Uitgebreide reisbeschrijving
Van iedere reis hebben we een Uitgebreide Reisbeschrijving samengesteld. Hierin vind je aanvullende informatie over het dag-tot-dag-programma, het vervoer, de hotels, de mogelijke excursies, bijkomende kosten voor bijv. visa, het klimaat etc.

Omdat de Uitgebreide Reisbeschrijving later is samengesteld dan de brochure, vind je hier de meest recente informatie met betrekking tot je reis. Mochten er in de loop van het jaar veranderingen plaatsvinden, dan worden deze vermeld op onze website bij 'Laatste Nieuws'. Wij gaan er vanuit dat iedereen die bij ons een reis boekt, bekend is met de inhoud van de Uitgebreide Reisbeschrijving en de eventuele aanpassingen zoals vermeld onder 'Laatste Nieuws'.

Bovendien ben je van harte welkom op de presentaties van onze groepsreizen. Aan de hand van dia's introduceren we onze reisformule en onze reizen. De data en tijden van deze presentaties staan vermeld op onze website en in onze brochure.

Mocht je na het lezen van deze reisroutebeschrijving nog met vragen zitten, neem dan gerust contact op met onze medewerkers.

Koning Aap reisformule
Flexibiliteit, vrijheid en zelfstandigheid: dit zijn de kenmerken van al onze reizen. Onze reizen zijn samengesteld voor mensen die tijdens hun verblijf in het buitenland niet alles zelf willen regelen of daarvoor de tijd niet hebben. Of voor mensen die graag met een groep reizen zonder al te sterk aan een dagprogramma gebonden te zijn.

Aangekomen in een plaats op de route ben je vrij om te gaan en staan waar je wil. Op eigen initiatief maakt ieder zijn eigen plan: een fiets huren om het platteland te verkennen, een wandeltocht door de oude stad, theedrinken met de plaatselijke bevolking, aanschuiven bij een verhalenverteller of brieven schrijven op een terrasje. Ook kun je deelnemen aan een door de reisbegeleiding aangeboden excursie (zie excursies). Vrijheid staat echter voorop: jij bepaalt zelf wat je gaat doen!

Ons aanbod bestaat uit twee soorten reistypes, nl. Explore en Adventure-reizen.

Kies je voor Explore, dan kies je voor verzorgde rondreizen in kleine groepen (8-18 deelnemers) met Nederlandstalige reisbegeleiding. Je vindt vooral de elementen cultuur en natuur zeer belangrijk en je wil het land van jouw keuze grondig leren kennen. De meeste deelnemers op onze Explore-reizen zijn tussen de 30 en 55 jaar, maar ook jonger en ouder, ze schrijven zich al dan niet individueel in.

Ga je mee op een Adventure-reis, dan kies je voor kwalitatieve budget-reizen in groepen van 8-24 deelnemers met lokale Engelstalige reisbegeleiding. Naast de elementen cultuur, natuur en je zin voor actie vind je het ook zeer belangrijk om op reis te ontspannen, te shoppen, uit te gaan of gewoon lekker een keer niets te doen. Deelnemers op deze reizen voelen zich jong en dynamisch en zijn meestal tussen de 18 en 30 jaar, maar ook ouder. Ze schrijven zich al dan niet individueel in.

Meer info over onze reistypes vind je op onze website onder "Twee unieke Reisformules" of in de inleiding van onze brochure.

Reisbegeleiding

Ons aanbod aan reizen bestaat uit twee soorten reistypes, nl. Explore en Adventure. Meer info over onze reistypes vind je op onze website onder "Twee unieke Reisformules" of in de inleiding van onze brochure.

KONING AAP EXPLORE:
- Verzorgde rondreizen
- Nederlandstalige begeleiding
- Kleine groepen
- Reizen met meerwaarde

Onze Explore-reizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige reisbegeleiders. Onze reisbegeleiders zijn enthousiast, beschikken over de nodige kennis van het desbetreffende land of zijn zeer bedreven in het begeleiden van groepsreizen.

De reisbegeleiding is in eerste instantie verantwoordelijk voor het regelen van het benodigde vervoer en de accommodatie. Dit gebeurt zoveel mogelijk achter de schermen. Dus terwijl jij een uitstapje maakt, regelt de reisbegeleider bijvoorbeeld de treinkaartjes of maakt afspraken met het hotel. Daarnaast geven onze reisbegeleiders allerlei praktische informatie over restaurantjes, bezienswaardigheden, etc. en kun je bij hun terecht met je vragen. Onze reisbegeleiders gaan goed gedocumenteerd op stap, maar dit wil niet zeggen dat ze gidsen zijn. Wij raden je dan ook aan een reisgids mee te nemen van het desbetreffende gebied. Ook organiseert de reisbegeleider excursies en soms gezamenlijke maaltijden. Deze zijn altijd facultatief, je hoeft er dus niet aan deel te nemen.

Om de deelnemers van onze groepsreizen een zo zorgeloos mogelijke reis aan te kunnen bieden, stelt Koning Aap Reizen hoge eisen aan haar reisbegeleiders. Nieuwe reisbegeleiders krijgen de mogelijkheid tot het volgen van een interne training, waarin o.a. uitgebreid aandacht wordt besteed aan het ter plekke oplossen van problemen, groepsprocessen en communicatie met groepen.

ADVENTURE:
- Kwalitatieve budget-reizen
- Lokale Engelstalige begeleiding
- Heerlijk ontspannen
- Jong, dynamisch

Op onze Adventure-reizen gaat er in de meeste gevallen een enthousiaste, lokale Engelssprekende gids mee. Vaak heb je voor de hele reis dezelfde gids. In een aantal gevallen maak je kennis met een aantal gidsen per reis, die je graag verwelkomen in "hun" regio of stad. We hebben hier uitstekende ervaringen mee, vooral omdat ze een grondige kennis hebben van de lokale cultuur en ook vaak reizigers in contact kunnen brengen met hun familie en bekenden, waardoor je het land van nabij leert kennen. De reisbegeleider regelt excursies en zorgt er (vaak achter de schermen) voor dat je optimaal kunt genieten van je reis. Hij of zij geeft je tips over lekkere restaurantjes, een trendy disco, een kleurrijke lokale markt, of een prachtig tempeltje dat niet in de reisgidsen staat, maar is geen wandelende encyclopedie. Neem dus altijd een goed reishandboek mee over je reisbestemming.

Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht; door overstromingen of aardverschuivingen kun je niet verder, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisqueerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief.

Ondanks alle voorbereidingen en de inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.



Tot slot

Wij organiseren avontuurlijke reizen naar verre bestemmingen die elk een eigen cultuur, geschiedenis en dagelijkse gebruiken hebben. Dat is precies het aantrekkelijke van reizen: in contact komen met mensen uit een andere cultuur die wonen in een andere natuurlijke omgeving.

Toch heeft dit ook haar 'schaduwkanten'. Niet altijd lopen de zaken zoals wij 'westerse' reizigers dat wensen. Daarom dien je je te realiseren dat het dag-tot-dag-programma zoals we dat hier beschrijven aan veranderingen onderhevig kan zijn. Een reservering blijkt in een hotel niet goed verwerkt te zijn, bestelde treinkaartjes worden niet afgeleverd, het primitieve guesthouse is wel heel primitief, de weg die de vorige reis nog in goede staat was, is nu onbegaanbaar, de afgehuurde landcruiser krijgt wel heel vaak motorpech en van een rijtijdenbesluit heeft de chauffeur al helemaal niet gehoord. Net tijdens jouw reis gaat de tent kapot en is het even behelpen, je had je zo verheugd op de beschreven ontmoeting met nomaden maar helaas waren ze net verder getrokken en ook de sneeuw op de bergtoppen was al gesmolten.

We schrijven dit niet op om je te ontmoedigen om te reizen. Wel is het verstandig om je vooraf te realiseren dat flexibiliteit, incasseringsvermogen en het achterlaten van je 'westerse bril', gewaardeerde eigenschappen zijn bij het maken van een avontuurlijke reis. Alleen zo zul je kunnen genieten van je ontdekkingsreis!

Op onze reizen zijn de Algemene voorwaarden van de Geschillencommissie vzw van toepassing m.u.v. onze bijzondere voorwaarden (zie onze brochure). De inhoud van onze uitgebreide reisbeschrijvingen kan afwijken van de informatie in onze algemene brochure. In zo'n geval is de beschrijving in onze uitgebreide reisbeschrijving bindend.

Hoewel wij veel aandacht besteden aan het uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mede te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen na afloop van de reis niet in behandeling kunnen worden genomen door ons.

Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk vier weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

Wij garanderen dat we onze prijzen tussentijds niet verhogen als gevolg van valutaschommelingen. Veranderingen in de kosten van bijvoorbeeld de luchthavenbelastingen, de visa, de kosten van vliegtickets en brandstoftoeslagen worden wel doorberekend.

In onze Uitgebreide Reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen zoals bekend op 15 december 2005. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden. Daardoor moet bijvoorbeeld het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website onder 'Laatste Nieuws'.



Contactgegevens

Koningin Elisabethlaan 45
9000 Gent
Tel: (00 32) 09 234 13 11
Fax: (00 32) 09 233 52 92
E-mail: info@koningaap.be

Geopend
maandag tot en met vrijdag
van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur
woensdag doorlopend van 09.00 uur tot 20.00 uur (enkel van januari tot en met juni)

LIC. A6083 H.R.G. 0859878670
BTW-nummer 859.878.670
Bankrekening 735-0072422-48
Aangesloten bij de VVR en het VSR